Duminică, la Negraşi, a fost prilej de sărbătoare, localitatea din sudul județului sărbătorind, în acest weekend, Ziua Comunei. Manifestarea s-a desfășurat în rezervația naturală cunoscută ca „Poiana cu narcise”, un areal de 4,1 hectare, situat în lunca râului Dâmbovnic, la 46 de kilometri sud de Pitești, pe DN 659. Chiar dacă ai de parcurs aproape 50 de kilometri, merită să faci un drum la Negrași ca să vezi cum au început să înflorească narcisele.
Mii de flori au fost cadoul perfect pentru cei de acasă
Duminică, Poiana narciselor din Negraşi a fost locul de întâlnire şi petrecere al locuitorilor comunei și al oaspeților, rezervaţia naturală de coprine, așa cum le numesc localnicii, devenind atracţia principală pentru sute de argeşeni. Cei care au participat la eveniment, iar aceștia n-au fost deloc puțini, au avut ocazia să culeagă narcise şi să se bucure de un spectacol de muzică şi dansuri populare, oferit de Ansamblul folcloric „Doina Argeşului”. O singură zi pe an, oamenii au voie să culeagă narcise din Rezervaţia naturală de la Negraşi fără să fie amendaţi. Aşa este tradiţia, iar ca sărbătoarea să fie completă autorităţile au organizat şi o petrecere câmpenească de unde nu au lipsit micii, pastrama, berea rece şi muzica populară. Cele mai bine de șase ore au fost suficiente pentru ca localnicii, dar și argeșenii prezenți la eveniment să plece acasă cu braţele pline din rezervaţia naturală de narcise, crescute natural.
Sărbătoarea narciselor, brand național
Toţi cei care au fost în Poiana Narciselor au participat și la serbarea câmpenească organizată în apropiere. Evident româneşte, cu mici şi bere. Soarele de mai s-a pogorât peste Poiana cu narcise de la Negraşi, iar boboceii alb-verzui au început, de câteva zile, să se deschidă. Asta spre bucuria primarului Nicolae Radu care n-a uitat că anul trecut ploaia i-a stricat socotelile. „Mă bucur că avem parte de o vreme superbă și sunt convins că oaspeții noștri se vor simți bine. Este o sărbătoare de suflet a noastră, mai ales că frumoasa sărbătoare a narciselor a devenit un brand național”, a spus primarul Nicolae Radu, care a făcut și un scurt istoric al evenimentului: „Noi, localnicii, le numim coprine. Au tulpinile mai subţiri şi frunzele mai înguste decât ale altor specii, iar când se deschid în toată splendoarea lor, florile au o coronulă cu margini roşii şi petale de culoarea untului. Poziționarea sudică a Negraşilor face ca narcisele care cresc în luminişul dintre plute să înflorească ceva mai târziu decât cele de prin curțile argeșenilor din partea nordică a județului – undeva la sfârșitul lui aprilie, începutul lunii mai. Partea frumoasă este că firavele plante se menţin în floare până spre începutul lunii iunie. Speciile Narcissus stellaris, cum sunt cele de la Negrași, sunt narcise care populează, în general, locurile depresionare umede. Datorită poziției sudice a Negrașilor, narcisele care cresc în luminișul dintre plute înfloresc la sfârșitul lunii aprilie și se mențin în floare aproape toată luna mai. Rezervația de la Negrași este ocrotită pentru valoarea științifică deosebită a speciei și pentru cea peisagistică a covorului de narcise. Poiana narciselor de la Negrași a fost declarată rezervație naturala în anul 1966. În final, vreau să le mulțumesc celor prezenți pentru că au fost alături de noi și sper ca toată lumea să se bucure și să se distreze așa cum se cuvine, ca să uite de necazurile și de grijile de zi cu zi!”.
Muzică și dansuri populare
Sărbătoarea a început în jurul orei 11.00, iar organizatorii le-au pregătit oaspeților un spectacol folcloric şi o masă câmpenească, dedicate, totodată, şi marcării Zilei comunei Negraşi. Pe scenă au urcat artişti din judeţ, iar orchestra „Doina Argeşului” a susținut recitaluri folclorice. La festivitate, au luat parte fii ai satului, cetăţeni de onoare ai comunei, precum şi invitaţi speciali – conducerea Consiliului Judeţean Argeş, parlamentari de Argeş, directori de instituţii şi consilieri judeţeni. I-am remarcat, între alții, pe senatorul PSD Constantin Tamagă, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Simona Bucura Oprescu, Emilian Dragnea, șeful Partidului Conservator, Cornel Lazăr, precum și alți primari din zonă.
Rezervația de la Negrași este ocrotită pentru valoarea științifică deosebită a speciei și pentru cea peisagistică a covorului de narcise. Poiana narciselor de la Negrași a fost declarată rezervație naturală în anul 1966, iar din 1968 se organizează și „Sărbătoarea narciselor”.
Neluţu DINU
0 Comentarii