Web Analytics

Salvator şi în timpul liber / Pompierul care a salvat victima unui accident este campion naţional la unifight: „Trebuie să avem spirit civic”

de | 21.01.2022 10:36 | Actualitate, Dezvăluiri

Erou în timpul liber, salvator de 14 ani. Vlad Cristian Oprescu este pompierul care a primit felicitări zilele trecute, după ce a sărit în ajutorul unor persoane rănite în urma unui accident de mașină. A reuşit să smulgă ușa blocată datorită construcției sale atletice. Vlad Oprescu este piteștean și are 35 de ani. A studiat kinetoterapie la Universitatea din Pitești și este recunoscut printre pompieri pentru numeroasele intervenții la care a participat, dar și pentru că a reprezentat cu succes instituția la competițiile de judo și unifight, despre care ne-a și vorbit.

Este pompier de 14 ani, încă din 1 septembrie 2007, însă meseria pare că l-a atras încă din copilărie, iar el și-a înțeles cu adevărat vocația în perioada stagiului militar efectuat într-o unitate militară de pompieri. Fratele lui Vlad este polițist, dar printre rude nu mai are pompieri.
„De mic mi-a plăcut să ajut și am ales să fac și armata la pompieri, după care am dat examen și am rămas acolo”, ne-a declarat Vlad Oprescu, plutonier adjutant în cadrul Secției de Pompieri Costești.

Citește și Argeşeanca poliţist şi voluntar SMURD: „Un astfel de curs de prim ajutor ar trebui să fie introdus în programa şcolară”

„Am tras de ușă până s-a cam rupt, nu s-a deblocat, și a putut să iasă și doamna”

Săptămâna trecută, pe 12 ianuarie, două mașini s-au izbit pe un drum din comuna Albota. Vlad Oprescu era în spatele lor, în mașină, cu fetița lui, în vârstă de 5 ani. Instinctul de salvator nu l-a lăsat să treacă nepăsător pe lângă accident. A oprit, a sunat la 112 și a ținut legătura cu dispeceratul, a evaluat toate victimele, a forțat o ușă blocată și a extras victima din mașină, i-a curățat și bandajat rana.

„Au făcut accident, cred că erau la 3-4 mașini în fața mea. Eram cu cea mică în mașină. Am depășit accidentul și am tras undeva pe dreapta, pe un podeț, ca să nu încurc circulația. I-am spus celei mici să mă aștepte puțin în mașină, că o să mă duc să văd ce se întâmplă acolo, poate este cineva rănit. Acolo, la fața locului, în mașina blocată erau șoferul, un copil în jur de 4 anișori și mama de 22 de ani, care a zis că o doare foarte rău capul – am văzut că era plină de sânge pe față – și piciorul. Pe copil l-am scos cu ceilalți pe geam, că era geamul din stânga spart. A ieșit și soțul, dar soția nu putea, o durea piciorul. Am tras de ușă până s-a cam rupt, nu s-a deblocat, și a putut să iasă și doamna, după care am șters-o pe față și în timpul ăsta vorbeam și cu colegii de la 112, care mă întrebau ce e, ce anume sa trimită. Am întrebat dacă mai este cineva rănit. Mai era doamna din cealaltă mașină, tot cu un minor în brațe. Au zis că nu îi doare nimic, dar era un atac de panică, începuseră să plângă. Am zis să vină două ambulanțe.

Am șters-o pe doamna de 22 de ani pe față, am văzut că avea o rană cam adâncă la cap. Am întrebat dacă are cineva o trusă de prim-ajutor, ca să oprim sângerarea. I-am pus un bandaj pe cap și am făcut o capelină, așa se numește, ca să nu îi cadă bandajul. După care, am văzut că a venit poliția și am fugit și eu la mașină, că începuse și fetița mea să plângă, se speriase, a văzut că a venit poliția și mi-a zis: «Tati, am crezut că te-a luat pe tine poliția» și am zis: «Nu, că tati n-a făcut nimic rău, ca să îl ia». După care au venit colegii și eu am plecat”, ne-a povestit Vlad Oprescu. „Întotdeauna zice că tati e erou (se referă la fetița sa, n. red.), dar, până la urmă, orice om ar fi trebuit să oprească, măcar să ajute, să vadă ce se întâmplă acolo. Suntem oameni, trebuie să avem spirit civic, nu putem să trecem așa, fără să facem nimic”, susține cu tărie pompierul. Își amintește și de prima descarcerare, încă din armată, prin 2006, un accident pe A1, între un microbuz, un tir și o Dacie. „Au fost 9 morți și 12 răniți. E singurul care mi-a rămas în cap ca accident. A fost prima dată când am văzut ceva mai grav”, ne-a spus Vlad Oprescu.

Citește și Iată pe cine a pierdut Argeşul! Adrian Dumbravă deschide o bază SMURD la Caransebeş

Campion național la unifight de patru ori consecutiv, între 2016-2019

Vlad Oprescu a început să facă judo de la 6 ani și 8 luni cu domnul profesor Pălărie Cornel, la Liceul Economic, iar prima medalie, una de argint, a obținut-o când avea 10 ani. În total, sunt în jur de 20 de campionate de judo la care a participat. Sportul i-a adus multe medalii și, chiar și acum, din când în când, mai face antrenamente. Redăm câteva dintre multele reușite: locul I la Campionatul Național de Judo al MAI – 2013; locul III la Campionatul European de Unifight – 2016; locul III la Campionatul Național de Atletism pe IGSU, la aruncarea greutății – 2018 sau locul I la Campionatul Național de Veterani Individual – 2019.
Din 2016 până în 2019 a fost campion național la Campionatul de Unifight al MAI, categoria +100 kg, o competiție care a reunit reprezentanți ai Jandarmeriei, Poliției, Poliției de Frontieră și Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

„Este un sport făcut de ruși. La început se face un circuit de rezistență, se trage cu pistolul, se aruncă cu cuțitul, după care se intră în ring și acolo există două feluri de unifight: light, care este un fel de judo, și full-contact, cu pumni și picioare, și se fac și judo și sambo, este un fel de MMA”, ne-a povestit Vlad Oprescu. Apoi pandemia a întrerupt firul competițiilor sportive. Ultimul concurs la care a participat a fost în 2021, la seniori, la judo, unde a ocupat locul 5 pe țară. Vlad Oprescu locuiește în Pitești, este însurat și are doi copii.

Citește și Exclusiv. Am vorbit cu doi dintre pompierii argeşeni prezenţi în infernul din insula grecească Evia

Citește și 5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor. ISU Argeș a ajuns la peste 200 de voluntari SMURD


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii