Web Analytics

Argeşeanca poliţist şi voluntar SMURD: „Un astfel de curs de prim ajutor ar trebui să fie introdus în programa şcolară”

de | 12.01.2022 11:22 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

„Studiul individual este imperios, fiindcă un polițist nepregătit este un polițist slab”
Două uniforme, un singur scop, ajutorul acordat semenilor

A plecat din Argeș în Câmpina, apoi la Sfântu Gheorghe și a ajuns să fie cunoscută în toată țara. Își schimbă uniforma de polițist cu cea de voluntar SMURD după turele de serviciu și își dedică timpul celor care au nevoie de ajutor. Sunt cuvinte mari și care descriu caracterul nobil al tinerei Alexandra Elena Militaru, în vârstă de 22 de ani și originară din Ţițești, Argeș. Acum este polițist în Sfântu Gheorghe, la Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Biroul de Ordine Publică, dar și voluntar SMURD în timpul liber, din dorința de a ajuta. Povestea Alexandrei a făcut ocolul țării după ce, săptămâna trecută, a fost desemnată omul zilei pe pagina de facebook a Ministerului Afacerilor Interne. Am găsit-o pe Alexandra și am descusut-o puțin despre munca sa, pe drept apreciată de către M.A.I.

După ce a absolvit Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu” din Mioveni, Alexandra Militaru și-a urmat vocația. „Am ales meseria de polițist încă de mică, fiind captivată de diversitatea și imprevizibilul ce caracterizează această meserie. După terminarea liceului, am urmat cursurile în cadrul Școlii de Agenți de Poliție «Vasile Lascăr» Câmpina și am absolvit în luna noiembrie 2019”, a povestit Alexandra pentru Jurnalul de Argeș. Totuși, tânăra nu s-a oprit aici, căci activează și la SMURD, Detașamentul de Pompieri de la Sfântu Gheorghe, de la începutul lunii iunie 2021. „Mi-am dorit să urmez un curs de prim ajutor și am aflat de programul «Salvator din pasiune» la începutul anului 2021, după finalizarea unei intervenții la care am colaborat cu echipajul SMURD din cadrul ISU Covasna, și așa a început totul…”, a continuat Alexandra, pe care am întrebat-o și de ce este necesar pentru un polițist să aibă cunoștințe medicale. „Recunosc faptul că noi, ca polițiști, de cele mai multe ori, suntem primii care ajungem la fața locului și este imperios să putem acorda primele îngrijiri medicale atunci când se impun, până la sosirea ambulanței. Am fost pusă în aceste situații de nenumărate ori și am pus în aplicare cunoștințele dobândite în urma cursului de prim ajutor și intervențiilor la care am participat”, ne-a spus Alexandra Militaru.

Citește și Argeș. Copil născut în salvarea SMURD, azi-noapte

„Cel mai mare impact emoțional l-a avut asupra mea situația în care am reușit să o găsesc pe o bătrână care se rătăcise și a stat câteva ore în pădure”

Alexandra Militaru a participat la peste 40 de misiuni medicale alături de colegii de la SMURD, Detașamentul de Pompieri din Sfântu Gheorghe. „Activitatea mea ca voluntar se rezumă la sprijinul acordat colegilor, aprofundarea cunoștințelor dobândite, precum și asigurarea asistenței medicale – primul ajutor – la evenimentele publice (concerte, activități sportive etc.)”.

Alexandra ne-a enumerat și câteva dintre activitățile la care a participat în calitate de voluntar. „Activitatea de bază este participarea la diverse tipuri de intervenții, precum: accidente, incendii, agresiuni și alte cazuri medicale. Uneori, pentru siguranța desfășurării unor evenimente, sunt chemați voluntari pentru a sprijini membrii echipelor de prim ajutor. În activitatea pe care o desfășurăm, munca în echipă este esențială, la fel cum este și încrederea în oamenii de lângă noi”, a spus Alexandra.

O misiune de căutare a unei bătrâne rătăcite în pădure, găsită de echipajul Alexandrei, a fost cea mai marcantă din cariera sa. „Dintre toate cazurile și intervențiile la care am participat până acum, cel mai mare impact emoțional l-a avut asupra mea situația în care am reușit să o găsesc pe o bătrână care se rătăcise și a stat câteva ore în pădure. Ulterior, aceasta a fost dusă înapoi la familia sa”, ne-a povestit tânăra.
Probabil toți ne-am întrebat cum reușește să își împartă timpul între a fi polițist și a fi voluntar la SMURD. Mai mult, este și studentă în anul patru la Facultatea de Drept, Universitatea “Nicolae Titulescu” din București. „Sunt conștientă că timpul reprezintă cea mai de preț resursă pe care o avem, însă reușesc să îl gestionez în așa fel încât să acord prioritate activităților pe care le deprind cu pasiune. Totul vine de la sine, atunci când faci ceea ce îți place”, crede Alexandra Militaru. Nu are rude în sistemul în care activează, dar îi consideră pe colegii săi o parte din familie. „Nu am rude care să lucreze în sistem, însă am avut ocazia să cunosc oameni extraordinari, dedicați meseriei, care au devenit o parte din familie”, ne-a spus ea.

Citește și 5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor. ISU Argeș a ajuns la peste 200 de voluntari SMURD

Îndemn pentru tineri: „Să aleagă ceea ce le-ar plăcea să facă, nu ce își doresc alții pentru ei”

Tânăra argeșeancă are și câteva recomandări pentru cei care vor să fie polițiști sau vor să facă parte din echipajul SMURD. „Celor care își doresc o carieră în Poliția Română le transmit să aibă încredere în ei, să își urmeze visul, să muncească pentru el și să aleagă ceea ce le-ar plăcea să facă, nu ce își doresc alții pentru ei. Totodată, să fie conştienți că studiul individual este imperios, fiindcă un polițist nepregătit este un polițist slab. De asemenea, să prezinte interes în orice activitate ar deprinde și să tindă către evoluție profesională.
Recomand programul «Salvator din pasiune» nu doar tinerilor de vârsta mea, ci tuturor celor care sunt dispuși să ofere ajutorul fără a primi ceva în schimb. Consider că un astfel de curs de prim ajutor ar trebui să fie introdus în programa școlară, având în vedere numeroasele riscuri la care suntem expuși”, susține Alexandra Militaru, care își petrece o parte din timpul liber cu familia și prietenii, iar restul timpului îl dedică dezvoltării sale personale și profesionale, după cum ne-a spus.

„Ca orice tânăr de vârsta mea, aflat la început de carieră, tind către evoluție și muncesc zilnic pentru a-mi îndeplini visele. Am multe planuri profesionale, însă sunt genul de persoană căreia îi place să reușească ceea ce își dorește, iar apoi să se bucure de ceea ce a realizat”, mai spune argeșeanca. Iar când vine vorba de familia sa, Alexandra se bucură de sprijin. „Familia m-a sprijinit întotdeauna, indiferent ce decizie am luat. Îmi sunt alături mereu și se bucură de evoluția mea continuă”, ne-a mai spus Alexandra Militaru.

Citește și Iată pe cine a pierdut Argeşul! Adrian Dumbravă deschide o bază SMURD la Caransebeş

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii