Web Analytics

Salvaţi Copiii – 16,81 % dintre copiii de 15 ani nu merg la şcoală, de aproape şase ori mai mult faţă de media UE

de | 5.12.2022 16:11 | Actualitate, Home

Copiii români au fost cei mai vulnerabilizaţi de criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul lor crescând cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulţi a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat. Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra fenomenului cronic al sărăciei educaţionale: procentul adolescenţilor români necuprinşi în educaţie este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, şi urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizaţi de război, nevoiţi să-şi abandoneze casele din Ucraina şi să se refugieze în România, potrivit news.ro.

Citește și: Timp de trei ani, contabila de la Corbi a furat aproape 2 milioane lei sub nasul fostului primar

Astfel, pe parcursul anului 2022:

Echipele Salvaţi Copiii România, aflate în prima linie încă din prima zi a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au acordat asistenţă umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiaţi ucraineni, peste jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceştia sunt deja incluşi în programul educational special, în care învaţă potrivit programei ucrainene, cu pedagogi de limbă ucraineană, luând în acelaşi timp lecţii de limba română;

•  12.000 de copii din medii socio-economice precare au beneficiat de sprijin direct în programul de prevenire a abandonului şcolar astfel: 4.345 de copii au fost integraţi în activităţi de tip Şcoala după Şcoală şi Educaţie remedială; 7.145 de copii au beneficiat de sprijin educaţional şi social pentru a-şi continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădiniţe Estivale; 150 de copii au fost reintegraţi prin programul A Doua Şansă;
• 24.400 de copii au beneficiat de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialişti formaţi), dotării şcolilor cu tehnologie, materiale educaţionale şi asigurării transportului la şcoală al copiilor (40 de şcoli).

Citește și: Combaterea dezinformării în UE

Robert are 9 ani şi este în clasa a III-a, un copil greu încercat. Tatăl lui este în comă, cu şanse minime de supravieţuire, iar mama este recăsătorită şi nu-şi permite să-l îngrijească. Aşa se face că Robert este crescut doar de o bunică a cărei grijă majoră este ca băiatul să înveţe. În ciuda precarităţii socio-economice din familie, Robert este un elev bun, se străduieşte să înveţe foarte bine, anul trecut a fost chiar premiant. Vine zi de zi la Centrul Educaţional şi ar vrea tare mult să petreacă tot cu noi şi Crăciunul.

De-a lungul celor 21 de ediţii, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educaţională. Pentru cea de-a 22-a ediţie, designeri şi artişti români au creat brazi unicat, care vor fi licitaţi în seara de 9 decembrie, în cadrul unei Gale organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României.

„Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educaţie şi la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăveşte din cauza condiţiilor precare de trai şi abandonează şcoala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune şcolară, de sprijin educaţional şi de asistenţă socială. La toate ediţiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reuşit să fie un adevărat pol al solidarităţii sociale.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Citește și: 5 Decembrie 2017: A decedat M.S. Mihai I –  rege al României

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizaţia Salvaţi Copiii. Oferim cadrul pentru o excepţională expoziţie de artă contemporană cu caracter caritabil dar şi programe educative desfăşurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii şi tinerii aflaţi în grija acestei asociaţii. Considerăm, alături de conducerea Asociaţiei Salvaţi Copiii, că educaţia şi cultura fac parte din nevoile fundamentale ale fiinţei umane”, a adăugat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole