Jurnalul de Arges
  • Prima pagină
  • Actualitate
  • Politica si Administratie
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Opinii
  • Cultura
  • Sport
  • PRINT
    • Culise
    • Jurnalul Universitar
    • Omul saptamanii
    • Blitz
    • Caricaturi
    • Arhiva PDF
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Actualitate
  • Politica si Administratie
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Opinii
  • Cultura
  • Sport
  • PRINT
    • Culise
    • Jurnalul Universitar
    • Omul saptamanii
    • Blitz
    • Caricaturi
    • Arhiva PDF
No Result
View All Result
Jurnalul de Arges

Ultimele știri

deces

A trecut în neființă soția judecătorului Daniel Radu

2 ore ago
olteanu

S-a mai stins un campion al FC Argeș. Drum lin printre stele, Constantin Olteanu!

2 ore ago
chita

Piteșteanul Liviu Chița va arbitra finala Ligii I la futsal

3 ore ago
Alianta USR PLUS

Partidele politice USR şi PLUS au fuzionat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti – definitivă

4 ore ago

Categorii

  • Actualitate
  • Bani europeni
  • Blitz
  • Caricaturi
  • Culise
  • Cultura
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Home
  • Jurnalul Universitar
  • Omul saptamanii
  • Opinii
  • Politica si Administratie
  • Sport
  • Turism

Să ne bucurăm cu moderaţie de masa de Crăciun

Să ne bucurăm cu moderaţie de masa de Crăciun 1
byJurnal de Arges
8 ani ago
in Actualitate

Să ne bucurăm cu moderaţie de masa de Crăciun 2Deşi zăpada se lasă încă aşteptată, apropierea Crăciunului ne dă sentimentul iernii tradiţionale româneşti. Importanţa religioasă a acestei mari sărbători hibernale constă în faptul că Naşterea Domnului coincide cu apariţia creştinismului.

Porcul oferă medicinei soluţii terapeutice, datorită compatibilităţii cu ţesuturile umane

După un post mai scurt sau mai lung, mai riguros sau mai superfluu, oamenii petrec şi se înfruptă, iar principalul protagonist culinar al Crăciunului este porcul. Savurosul patruped trandafiriu, consumat în mod iraţional, poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult, la pacienţii cardiaci, obezi, cu tulburări ale grăsimilor sanguine, cu suferinţe digestive, delicioasa carne de porc s-ar cuveni să fie consumată şi mai parcimonios.
Dincolo de calităţile culinare ale cărnii, porcul oferă medicinei soluţii terapeutice, datorită compatibilităţii cu ţesuturile umane. Ne referim aici la preparatele celulare din ficat porcin utilizate ca trofice hepatice, la preparatele de insulină ordinară utilizate în tratamentul diabetului, la primele valve biologice implantate chirurgical la om, Hancock şi Carpentier-Edwards, la alte potenţiale molecule sau organe ce ar putea fi utilizate ca „piese de schimb” pentru omul bolnav.
Remarcăm faptul că porcul este şi unul din protagoniştii zodiacului chinezesc.
Din punct de vedere estetic şi moral, imaginea porcului este asociată cu un anumit grad de indecenţă, chiar obscenitate. Capul său conic, grohăitul nemuzical şi, mai ales, atracţia către murdărie, îl caracterizează în sens negativ.
El este un antimodel de igienă şi aceasta îi dă conotaţii medical-peiorative. Uneori, la supărare, oamenii se mai „alintă“ cu o astfel de metaforă, iar expresia „a face pe cineva albie de porci” se circumscrie aceluiaşi context.
Dar starea de nervozitate trece şi, în momentul în care oamenii se aşează la masă, porcul capătă brusc conotaţii pozitive. Oamenii se întrec în a-l devora pe „Marele alb” sau pe „Marele negru”, pe râmătorul de Bazna sau pe cel de Mangaliţa.

Porcul adăpostește un parazit extrem de periculos – Trichinoza

Porcul adăpostește un parazit extrem de periculos. Trichinoza – infestarea cu Trichinella spiralis, poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm.
Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor.
Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul.
Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii, și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică ale cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros).

Suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu

Absorbția se traduce prin traversarea vilozităților intestinale și pătrunderea în circulație a biomoleculelor. Carnea de porc bogată în grăsimi poate altera astfel tabloul lipidic al sângelui sau lipidograma. Creșterea excesivă în plasma sanguină a colesterolului, în special a celui „rău” (fracțiunea LDL), constituie un factor major de risc pentru infarctul miocardic acut și, prin urmare, necesită un tratament specific cu medicamente eulipemiante de tip statin sau fibrat.

Să recunoaștem însă că, în afara beneficiului hedonic – plăcerea de a mânca, carnea mamiferelor oferă organismului proteinele cu cea mai mare valoare biologică, utile în:
– procesul de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului,
– apărarea împotriva infecțiilor prin sinteza anticorpilor,
– obținerea performanțelor fizice și intelectuale.

Este ultracunoscut faptul că, suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu.
Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul.
Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei!
De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.
Cât despre bahica licoare rubinie, ea limpezește plasma de grăsimile în exces, dar recomandăm prudență la pacienții hipertensivi.

Potrivit unui adagiu latin, uzitat și în dreptul francez, „Abusus non tollit usum”, adică posibilitatea abuzului nu trebuie să împiedice utilizarea.
Vă puteți bucura, deci, de friptură, sarmale, cârnați, tobă sau chiar șorici, cu cumpătare: mai degrabă la masa de prânz decât la cină, preparându-le, de preferință, cu ulei de măsline și urmate, ca desert, de un măr sau o portocală.

Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc!
Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic!
Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși! 
Doctor cardiolog Adrian Tase

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required


Related Posts

deces
Actualitate

A trecut în neființă soția judecătorului Daniel Radu

17/04/2021 - 16:34
olteanu
Actualitate

S-a mai stins un campion al FC Argeș. Drum lin printre stele, Constantin Olteanu!

17/04/2021 - 16:07
chita
Actualitate

Piteșteanul Liviu Chița va arbitra finala Ligii I la futsal

17/04/2021 - 15:39
Alianta USR PLUS
Actualitate

Partidele politice USR şi PLUS au fuzionat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti – definitivă

17/04/2021 - 14:14

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Politica de confidentialitate.


  • VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / OANA-MARCIANA ÖZMEN, DEPUTAT: "Ne dorim o lege a holdingului şi o modificare a legii societăţilor comerciale care să ne ajute şi să nu ne încurce"
  • VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / TIVADAR RUNTAG, CEO CHIMCOMPLEX: "Condiţiile favorabile de piaţă ne-au ajutat foarte mult în a doua jumătate a lui 2020"
  • Când se va rupe "vraja" pieţelor imobiliare rezidenţiale din Suedia şi Canada?
  • Situaţia a devenit insuportabilă
  • VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CORNELIU BODEA, CEO ADREM ŞI PREŞEDINTE CRE: "Bursa de Valori creează un parteneriat între investitori şi antreprenori"
  • VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF: "Peste 90% din companiile fondate de femei nu sunt scalabile să intre în categoria companiilor mari"
  • VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / RADU HANGA, PREŞEDINTELE BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI: "O piaţă dezvoltată înseamnă acces mai simplu al companiilor la capital"
  • VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ANCA DRAGU, PREŞEDINTELE SENATULUI: "Vrem să creştem rolul femeilor în antreprenoriat"
  • VIDEO/ AVOCATUL ALEXANDRA IANUL (FOSTĂ BURADA): "Ne asteptăm ca CCR să respingă sesizarea băncilor pe Legea dării în plată"

Next Post
Cancerul de ovar 3

Cancerul de ovar

  • Contact
  • Confidențialitate
  • Cookies

Redacție

  • Redactor șef: Gabriel Grigore;
  • Manager: Cristian Vasile;
  • Director economic: Claudia Sima;
  • Secretar general de redacţie: Alina Crângeanu;
  • Senior editor: prof. dr. Cornel Carp, avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept;
  • Redacţia: Marius Ionel, Cornel Drăghici, Cătălin Ion Butoiu, Mari Tudor, Izabela Moiceanu, Marian Staicu, Cristina Simion;
  • Corectură: Corina Grigore;
  • Grafică: Bogdan Pintilie;
  • DTP și procesare imagine: Cristian Radu.

Contact:

  • e-mail: jurnaldearges@gmail.com
  • Tel: 0248.221774
  • Fax Contabilitate: 0248.223271

 

TRAFIC

© 2020 Jurnal de Argeș - partener în rețeaua PressHub.

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Actualitate
  • Politica si Administratie
  • Dezvaluiri
  • Economie
  • Opinii
  • Cultura
  • Sport
  • PRINT
    • Culise
    • Jurnalul Universitar
    • Omul saptamanii
    • Blitz
    • Caricaturi
    • Arhiva PDF

© 2020 Jurnal de Argeș - partener în rețeaua PressHub.