Web Analytics
scris joi, 08.02.2024

S-au mărit din nou salariile la Primăria Câmpulung. Lasconi şi-a schimbat optica: „În urmă cu trei ani spuneam ce salarii mari au funcţionarii din Primărie. Dar nu e aşa, credeţi-mă!”

La finalul lunii trecute, salariile subordonaților Elenei Lasconi au fost majorate din nou. De data aceasta s-a aplicat un procent de 15%, pe de o parte considerat insuficient, pe de altă parte apreciat ca fiind prea mare. De la apariția noii legi a salarizării, cea din 2017, unora dintre angajații Primăriei Câmpulung le-au sporit veniturile cu echivalentul valorii unui salariu mediu brut pe țară. Iar valoarea mediului este acum de 7.567 lei!

S-au mărit din nou salariile la Primăria Câmpulung. Lasconi şi-a schimbat optica: „În urmă cu trei ani spuneam ce salarii mari au funcţionarii din Primărie. Dar nu e aşa, credeţi-mă!”

Secretarul oraşului a ajuns la 13.282 lei, la fel și arhitectul-șef

După apariția noii legi a salarizării, în vara lui 2017 s-a procedat la încadrarea veniturilor celor din Primăria Câmpulung în prevederile actului normativ. Pornind de la vârful ierarhiei, dar exceptând beneficiarii de indemnizații de aleși locali, la acel moment secretarul municipiului avea un brut de 7.830 lei. După majorarea din ianuarie 2024, secretarul general al Câmpulungului a ajuns la un brut de 13.282 lei. La același nivel se află acum arhitectul șef și directorii executivi, dar aceștia au plecat de la 6.694 lei. Un plus aproape de nivelul mediului brut de acum!

Trecând la alt nivel, în urmă cu șapte ani un inspector beneficia de un brut cuprins între 2.409 și 4.350 lei, în funcție de gradul sau treapta profesională. Acum valorile sunt între 4.392 lei – adică maximul din 2017 – și 7.929 lei, adică ceea ce avea pe vremuri secretarul de municipiu. Iar la categoria personalului contractual, un îngrijitor debutant a plecat de la 1.108 lei și a ajuns, fără să mai fie debutant, la 4.564 lei. Șoferul cu gradație maximă are acum un salariu brut de 5.468 lei. Pe vremuri, valoarea veniturilor brute lunare era de doar 3.000 de lei. Creșterea este de peste 80%!

Citește și A votat într-adevăr Elena Lasconi la referendumul pentru familie? De pe cartea de identitate lipsește ștampila

Consilierii USR-PNL, plus jumătate din PSD, au votat pentru mărirea cu 15%

Majorarea salarială a fost respinsă din start de consilierii locali de la Partidul Oamenilor Liberi, motivele ținând atât de considerente economice – inflație, austeritate bugetară – cât și de posibilitatea ca un conflict de muncă anunțat și, deocamdată, amânat să determine Guvernul să aplice o creștere a salariilor în administrația locală. Propunerea POL de acordare a unui procent de 5%, ulterior de amânare a propunerii de majorare, nu a avut câștig de cauză, la fel ca și cea a doi aleși locali PSD care au vehiculat procentul de 13,8%, similar indicelui de inflație aplicat și la stabilirea impozitelor și taxelor locale pe acest an. Așa că pe acest subiect s-a refăcut alianța USR-PNL, plus jumătate din PSD, și s-a votat pentru 15%.
„În urmă cu trei ani spuneam ce salarii mari au funcționarii din Primărie. Dar nu e așa, credeți-mă!” – aceasta este schimbarea de opinie a primăriței Elena Lasconi care înainte de a ajunge edil șef la Câmpulung era revoltată de veniturile celor din administrație! Și, spune ea, pe atunci nici nu erau proiecte în derulare, așa cum se întâmplă acum, nivelul de muncă făcându-i pe unii să ”le sară capacele”, după cum a completat administratorul public Ioana Marcu.

Citește și Ce nu ştiau câmpulungenii şi află din ziarul USR: Elena Lasconi este primarul unui oraş fericit!

Se invocă pierderea specialiștilor, care ar migra către privat

Se impunea majorarea salarială și pentru că Primăria Câmpulung a pierdut mulți oameni și există riscul ca în continuare unii să fie atrași de veniturile mari pe care le pot încasa la un alt loc de muncă. Sunt posturi vacante, concursurile nu atrag, Lasconi spune că era nevoie de acordarea unui supliment la salarii. Iar Ioana Marcu a evidențiat plecările și sub un alt aspect, cel al neasumării responsabilităților. Altfel spus, cei care au renunțat la posturile din Primărie au făcut-o fiindcă nu aveau chef să se lupte cu cerințele implementării proiectelor cu finanțare europeană. Doar că aproape toți cei care erau aplicați pe domeniu nu mai sunt acum în administrația locală. Iar exemplul unui expert precum Iuliana Ungureanu, recent plecată, după mai mult de două decenii de activitate în Primărie, este elocvent. De la aproape 5.000 de lei s-a dus la 10.000 de lei… Iar Lasconi a convins-o, totuși, să rămână cu jumătate de normă, în calitate de consilier personal al primarului, pentru a susține derularea proiectelor.
Este de precizat și faptul că la salariile brute se adaugă, după caz, diverse suplimente, precum normă de hrană sau sporuri pentru implicarea în derularea de proiecte cu finanțare europeană.
Indemnizațiile primarului și viceprimarului nu au fost majorate la final de ianuarie. Acestea au crescut cu 5% la început de an.
Cătălin I. Butoiu

Citește și Lasconi, atac dur la adresa lui Drulă, în şedinţa USR: „Am primit un şut în fund de pe lista de europarlamentare”

Citește și Exclusiv. Elena Lasconi, declaraţii incendiare în cazul Bulevardului „Pardon”. „Ei încearcă să blocheze orice pentru că sunt o voce la nivel naţional!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *