Web Analytics

România va primi 1,4 miliarde de euro de la UE pentru energie verde

de | 10.02.2023 09:36 | Actualitate, Bani europeni, Home, Politica si Administratie

Parlamentul European va adopta, săptămâna viitoare, programul REPowerEU, în valoare de 20 de miliarde de euro. României îi vor reveni aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru a investi în energie verde, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026.

Citește și: Video. Incendiu puternic la un ansamblu de locuințe din Dragoslavele. 23 de pompieri, la intervenție

Planul REPowerEU stabileşte o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: trusa de supravieţuire pentru cutremur

Eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew), raportori din partea PE, alături de eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D), pentru REPowerEU, şi-au exprimat joi convingerea că pachetul va fi aprobat săptămâna viitoare de legislativul comunitar, care se va reuni în sesiune plenară la Strasbourg, şi spun că România trebuie să înainteze spre aprobare Comisiei Europene propriul plan. „Imediat ce va fi aprobat planul, fiecare stat va primi o prefinanţare de 20%. Pentru România, vestea bună constă în faptul că în următoarele luni vom avea această prefinanţare de 20%, aproximativ 280 de milioane de euro, care va fi un sprijin important când încă ne aflăm în această situaţie dificilă, cu inflaţie crescută, cheltuieli mari pentru oameni şi pentru întreprinderi”, a spus Siegfried Mureşan.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *