Web Analytics

România, primul stat membru UE care a transmis Comisiei Europene „Raportul Bienal pentru Implementarea Garanției pentru Copii”

de | 28.03.2024 13:54 | Actualitate, Home

România este primul stat membru al Uniunii Europene care a transmis Comisiei Europene „Raportul Bienal pentru Implementarea Garanției pentru Copii”.  Săptămâna aceasta a fost marcată de prezentarea acestui raport și a progreselor înregistrate în implementarea Garanției pentru Copii, desfășurată la sediul Guvernului.

Citește și: Copii cu dizabilități, închiși în apartamente de mai bine de un an

Planul Național de Acțiune privind Garanția pentru Copii, adoptat de Guvernul României în octombrie anul trecut și a cărui implementare a început, are ca scop reducerea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială. Până în 2030, acest număr ar trebui să scadă cu cel puțin 500.000 de copii față de datele înregistrate în 2021. 

Pentru a face o schimbare reală pentru copii, Planul Național de Acțiune pentru Garanția pentru copii se concentrează pe prevenție. 

„Toți copiii și toate familiile trebuie să obțină sprijin de la asistenții sociali și de la serviciile sociale din fiecare comunitate. De asemenea, toți copiii trebuie să fie înscriși la școală. Trebuie ca toți copiii să fie vaccinați împotriva bolilor care pot fi prevenite și să aibă o alimentație mai bună și mai sănătoasă. Toți copiii ar trebui să fie înregistrați la un medic de familie, în special în zonele rurale vulnerabile. Luarea acestor măsuri acum înseamnă mai puține cheltuieli în viitor și o situație mai bună pentru copii și adolescenți”, transmite Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

UNICEF a sprijinit Garanția pentru copii la nivel european încă de la crearea sa în 2020, inclusiv prin testarea implementării sale în șapte state membre. În România, UNICEF a sprijinit dezvoltarea Planului Național de Acțiune și continuă în prezent acest sprijin, colaborând cu autoritățile pentru consolidarea și digitalizarea cadrului de monitorizare și evaluare a planului, dezvoltarea unui sistem de planificare bugetară și de urmărire a cheltuielilor legate de plan și sprijinirea procesului de localizare a Garanției pentru copii.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *