Robert Vişoiu: „Sper ca într-o zi să îi pot dedica tatălui meu victoria în Formula 1”

de | 1.08.2013 12:22 | Actualitate

Week-endul trecut, imnul României a răsunat la Budapesta înaintea cursei de Formula 1. Și asta datorită tânărului pilot piteștean Robert Vișoiu, cel care a câștigat clar, cu peste patru secunde avans, cursa de GP3 de la Hungaroring, unul dintre cele mai cunoscute circuite din lume. Robert a câştigat bătălia cu colegul său de la echipa MW Arden, Carlos Sainz jr. (fiul fostului mare campion mondial la raliuri), astfel că şi-a trecut în cont al doilea succes stagional, după ce s-a impus în iunie şi la Valencia. Victoria l-a impresionat până şi pe premierul Victor Ponta, care a şi postat un mesaj de felicitare pe pagina personală de Facebook. Grație cursei câștigate, Robert Vișoiu a urcat pe locul 10 în clasamentul general, iar visul lui, ca nu peste mulți ani, să ajungă în Formula 1, începe să prindă tot mai mult contur.  Robert ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care vorbește cu maturitate despre succesele și aspirațiile sale.
# Robert, în primul rând felicitări pentru succesul de la Hungaroring. A fost mai greu de câștigat aici decât la Valencia?
– Mulțumesc. Competiția GP3 este una dintre cele mai disputate din lume, în consecință nu putem vorbi despre victorii „ușoare”. Fiecare cursă este foarte disputată, dar modul categoric în care am reușit să mă distanțez de adversari mi-a demonstrat că sunt suficient de rapid pentru a mă întrece cu cei mai buni.

„Orice victorie în GP3 te face remarcat în ochii oamenilor din F1”

# Cât de important a fost pasul făcut în GP3 pentru tine?
– GP3-ul este o competiție în care se întrec cei mai rapizi piloți care aspiră la un loc în Formula 1. Datorită plusului de putere pe care îl au mașinile față de sezoanele anterioare și datorită noului pachet aerodinamic, competiția a devenit una foarte atractivă pentru piloții rapizi. Orice victorie în această competiție te face remarcat în ochii oamenilor din Formula 1 și deci sunt fericit că aceste rezultate mă apropie de scopul final.
# GP3 este considerată o pepinieră pentru Formula 1. În cât timp te vezi concurând alături de Mark Webber ori Lewis Hamilton?
– Am avantajul vârstei. La cei doar 17 ani ai mei îmi propun să fac toți pașii într-un ritm corect și să reușesc să mă dezvolt în mod complet ca și pilot. Scopul meu nu este doar acela de a pilota în Formula 1, ci de a fi competitiv între cei mai buni din lume, astfel încât sunt hotărât să nu mă grăbesc și să nu „sar etape”. Evident, îmi doresc ca timpul petrecut în competițiile suport să fie cât mai scurt.

„Costurile participării sunt de sute de mii de euro”

# Cât de mari sunt costurile participării într-un sezon de GP3?
– Datorită tehnologiei foarte avansate e necesar ca în GP3 să fii mereu într-o echipă foarte bună, care să îți poată oferi cea mai bună pregătire. Cursele au loc în weekend-urile Formula 1 și în consecință concurăm pe multe circuite pe durata sezonului. Costurile sunt destul de mari, de ordinul sutelor de mii de euro.
# Patronul echipei pentru care concurezi este Christian Horner, cel care conduce și echipa de Formula 1 Red Bull Racing. Poate însemna acest lucru o șansă în plus pentru tine de a ajunge și mai repede în Formula 1?
– Este foarte important faptul că reușesc să colaborez îndeaproape cu Christian Horner și cu echipa RedBull. Mai mult, reușind singurele victorii pentru echipa de GP3, în fața protejaților RedBull, am reușit să atrag atenția multor oameni importanți. Nu mă gândesc însă să îi impresionez pe aceștia, ci să îmi fac treaba cât mai bine, să mă antrenez și să obțin rezultatele pe care mi le propun.
# Ești cel mai bun pilot român de karting din toate timpurile, obținând în 2011 două podiumuri în WSK, cel mai competitiv campionat de profil. Cât de mult te-au motivat performanțele obținute în karting?
– Kartingul este o adevărată „școală” pentru piloții de formulă. Acolo înveți disciplina, tehnica și pregătirea pe care le dezvolți în lumea monoposturilor. Fiecare pilot de karting visează la o carieră prolifică care să culmineze în Formula 1, astfel încât pot spune că în karting mi-am consolidat dorința de a fi un bun pilot de monopost.

„Am o prietenă care mă susține și care mă înțelege”

# Cât de mult a contat sprijinul tatălui tău și în ce a constat el: suport moral, bani, ambele?
– În general familia este foarte importantă, în orice ai face. Am avut norocul de a avea un tată pasionat de sportul cu motor, care m-a îndemnat spre karting încă de mic și care m-a susținut neîncetat pe durata întregii cariere. Sprijinul moral și financiar sunt foarte importante, astfel încât sper ca într-o zi să îi pot dedica victoria în Formula 1.
# Este pentru prima oară când o firmă românească – argeșeană, în cazul de față – Conarg – apare ca sponsor la acest nivel ridicat, în compania unor branduri internaționale.
– Valorile Conarg sunt sinonime cu profesionalismul și performanța, astfel încât sportul cu motor s-a dovedit a fi o potrivire perfectă pentru acest brand. Notorietatea Conarg a crescut considerabil datorită prezenței pe cele mai importante circuite din lume, iar mulți dintre organizatori, concurenți și spectatori au devenit interesați de sponsorul meu.
# Ai prietenă? Cât timp mai ai pentru studii și viața personală?
– Am o prietenă care mă susține și care mă înțelege, ceea ce e foarte important atunci când petreci majoritatea timpului în drum spre diverse competiții din Europa. Acord o atenție deosebită studiilor, care sunt foarte importante pentru mine.
# Anul viitor îți vei lua permisul de conducere. Ce mașină vrei să conduci în „civil”?
– Aștept cu nerăbdare momentul în care voi deveni șofer, însă știu foarte bine cât de important e să conduci preventiv în traficul de zi cu zi. Nu militez pentru viteza pe drumurile publice și foarte probabil voi fi unul dintre acei șoferi care vor milita pentru conducerea defensivă, indiferent ce mașină voi alege.
Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii