Web Analytics

Regizori de pe toate continentele la Festivalul „Document. Art”

de | 4.10.2012 12:18 | Cultură

# Eveniment cu participare internaţională la Biblioteca Judeţeană. Între 27 şi 29 septembrie, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” a avut loc ediţia a 16-a a Festivalului Internaţional al Filmului de Artă, Ecologie şi Turism „Document.Art”. Festivalul a prezentat filme despre toate artele (dans, muzică, film experimental, teatru, literatură), iar pe linie de ecologie şi turism au fost filme realizate de regizori  din Brazilia, Spania şi Anglia. În urma unei selecţii riguroase, din 28 de ţări care s-au înscris la acest festival au mai rămas 20 de filme aparţinând unor cineaşti din 13 ţări, care au fost proiectate într-un adevărat maraton în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş. Printre cei prezenţi la acest festival s-au numărat regizori şi producători de filme din Italia, Serbia, Spania, Bulgaria, Rusia, Mexic  şi SUA.

Tudor Pendiuc: „E o bucurie pentru noi că festivalul are loc la Pitești”

Deschiderea oficială a acestui festival a avut loc joi, 28 septembrie, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş. Cuvântul de întâmpinare le-a  aparţinut vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Ion Popa, primarului Tudor Pendiuc şi domnului Nicolae Luca, organizatorul acestui festival
Primarul Pendiuc şi-a exprimat entuziasmul pentru faptul că municipiul Piteşti a găzduit un asemenea eveniment: „Este o bucurie pentru noi faptul că acest festival are loc în Piteşti. Valoarea profesională o puteţi aprecia dumneavoastră, specialiştii. Noi suntem consumatori, iar ca instituţie suntem şi arhivari ai acestor documente deosebite care sunt filmele de orice gen.  Mulţumim domnului Luca pentru puterea de convingere pe care a avut-o şi care ne-a determinat să participăm la organizarea acestui festival.”
„Vreau să urez un călduros bun venit oaspeţilor noştri în România. Este un eveniment cultural foarte important pe agenda  judeţului nostru. Festivalul fiind unul itinerant, este organizat în judeţul Argeş pentru a cincea oară în ultimii 6 ani. Mulţumesc tuturor participanţilor la acest festival. Vă aşteptăm şi anul viitor cu plăcere şi interes şi în numele Consiliului Judeţean Argeş vă doresc mult succes!”, a declarat vicepreşedintele Ion Popa.

Festivalul de film documentar a îmbinat artele plastice cu arta cinematografică

Un moment inedit al acestui festival a fost inaugurarea unei expoziţii de artă decorativă textilă aparţinând a două tinere studente ale Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Cătălina Florescu şi Alexandra Brânduşoiu. Expoziţia a fost vernisată în ziua de 28 septembrie, în prezenţa doamnei conf.univ.dr. Daniela Frumuşeanu, sub îndrumarea căreia lucrează în prezent cele două studente, în cadrul programului de masterat „Arte textile ambientale”.
Expoziţia a reunit 6 lucrări sub forma panourilor decorative numite „ipostaze”. Doamna Frumuşeanu a făcut o scurtă prezentare asupra domeniului în care se încadrează cele 6 lucrări: „Este vorba de arta imprimeurilor. Acest tip de lucrări are legătură cu zona picturii rupestre. Arta de la care a pornit această pictură este pictura rupestră. La început se imprima în spaţiul oriental cu blocuri de lemn sau cu şabloane din hârtie. Această metodă de reprezentare a motivelor s-a mecanizat odată cu secolul al XIX-lea. Arta imprimeului s-a dezvoltat simultan cu arta ţesutului. Motivele pe care artiştii le-au utilizat de-a lungul timpului au fost de patru tipuri: abstracte, vegetale, antropomorfe şi zoomorfe. Ceea ce vedem acum se încadrează în zona motivelor vegetale. Sunt două viziuni diferite. Alexandra Brânduşoiu are o viziune mai apropiată de realitate, care m-a determinat să mă gândesc la stampele japoneze. Lucrul acesta este realizat nu numai prin caracterul formelor, dar şi prin dulceaţa culorii. Cătălina Florescu are o viziunea apropiată de perioada contemporană care esenţializează foarte mult formele pe care le reprezintă.” C. Vandici

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii