„Regia s-a făcut în interiorul PSD Argeş, nu la Moscova”

de | 24.10.2012 20:08 | Politica si Administratie

# Primul interviu al deputatului Ion Burnei, după îndepărtarea de pe Colegiul Mioveni.

# N-ați avut niciun comentariu până acum despre ceea ce vi s-a întâmplat.
– După momentul moțiunii de la Muzeul Golești am fost sunat de foarte mulți ziariști, însă am evitat orice comentariu pentru că asta ar fi făcut rău partidului. Îmi cer scuze pe această cale tuturor jurnaliștilor, dar m-am temut că vorbele mele puteau fi interpretate. Poate că și acesta a fost scopul eliminării mele, să se creeze tensiune în PSD Argeș, numai că n-am dorit să intru într-un astfel de joc. Sigur că nu-mi convine ce mi s-a întâmplat, dar asta este altceva. Referitor la persoana care m-a concurat, nu am ce să-i reproșez pentru că orice om tânăr este liber să încerce și să-și dorească mai mult. Iar pentru asta o felicit.
# Persoana fiind doamna Simona Bucura Oprescu…
– Dumneavoastră ați spus-o. Repet, nu mi-am propus să-i port pică și nici să fiu supărat pe ea. Iar la a discuta comparativ între  mine și ea, inevitabil aș fi subiectiv, așa că nu e cazul să abordăm acest subiect. Doar vremea va demonstra dacă soluția aleasă a fost bună sau nu. În ceea ce privește eventuale comentarii suplimentare despre ce mi s-a întâmplat acum, n-o să le fac decât la momentul când n-or să mai fie decât simple amintiri și nu vor mai reprezenta ceva stânjenitor, nici pentru partid și nici pentru anumite persoane din cadrul lui.

„Cei care au contribuit la această mascaradă au fost mai mulți”

# Totuși, nu puteți evita o analiză a ceea ce vi s-a întâmplat.
– Da, și aș face trei remarci care țin în primul rând de principii. Prima e că s-a încălcat flagrant statutul și protocolul alianței. A doua e că punctul unu al protocolului tocmai asta prevedea, securizarea colegiilor electorale, prevedere în care eu am crezut și nu s-a respectat. Președintele Victor Ponta a venit de trei ori la întâlnirea cu grupul nostru parlamentar și ne-a asigurat despre securizarea colegiilor.  A treia remarcă e că nu s-a făcut uz de același tratament ca și al meu și în cazul altor colegii parlamentare. Prin urmare, am înțeles că numai colegiul meu prezenta un interes anume, nu și celelalte. Și asta deoarece Colegiul Mioveni avea rezultatele cele mai bune și era cel mai fidelizat. Cum vă explicați că s-a făcut această mascaradă, ca să nu zic regie, pentru transparență, numai și numai în cazul meu. Când  s-a pus problema supunerii la vot a candidaturilor și pe colegiul Topoloveni, de exemplu, așa cum solicitase domnul Mărășoiu, unul dintre aspiranți, s-a refuzat categoric. Probabil că acolo nu erau lucrurile pregătite, nu era făcută o regie, cum a fost făcută în cazul meu. E o realitate, lumea din partid vorbește despre această regie. Sunt foarte multe de spus, dar nu vreau să dezvolt subiectul pentru că nu ar face bine partidului.
# Dați-ne totuși un indiciu, nu ne lăsați în ceață. E locală sau națională această regie? Ea vine din afara sau din interiorul partidului?
– Au fost și ceva influențe din afară, dar regia s-a făcut în interior, în intimitatea PSD Argeș, nu la Moscova.
# Nu vi s-a oferit posibilitatea de a candida pe alt colegiu?
– Mi s-a sugerat alt colegiu, iar propunerea a venit din partea domnului președinte Nicolescu.  Dar nu e cazul să ne facem că facem, ca să mă exprim mai plastic. Nu poți nici să apari dintr-o dată în fața oamenilor din alt colegiu, așa, meteoric. În ăștia patru ani, eu am pornit munca în Colegiul Mioveni de la un procent de 55 %. Am avut colegiul încheiat la Camera Deputaților cu cel mai bun rezultat. La alegerile  locale din iunie am avut un vot politic de aproape 68%, iar la referendum un procent cu 5% peste media de vot a județului. Vorbim, deci, de rezultate foarte bune pe un colegiu de pe care am fost, iată, îndepărtat. Bineînțeles că rezultatele astea le-am obținut în echipă, cu primarii și cu organizațiile locale, nu sunt numai meritul meu.

„Întotdeauna când mi s-a întâmplat ceva rău, Dumnezeu m-a ajutat să urmez o cale și mai frumoasă”

# Sunteți mâhnit, nu pot să nu observ acest lucru…
– Sunt, pentru că cei care au contribuit la această mascaradă au fost  mai mulți. Sper ca totul să fie trecător pentru că viața îmi dă voie să văd lucrurile și din altă perspectivă, nu doar din cea imediată, fiindcă nu sunt la prima situație de acest gen.
# De cumpănă…
– N-aș numi-o cumpănă, ci o talpă în viață. Așa cum am crezut de fiecare dată într-o situație similară, totul rămâne la  latitudinea Judecătorului Suprem. Întotdeauna când mi s-a întâmplat ceva rău, Dumnezeu mi-a ajutat și am urmat o cale și mai frumoasă și mai benefică pentru mine. Mereu a ieșit mai bine decât a fost anterior. În ceea ce-i privește pe cei care au decis în privința mea, fără să analizeze corect, și care s-au implicat în acest joc de dragul spectacolului sau la comandă, să le dea Dumnezeu după inimă.
# Ce veți face în continuare? Veți rămâne în politică? Veți pleca în alt partid?
– Nu știu ce mi se va propune, dacă mi se va propune ceva. Prioritare sunt acuma alegerile, însă nu voi părăsi partidul, nu sunt genul. Sunt social democrat, sunt piteștean, nu pot să mă întâlnesc pe stradă cu oamenii, iar ei să spună „Uite și la ăsta, ieri era acolo, azi s-a mutat dincolo!” Vă asigur că nu se va întâmpla acest lucru. 
# Dacă puneți în balanță satisfacțiile pe care le-ați avut în politică, din 1995, de când ați intrat în PSD și până acum, când ați fost îndepărtat din competiția pentru Parlament, merită efortul?
– Dezamăgirea e mare și e omenească. Însă politica e un fruct din care vrei să muști mereu, nu te poți lăsa de el.

„Chiar dacă viața e un teatru, nu e bine s-o transformăm în circ”

# Patru ani pe colegiul Mioveni înseamnă o zestre de voturi, de notorietate și de influență. Vă veți călca pe inimă și veți merge în campania electorală alături de cea care v-a luat locul pe colegiu?  Mai direct, o veți sprijini pe Simona Bucura Oprescu?
– Depinde de cum va decide partidul, însă nu cred că se va merge până acolo încât să mi se ceară să merg în tandem cu această doamnă pe fostul colegiu pe care eu mi l-am fidelizat și ea l-a uzurpat. Chiar dacă viața este un teatru, nu e bine totuși s-o transformăm și în circ.
# Nu vă întreb cine v-a dezamăgit după această experiență pentru că, așa după cum vă cunosc, știu că nu îmi veți spune. Îmi puteți spune, în schimb, cine sunt cei care v-au confirmat că sunt  persoane de calitate?
– E o întrebare foarte sensibilă și, într-adevăr, ea nu e compatibilă cu maniera mea de a aborda lucrurile. În altă ordine de idei, pot să vă spun așa, tangențial, că am fost dezamăgit de oameni la care nu mă așteptam și surprins plăcut de alții pe care îi asigur de stima și prietenia mea. Acestora din urmă nu vreau să le dau numele pentru că nu vreau să le fac rău. De altfel, nu vreau să fac rău echipei PSD Argeș în general, printr-o ieșire care poate porni de la o nemulțumire a mea. Ați văzut și dvs cum e în sport, o ieșire necugetată duce la eliminarea jucătorului și face rău echipei în întregul ei. Iar eu nu pot să fac acest lucru.
Interviu realizat de Gabriel Grigore

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii