Web Analytics
scris vineri, 06.10.2023

Rechizitoriu. Educatoarea Conea era de serviciu când Alexia a părăsit CTF Găvana şi a fost abuzată de mai mulţi bărbaţi

Cele două minore vătămate de educatoarea de la CTF Găvana cer daune de 215.000 lei
Ancheta DGASPC a concluzionat că minorele au fost victimele unui abuz emoțional din partea educatoarei

Educatoarea Isabela Conea (foto), angajată a Centrului de Tip Familial Găvana, a fost trimisă în judecată, pe 8 septembrie a.c., sub control judiciar, pentru purtare abuzivă față de două minore, una dintre ele fiind Alexia, fetița care a fost drogată și abuzată și a cărei poveste Jurnalul de Argeș a relatat-o încă din aprilie a.c.. În rechizitoriu se precizează că inculpata, în zilele de 7 și 8 iunie 2023, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Tip Familial Găvana, a adresat expresii jignitoare și amenințări cu acte de violență celor două minore care erau instituționalizate în cadrul centrului. În rechizitoriu sunt redate declarațiile persoanelor vătămate, ale unor angajați, dar și ale martorilor.

Rechizitoriu. Educatoarea Conea era de serviciu când Alexia a părăsit CTF Găvana şi a fost abuzată de mai mulţi bărbaţi

„Până pleci din centrul ăsta te bat de te urlu!”

D.A.I. a fost instituționalizată în cadrul C.T.F. Găvana din 8 mai a.c.. Fata a povestit că, în data de 7 iunie, în parcul din fața blocului, educatoarea Isabela Conea a început să o ironizeze pentru că a mers la un consult ginecologic. „Persoana vătămată D.A.I. a început să se dea în leagăn, iar inculpata C.I.A. a început să o jignească, să o umilească, să o ridiculizeze, făcând-o proastă și i-a adresat mai multe expresii jignitoare: «Dă-te mai încet că îți intră ăla în ….!, De ce te-ai dus la ginecolog, să vadă aia dacă mai ești virgină? Că ești Fecioara Maria? Tu te-ai dus de bunăvoie cu băieții ăia, că aveai poftă de sulă! Ai probleme!»”.

Jignirile au continuat și a doua zi, în interiorul centrului, când inculpata le-a spus celor două minore să stea în Clubul Copiilor ca să le supravegheze. „Stați aici, că vă lipesc cu scotch! Vă rup picioarele dacă vă mișcați!”. Fata a mai povestit că inculpata le-a adresat și amenințări: „«Meritați să vă bat până vă curge sângele de pe tavan! Tu, până pleci din centrul ăsta te bat de te urlu! De aia te duci tu la ginecolog, că îţi place să stai crăcită cum ai stat cu ăia. Te-ai dus la ăia că aveai chef de…! Ești o proastă!». Persoana vătămată D.A.I. s-a revoltat și a ridicat tonul la inculpata C.I.A., după care aceasta le-a invitat afară pe cele două minore, pe bancă, amenințându-le că le rupe picioarele”.

În continuare, în fața centrului, inculpata le-a certat și a făcut glume cu tentă sexuală despre ele, de față cu alți copii. Minora a declarat că inculpata nu a agresat-o niciodată fizic, dar că inculpata nu i-a jignit sau amenințat cu bătaia pe ceilalți beneficiari așa cum a făcut-o cu ele. Ulterior, pe 14 iunie, minora a fost dată dispărută și găsită a doua zi la mama ei.
Și cealaltă persoană vătămată, instituționalizată tot din data de 8 mai anul acesta, a confirmat cele două episoade. Mai mult, a povestit că inculpata, pe 7 iunie, a amenințat-o „că îi va da teroare pentru că a ales-o persoană de referință (statut ce o obliga pe angajata centrului să efectueze activități suplimentare ce au legatură cu minora)”.

A doua zi, în sufragerie, „inculpata s-a adresat minorelor că râd ca proastele și le-a cerut să înceteze să mai râdă, că altfel le va bate. La un moment dat, inculpata C.I.A. le-a amenințat pe cele două minore că, dacă o să părăsească clubul (sufrageria), o sa le bată de o să le sară sângele pe tavan”.
Minora a mai relatat că nu a fost agresată fizic de inculpată și crede că aceasta a avut un comportament neadecvat pentru că i-ar fi creat probleme la serviciu. Minora a mai precizat că „inculpata se afla de serviciu în noaptea în care persoana vătămată D.A.I. a părăsit C.T.F., fără încuviințarea vreunui reprezentant al centrului, deplasându-se într-o locuință în care a întreținut raporturi sexuale cu mai mulți bărbați, iar persoana vătămată N.R.G. (cea de-a doua minoră abuzată, n.red.) nu a anunțat fuga ei”.

Citește și Educatoarea Conea o ameninţa pe o minoră de la CTF Găvana că „o va bate de-i va sări sângele pe tavan”

Limbajul neadecvat mai era folosit de educatoare atunci când minorii voiau să fugă din Centru

O angajată din cadrul C.T.F. a declarat că, pe 7 iunie, aflându-se într-un birou, a auzit cum inculpata le-a amenințat afară pe minore „că o să le lege de ea, ca sa nu mai fugă din centru și că, dacă o sa mai fugă, o să le bată de o să le sară sângele pe tavan. De asemenea, le-a jignit pe cele două persoane vătămate, exprimându-se că acestea sunt nespălate, proaste și a continuat să le amenințe cu bătaia”. A precizat că, a doua zi, „persoana vătămată D.A.I. era machiată și îmbrăcată într-o rochie atractivă, iar la un moment dat a auzit că inculpata a întrebat-o pe minora D.A.I. unde vrea să plece, spunându-i minorei că iar vrea să plece după… (organ genital bărbătesc). Ulterior, după ora 22:00, inculpata a intrat în camera în care se aflau persoanele vătămate și i-a spus minorei D.A.I. că nu o va lăsa să doarmă, iar după o jumătate de oră, în prezența martorei, inculpata s-a calmat și a lăsat-o să doarmă”. Martora a mai precizat că limbajul neadecvat era folosit de colega sa educatoare mai ales pe timpul nopților când era de serviciu și minorii doreau să meargă în oraș.

Educatoarea a fost mutată disciplinar

Un alt martor, instituționalizat de doi ani, a povestit că, după o perioadă de timp, inculpata a început să îi adreseze jigniri, țipa des la copii atunci când era de serviciu, iar, într-o zi, inculpata le-a jignit și pe cele două minore, le-a amenințat „că le va bate de o să le sară sângele pe tavan”. Martorul mai spune că fuga Alexiei, cu doar câteva zile înaintea incidentului din sufrageria centrului și deplasarea ei la apartamentul unde a fost abuzată de mai mulți bărbați, a avut loc când inculpata se afla de serviciu, iar cealalată persoană vătămată din dosar îi împrumutase Alexiei telefonul său pentru a comunica cu acei bărbați. Martorul crede că din această cauză inculpata le-a jignit și amenințat pe cele două minore. A mai subliniat că, de când inculpata a fost mutată disciplinar din acel centru, „este mai liniște, iar copiii instituționalizați nu mai sunt stresați din cauza limbajului ei, sunt relaxați și le este mai bine”.

Citește și Educatoarea Conea de la CTP Găvana care a amenințat cu bătaia două minore, trimisă în judecată

Fratele inculpatei a vorbit cu martorii, iar unul dintre ei se simte intimidat de acesta

Fratele inculpatei i-a contactat pe trei dintre martori, iar inculpata a susținut în cererile înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești că una dintre martore, o angajată a Centrului, „a făcut afirmații mincinoase (…) și că psihologii C.T.F. «au orchestrat prezenta plângere», iar minorii doar au semnat”. Inculpata a negat cele reclamate şi a fost de acord să fie testată poligraf, dar s-a răzgândit, invocând emotivitate și probleme medicale. A solicitat în repetate rânduri să fie reaudiați martorii și audiați alții noi, să se verifice în evidențele centrului dacă au fost prezenți doi minori-martori la cursurile liceului unde învață în data de 7 iunie, adică atunci când le-a certat pe fete (pentru că, dacă ar fi fost la şcoală, nu ar fi putut să asiste la discuţie) și a mai cerut admiterea ca probă a unei înregistrări audio ce ar conține o discuție telefonică purtată între fratele ei și una dintre martore, respectiva angajată, „în care aceasta afirma că, în data de 07.06.2023, inculpata nu ar fi avut cum să interacționeze cu persoana vătămată D.A.I., întrucât inculpata ar fi părăsit centrul înainte ca persoana vătămată să se întoarcă de la consultul ginecologic”. S-au făcut însă verificări și s-a constatat că minorii respectivi au lipsit de la cursuri în data de 7 iunie. Mai mult, angajata respectivă a declarat în fața anchetatorilor că a purtat acea conversație cu fratele inculpatei „deoarece se simte intimidată de comportamentul acestuia”. Cât despre martorii reaudiați, aceștia și-au menținut declarațiile date anterior.

Și în trecut, beneficiari ai centrului i-au relatat psihologului că educatoarea îi jignea

Fetele i-au spus fostei șefe a centrului ce s-a întâmplat, au mers la psihologul centrului unde au scris declarații după fiecare dintre cele două incidente cu inculpata. Psihologul a declarat că a avut cu una dintre persoanele vătămate două întâlniri în clubul copiilor, despre comportamentul inculpatei. „Persoana vătămată N.R.G. i-a mărturisit că doamna C.I.A. le vorbea foarte urât, că îi reproșa minorei D.A.I. că nu a fost victima niciunui abuz sexual, deoarece ea a dorit să meargă la acei bărbați. Minorele au stat pe scaun, fiindu-le teamă de inculpată. De asemenea, persoana vătămată N.R.G. a afirmat că inculpata C.I.A. a jignit-o, făcând-o proastă și a amenințat-o că îi va da teroare pentru că a ales-o pe aceasta ca persoana de referinţă, de față fiind și B.M, iar pe D.A.I. a jignit-o folosind cuvantul drogată. Totodată, le-a și amenințat că o să le bată de o să le sară sângele pe tavan și că o să le lege cu scotch de scaun cât să nu mai fugă”. Psihologul a întocmit fișa individuală de consiliere psihologică, unde a confirmat abuzul emoțional asupra minorei în mod repetitiv. Martora a mai precizat că de multe ori a auzit-o pe inculpată folosind „o tonalitate mai înaltă în comunicarea cu beneficiarii centrului și intervenea pentru a o tempera”. Psihologul a mai adăugat că nu a auzit-o pe inculpată jignind sau amenințând copii, „însă a fost informată pe parcursul timpului de unii dintre beneficiari că aceasta i-ar fi jignit, făcându-i proști”.

Citește și E grav! Minora a fost drogată şi apoi violată, iar dosarul trenează la poliţie

Educatoarea a rămas în control judiciar

În urma analizării documentației DGASPC Argeș a rezultat că inculpata a fost de serviciu în ziua de 7 iunie, respectiv tură de 8 ore; iar în ziua de 8 iunie a fost de serviciu de noapte, respectiv tură de 12 ore.
DGASPC Argeș a format o comisie multidisciplinară, care a constatat faptul că minorele au fost victime ale abuzului emoțional exercitat de educatoare, „fiind supuse de către aceasta la umiliri verbale, intimidări, amenințări, restrângeri ale libertății de acțiune, acuzații nedrepte, ridiculizări și alte atitudini ostile sau de respingere față de copil”, mai citim în rechzitoriu.
Pe 4 august, Isabela Conea a fost plasată sub control judiciar până pe 2 octombrie inclusiv, iar procurorii au solicitat instanței să mențină măsura. Între timp, pe 13 septembrie a fost menținut controlul judiciar pentru încă 60 de zile. Una dintre minore s-a constituit parte civilă cu 200. 000 lei, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești s-a constituit în numele și în interesul celeilalte minore cu 15.000 lei.

Citește și Amănunte de coşmar din dosarul de abuz sexual al nepoatei de doar 14 ani a patronilor de la „Building Astrom”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită