Web Analytics
scris vineri, 23.06.2023

E grav! Minora a fost drogată şi apoi violată, iar dosarul trenează la poliţie

Jurnalul de Argeș a dezvăluit aceste lucruri încă din luna aprilie 2023
Cazul Alexiei, fetiţa dispărută din custodia DGASP şi care a înroşit sistemul Ro-alert

Cazul Alexiei, nepoata omului de afaceri Alexandru Radu, unul dintre foștii patroni de la Building Astrom, a fost relatat pe larg în Jurnalul de Argeș. Și asta cu două luni înainte ca acesta să expodeze public și să curgă mesajele Ro-alert cu dispariția copilei, așa cum s-a întâmplat săptâmâna trecută. Deși nu ne făceam decât datoria de a arăta opiniei publice cât este de facil pentru copiii noștri să pice în gheara drogurilor și a violenței sexuale, așa cum a pățit Alexia, după apariția articolului am fost convocați la Poliția Municipiului Pitești pentru a le divulga sursele. Nu au putut obține așa ceva, așa cum nu au obținut nici alții înaintea lor, însă demersul polițiștiilor tot ni se pare un abuz. Mai ales în condițiile în care ancheta privind violul și actul sexual cu minor din ”Dosarul Alexia”, dezvăluit de noi, trenează și acum. Bașca relația minorei cu lumea traficanților de droguri din Pitești, de la care își procura drogurile.

E grav! Minora a fost drogată şi apoi violată, iar dosarul trenează la poliţie

Citește și Alexia a fugit de la centrul DGASPC Argeș

Deci, ce scria, încă din aprilie, Jurnalul de Argeș?

Situația Alexiei a intrat în atenția DGASPC Argeș pe 2 noiembrie 2022. Atunci, un agent din cadrul Biroului Investigații Criminale a apelat numărul unic național 119 și a solicitat prezența unei echipe pentru a asista la audierea minorei, care avea calitatea de persoană vătămată într-un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de „viol” și „act sexual cu minor”.
Ofițerul a precizat că Poliția a fost sesizată de către mama minorei cu privire la faptul că fiica sa a fost victima infracțiunii de viol. Iar în declarațiile pe care le-a dat în fața autorităților, fata a descris, cu lux de amănunte, tot coșmarul pe care l-a trăit.

Alexia a locuit timp de aproximativ doi ani cu familia, în Anglia. La sfârșitul lunii mai 2022, mama ei a hotărât să revină în țară întrucât adolescenta nu s-a putut acomoda acolo, ba a început să consume și substanțe psihoactive. După revenirea în țară, minora a locuit cu fratele mai mic și cu tatăl biologic, numitul M.I. Mama a mai rămas un timp în Anglia. Trebuie spus că fata s-a născut în timpul căsătoriei mamei, Larisa, cu fostul soț, Drăgușin Sergiu, purtând numele acestuia, cum era normal. La momentul divorțului, care a fost unul cu scandaluri, plângeri la Poliție și multe termene în instanță, tatăl, care a solicitat și a obținut dreptul de a-și vedea și a petrece timp cu copilul, a fost informat de mamă că acesta nu îi aparținea, ci fusese făcut cu… altul. E vorba de bărbatul cu care Larisa este căsătorită în prezent și presupus tată biologic al Alexiei, nu însă și în certificatul de naștere.

Greu de imaginat ce momente teribile a putut trăi în Pitești o fetiță la doar 14 ani, vârstă la care copilele, protejate de familiile lor, dorm încă în brațe cu ursulețul preferat și cum a fost drogată cu unele dintre cele mai puternice substanțe ce afectează creierul și care, la Pitești, sunt furnizate cu… taxiul! Și totul s-a întâmplat timp de patru zile, în apartamentul în care minora locuia împreună cu tatăl vitreg, în prezența acestuia și a amicilor cu care acesta a băut și s-a drogat, dar și în zona centrală Pavone și în cartierul Războieni, un alt loc de unde se pot procura droguri. Drogată, fata a petrecut zile de coșmar în care a fost violată de mai multe ori chiar de prietenii tatalui vitreg căruia mama i-o încredințase…

Citește și Minora plecată din centrul DGASPC Argeș s-a dus la mama ei

Ce spun autoritățile despre plecarea Alexiei din Centrul DGASPC

Tatiana Eftime, director DGASPC ARGEȘ: „Fetița este la acest moment într-o evaluare medicală. Nu putem să spunem mai mult din punct de vedere al confidențialității datelor! La noi, în Centrul de la Găvana, este din data de 8 mai. Noi am luat-o în regim de urgență după care, prin instanță, s-a încredințat Centrului de Tip Familial la 8 mai. O evaluare și consiliere necesită timp, mai ales că o minoră de 15 ani are deja educația formată. A fost nevoie și de o evaluare medicală. La CTP am dus un șef de centru cu experiență, un profesionist, tocmai pentru că avem niște cazuri mai delicate în centrul acela. Fiindcă minorele sunt luate din familii tocmai pentru comportamente deviante, fie că părinții sunt depășiti de situație. Noua șefă este de două luni acolo și noi încercăm să facem totul în interesul superior al minorilor. Opinia publică trebuie să înțeleagă că măsurile de protecție sunt luate pentru delincvență, pentru situații mai delicate. Putem discuta la general, pentru că, punctual, cu nume și prenume, nu putem discuta deoarece acestea sunt date confidențiale. În plus, Legea 272 ne obligă să protejăm imaginea minorului”.

Citește și Nepoata patronilor de la Building Astrom, internată de urgenţă într-un centru de plasament

Mihaela Dragu, șefa CTP Găvana: „Fata a plecat în mod voluntar și s-a întâlnit cu tatăl care apare în documente”

„În centru ajung adolescenți și, automat, nu ajung adolescenții cuminți pe care îi pot stăpâni părinții. Vin deja cu un comportament deviant, sunt aduși, marea majoritate, de către poliție. Nici noi nu putem face minuni peste noapte. Fata a plecat în mod voluntar și s-a întâlnit cu tatăl legitim, care apare legal în documente. Pentru că ea a fost vizitată de ambii părinți și a avut o relație foarte bună cu ambii părinți. Zilnic au vizitat-o, și mama, și tata. Părinții sunt iubitori, și unul, și celălalt, a plecat cu tata pentru că așa a decis ea atunci. S-a întors singură la mamă și apoi a ajuns din nou la noi. Știți că adolescenții sunt într-o perioadă de recunoaștere a lumii și li se pare normal să încerce orice escapadă, să depășească limitele, consideră ei. Și probabil asta a fost.
Ideea este să îi determinăm să înțeleagă să nu comită fapte care să le afecteze viața sau sănătatea. Fiecare copil vine pentru un motiv anume. În fața noastră toți sunt egali și pentru fiecare din ei trebuie să găsim soluții. Să îi reintegrăm în familie sau să îi reintegram în societate.”

Alexia va da evaluarea naţională pe patul de spital

Prin intermediul unui comunicat de presă, DGASPC Argeș a făcut pe 19.06.2023 mai multe precizări pentru înțelegerea situației semnalate privind dispariția minorei în cauză. Aceasta a intrat în sistemul de protecție specială în regim de urgență în luna martie 2023 și a fost plasată în Centrul din Găvana din luna mai 2023. În comunicatul de presă, se precizează că ”noul Şef al CTF Găvana a făcut demersuri în vederea sprijinului acordat minorei Drăguşin Alexia-Ioana, către Şcoala Gimnazială Marin Preda din Municipiul Piteşti, Judeţul Argeş, ca minora să susţină Evaluarea Naţională în unitatea medicală în care se află internată în prezent. Sperăm ca opinia publică să înțeleagă rațiunea pentru care nu putem oferi informații privind motivul ajungerii ei în sistemul de protecție specială și situația ei actuală, aspecte ce intră sub incidența prevederilor legale privind confidențialitatea, dar precizăm că s-au realizat demersurile necesare pentru realizarea evaluării situației acesteia în vederea acordării serviciilor adecvate nevoilor identificate, în prezent fiind în siguranță”, se mai arată în comunicat.

Citește și Amănunte de coşmar din dosarul de abuz sexual al nepoatei de doar 14 ani a patronilor de la „Building Astrom”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *