Web Analytics

Rechizitoriu. Anestezistul şi patronii de la Clinica „Teddy Care” din Piteşti au fost trimişi în judecată

de | 13.01.2023 10:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Home

După trei ani, s-au finalizat cercetările în dosarul copilului mort după o intervenţie stomatologică
Tragedia a scos la iveală mai multe probleme, evidențiate ca atare de procurori
„Minorul nu a fost monitorizat pe parcursul intervenției medicale stomatologice”
„Ca urmare a lipsei dotărilor minime, starea de sănătate a pacientului s-a deteriorat și în final a survenit decesul”

În 2020, un copil de 4 ani și 8 luni a intrat în stop cardio-respirator și a murit după o anestezie efectuată la cabinetul stomatologic Teddy Care din Pitești. Chiar la finalul lui 2022, au fost trimiși în judecată medicul anestezist, Adrian Dinescu, și administratorii Medical Tours Company, Răzvan Savu și Alin Mutu. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Piteşti, dar încă nu s-a stabilit un termen de judecată. Procurorii au notat că la cabinet s-a permis analgosedarea fără a avea autorizație și instrumentele necesare prevăzute de lege pentru monitorizare și resuscitare, „iar, ca urmare a lipsei dotărilor minime, starea de sănătate a pacientului s-a deteriorat și în final a survenit decesul”.

În ziua fatidică, 10 februarie 2020, minorul a mers la cabinetul unde avea programare, în jurul orei 15:00, însoțit de mama sa. În timpul intervenției stomatologice, care s-a făcut sub analgosedare practicată de către medicul anestezist Adrian Dinescu, băiatul a avut stări de rău și a fost resuscitat inițial de către anestezist. O asistentă a clinicii a chemat ambulanța care, după ce a intervenit, a luat decizia ca băiatul să fie transferat la Spitalul de Pediatrie Pitești, cabinetul stomatologic neavând o secție sau un punct de terapie intensivă, ori aparatura necesară pentru a acorda îngrijiri medicale.

„Minorul nu a fost monitorizat pe parcursul intervenției medicale stomatologice, aspect constatat de către membrii echipajului SMURD care, pe parcursul intervenției, au stabilit că pacientul avea atât tensiunea, cât și saturația de oxigen scăzute. Pacientul a fost ventilat mecanic și intubat, manevre efectuate de către medicul SMURD în colaborare cu medicul anestezist, iar după stabilizarea pacientului, s-a luat decizia transportării pacientului la Spitalul de Pediatrie”, au notat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești în rechizitoriu. Ulterior, în aceeași seară, minorul a fost transferat la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, unde, peste două zile, a murit în cadrul Secției ATI.

Pe 13 februarie 2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a dispus efectuarea unei autopsii medico-legale, precum și efectuarea unei constatări în raport cu probele de sânge ridicate în data de 10 februarie de la minor. Raportul de constatare medico-legală necropsică a fost întocmit de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. S-a făcut și o percheziție la sediul Teddy Care, de unde s-au ridicat fișe medicale ale pacienților minori care au beneficiat de tratament în cadrul clinicii sub efectul analgosedării în perioada 2018-2020.

Citește și Exclusiv. Adrian Vasile, tatăl băieţelului mort după anestezie, primul interviu după tragedie: ”Anestezistul mi-a recunoscut că au mai fost probleme cu analgosedările la Teddy Care”

Citește și Percheziții la Teddy Care și la medicul care l-a anesteziat pe copilul care a murit

Clinica nu avea cameră ATI și nici nu a respectat obiectul de activitate din autorizația sanitară

În urma cercetărilor s-a stabilit că Teddy Care nu era utilată cu o cameră cu destinație Anestezie și Terapie Intensive (ATI). Și într-o adresă din 14 februarie 2020, DSP Argeș comunică faptul că Teddy Care nu deține autorizație sanitară de funcționare eliberată de DSP pentru activitatea de asistență medicală ATI în unitățile sale din județ, clinica fiind sancționată atunci cu 20.000 lei.

De fapt, autorizația sanitară de funcționare a clinicii Teddy Care era pentru Cabinete de Medicină Dentară, Laboratoare de tehnică dentară, „nefiind prevăzut în cuprinsul actului că autorizația s-ar fi acordat și pentru activitați ATI. Astfel că, în structura funcțională autorizată, nu este cuprins pretinsul cabinet de ATI, de care se face vorbire în certificatul de Avizare nr. 61/2013 emis de Colegiul Medicilor, ori în Certificatul de înregistrare al acestei societăți”, se explică în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că firma „nu a respectat obiectul de activitate menționat în autorizația sanitară de funcționare”, desfășurând și activități de analgosedare care nu sunt menționate în autorizație. „Contractul de colaborare încheiat între clinică și medicul specialist ATI nu are nicio relevanță sub aspectul existenței faptei, întrucât nu erau autorizate astfel de activități de analgosedare în cadrul clinicii aparținând S.C. Medical Tours Company S.R.L., indiferent de persoanele care urmau să le desfășoare (personal propriu sau extern), singurele activități autorizate fiind cele de medicină dentară, ortodonție și tehnică dentară”, reiterează anchetatorii. Totodată, au constatat că deținerea autorizației clinicii pentru activitatea cu preparate stupefiante și psihotrope „nu presupune efectuarea procedurilor medicale de analgosedare, ci activitatea de medicină dentară presupune folosirea de astfel de substanțe pentru anesteziile locale practicate în mod frecvent”.

Citește și Percheziţii la Clinica Teddy Care şi la anestezistul Adrian Dinescu

Intubația s-a realizat tardiv, abia după ce a sosit ambulanța

Monitorizarea ar fi necesitat „pulsoximetrie continuă, folosirea continuă a electrocardioscopiei, monitorizare noninvazivă intermitentă a tensiunii arteriale; monitorizarea, cel puțin intermitentă, a temperaturii; auscultația respirației zgomotelor cardiace, dar clinica nu deținea astfel de instrumente de monitorizare”.
Medicul legist „a arătat că observația instrumentală a lipsit în totalitate, iar cea clinică, deși a relevat elemente sugestive pentru evoluția nefavorabilă, nu a condus la semnalarea promptă a complicației severe finale. Totodată, resuscitarea cardio-respiratorie a pacientului, care a devenit necesară din cauza deteriorării grave a funcțiilor vitale, deși a condus la reluarea funcției cardio-respiratorie, totuși aceasta s-a făcut după un interval suficient de lung pentru a se instala leziuni neuronale definitive, intubația orotraheală fiind realizată tardiv, abia după sosirea echipajului de ambulanță, în condițiile inexistenței dotării necesare anterior acestui moment”, au punctat procurorii.

Așa cum se apreciază în același raport medico-legal, „având în vedere deficienţele în acordarea îngrijirilor medicale semnalate, între cauza medicală a decesului şi practicarea actului medical de analgosedare (ce include atât evaluarea pacientului, cât şi administrarea de medicamente şi urmărirea evoluţiei) este legătură de cauzalitate (…)”, s-a mai subliniat.

Citește și Jenant. Cei de la Teddy Care spun că sunt clinică, deși în realitate sunt doar un cabinet stomatologic

Cine sunt inculpații

Toți inculpații au fost trimiși în judecată în stare de libertate și nu au recunoscut comiterea faptei. Cel care a făcut anestezia copilului este Stelian Adrian Dinescu. Între clinică și medicul anestezist exista un contract de colaborare din anul 2018. Anestezistul lucra cu contract individual de muncă la Spitalul Militar de Urgență din 1 august 2015, în funcția de șef secție ATI. Medicul a înștiințat comandantul unității medicale începând cu 11 martie 2019 despre colaborarea sa cu alte clinici private. În cazul lui Adrian Dinescu, procurorii au constatat că „pentru a facilita o intervenție stomatologică, a efectuat un procedeu de analgosedare asupra minorului în vârstă de 4 ani, prin administrarea substanțelor în doze maximal admise, fără a evalua și monitoriza pacientul și fără a avea la dispoziție instrumentarul necesar prevăzut (…) pentru resuscitare, acțiune ce a condus la agravarea stării de sănătate și în final la decesul minorului la data de 12.02.2020”.

Administratorii Medical Tours Company sunt Alin Ion Mutu și Razvan Alexandru Savu. La Registrul Comerțului, clinica stomatologică are ca activitate principală „activități de asistență stomatologică”, iar ca activități secundare „fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice; activități de asistență medicală specializată”. Cei doi administratori și SC Medical Tours Company au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă întrucât, pentru facilitarea intervențiilor stomatologice, au permis desfășurarea de activități de analgosedare fără a avea autorizație pentru astfel de procedee și fără a avea instrumentarul prevăzut în Ordinul Ministrului Sănătății pentru monitorizare și resuscitare. Spitalul de Pediatrie Pitești s-a constituit parte civilă cu suma de 436,45 lei, iar Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, cu suma de 5978,42 lei.

Cum este reglementată activitatea de ATI în România

Verificările efectuate de DSP Argeș imediat după tragicul eveniment au arătat că Medical Tours Company a încălcat dispozițiile Ordinului Ministerului Sănătății 153/2003, care reglementează dotările minime ce trebuie avute de un cabinet medical unde se practică analgosedarea. Iar în aprilie 2020, Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI) a precizat într-un comunicat de presă că activitatea de anestezie-terapie intensivă este reglementată în România prin Ordinele Ministrului Sănătății 1500/2009 și 398/2019. În conformitate cu art. 3 și 5 din OMS 1500/2009: „în unitățile sanitare publice sau private care furnizează servicii medicale în regim de spitalizare de zi și investighează/tratează pacienți care necesită administrarea oricărei forme de anestezie, alta decât anestezia locală prin infiltrație (deci, implicit și în cabinete/clinici de stomatologie), se vor organiza minimum un post de lucru de anestezie, precum și un salon de supraveghere postanestezică (SPA)”.

Citește și A trecut un an şi jumătate de la cazul copilului mort la Clinica „Teddy Care” din Piteşti / Prim-procurorul Nicolae Argeşanu: „Avem mai multe persoane în calitate de suspecţi”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *