Web Analytics

Reactorul Rapid Răcit cu Plumb ar putea fi construit la ICN Mioveni până în 2030

de | 27.04.2017 12:56 | Economie

16 01În prezent, proiectul ALFRED se află in faza de testare a tehnologiilor, estimându-se că finalizarea proiectării și a ingineriei ar trebui să fie realizată până în 2020.

Se anticipează că sistemele de reactoare nucleare de generaţia IV vor fi disponibile pentru operare, cât mai curând, în jurul anului 2030 fiind în prezent în faza de proiectare sau chiar în stadiu de prototip, a informat ROMATOM, precizând că aceste reactoare vor utiliza integral sisteme de securitate pasive, garantând o utilizare eficientă a combustibilului nuclear.
În acest sens, a fost constituit un consorțiu pentru construirea în România a unei instalații de demonstrație de Reactor Rapid Răcit cu Plumb (LFR). Consorțiul denumit FALCON (Fostering Alfred CONsortium) pentru promovarea construcției reactorului ALFRED a fost înființat pe 18 decembrie 2013 de Compania ANSALDO NUCLEARE (Italia), Institutul de Cercetare ENEA (Italia) și ICN Mioveni-Pitești (România), iar mai târziu s-a alăturat și Institutul de Cercetari Nucleare CV-Řež (Centrum Výzkumu Řež) din Republica Cehă. Alte organizații ale UE au fost și sunt invitate să se alăture FALCON prin asociere sau prin acorduri de cooperare tehnică și știintifică (MoA).
Consorțiul FALCON a estimat că testarea tehnologiilor și finalizarea proiectării și ingineriei pentru ALFRED ar trebui să fie realizată până în 2020, cu scopul de finalizare a construcției demonstratorului de la Mioveni Pitești (România) înainte de 2030.
„Proiectul ALFRED va avea beneficii sociale importante pentru regiunea Muntenia Sud și România în ansamblu. Peste 300 de angajați specializați la ICN Pitești și alți 2.000 de angajati pe orizontală în industria românească sunt de așteptat ca locuri de muncă suplimentare pentru implementarea proiectului ALFRED”, a informat ROMATOM.
Reactorul Rapid Răcit cu Plumb permite închiderea ciclului combustibilului. Asta înseamnă: reciclarea multiplă a deșeurilor cu viata lunga si de înaltă toxicitate radiologică; evacuare a produselor de fisiune pentru o depozitare mai simplă; fabricarea combustibilului nuclear prin adăugare de uraniu natural sau uraniu sărăcit, fără a consuma semnificativ resursele actuale.
Mai mult decât atât, plumbul, spre deosebire de apă, nu poate produce gaze explozive (cum ar fi hidrogenul), care reprezintă un alt avantaj important din punct de vedere al securității nucleare.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii