Războiul de la Aşchiuţă, dezamorsat de directorul teatrului Davila

de | 20.01.2011 15:20 | Cultura

Pornind de la nişte comentarii care au fost postate pe site-ul ziarului nostru la un interviu cu Florin Dumitru, directorul teatrului „Aşchiuţă”, am purces la câteva verificări cu privire la cele susţinute de autorii/autorul acestora. În demersul nostru, primul cu care am discutat a fost domnul Sevastian Tudor, directorul Teatrului “Alexandru Davila”.

“Dl. Bănică a trebuit să se pensioneze, dar nu a fost îndepărtat din teatru”

Domnia sa ne-a explicat faptul că actorul Florin Dumitru este şeful unei secţii a Teatrului Davila, iar în momentul de faţă este doar interimar, urmând ca, în lunile următoare, după o prealabilă evaluare, să se ia o decizie definitivă cu privire la ocuparea acestui post. Întrebat cum apreciază activitatea domnului Dumitru pe funcţia pe care acesta o îndeplineşte, directorul teatrului Davila a precizat: “El este actor de meserie şi a încercat, în stilul lui, să aducă secţia respectivă de teatru pe o anumită treaptă de dezvoltare, aşa cum o vede el împreună cu cei de acolo. Ne-am mai şi consultat. Acum nu zic că toate lucrurile merg extraordinar, dar oricum e pe drumul cel bun. Important este să se vadă că se face ceva, că se pun în piese poveşti adevărate pe care copiii trebuie să le vadă.” Sevastian Tudor a mai adăugat şi faptul că Florin Dumitru este unul dintre cei mai buni actori ai Teatrului Davila. Făcând o paralelă cu activitatea vechii conduceri a Secţiei pentru copii şi tineret, Sevastian Tudor a spus: „Eu îl apreciez foarte mult pe domnul Bănică (domnul Nicolae Bănică a fost şeful acestei secţii – n.r.), dar a intervenit pensionarea sa pentru vârstă şi a trebuit să se ţină cont de acest lucru. Însă trebuie ştiut că domnul Bănică nu este îndepărtat de la Aşchiuţă, a rămas să lucreze acolo. Eu sper că între dumnealui, cu experienţa pe care o are de atâţia ani şi Florin Dumitru, care e mai tânăr, să se nască ceva bun. Să fie o colaborare, spre binele instituţiei, pentru că se repercutează asupra secţiei şi asupra teatrului, în general, dacă lucrurile merg bine, dar şi asupra copiilor care au nevoie de spectacole bune.” Pe lângă împlinirea vârstei de pensionare, s-a mai adăugat şi faptul că legislaţia prevede că pentru ocuparea acestui post sunt necesare studii superioare, condiţie pe care fostul şef al secţiei, domnul Nicolae Bănică, nu o îndeplinea. Cât despre modul de gestionare a bugetului secţiei pentru copii, domnul Tudor a confirmat cele precizate de către Florin Dumitru în interviu, şi anume faptul că bugetul este unul singur: cel alocat Teatrului Davila. Din acest buget, se distribuie secţiilor, în aşa măsură încât toate să aibă posibilitatea de a organiza spectacole.

Sponsorizările au venit de la Petruţ Găburici

Directorul teatrului a mai adăugat că referatele pentru alocarea fondurilor nu se întocmesc de către şeful secţiei, în speţă Florin Dumitru, ci de către scenograf, în funcţie de necesităţile pe care le are, ca să alcătuiască decorurile şi costumele. „Bineînţeles că acest proiect pe care îl face scenograful nu este întotdeauna aprobat. Costurile sunt mai mari decât posibilităţile noastre. Ca să faci un spectacol ideal, îţi trebuie mult mai mult decât se poate aloca. Şi atunci, sigur că mai tăiem dintr-o parte, din alta… Şeful secţiei gestionează activitatea artistică şi se ocupă şi cu administraţia la secţia respectivă. Şi, de multe ori, noi împărţim în aşa fel încât să nu fie două premiere în acelaşi timp, la două secţii diferite.”, a adăugat domnul Sevastian Tudor. Tot dânsul a mai precizat şi faptul că lucrările de renovare a spaţiului care găzduieşte Teatrul „Aşchiuţă” au fost făcute dintr-o sponsorizare. Mai exact, un cetăţean, pe numele său Petruţ Găburici, care închiriase un spaţiu în aceeaşi incintă, pentru desfăşurarea de activităţi de divertisment pentru copii, a căzut la înţelegere cu conducerea Teatrului Davila şi a secţiei pentru copii ca, în schimbul chiriei datorate, să efectueze lucrări de renovare, reparaţii şi reamenajare a Teatrului „Aşchiuţă”. Lucrările s-au făcut în timp şi au constat în amenajarea holurilor interioare, a intrării actorilor, repararea acoperişului, amenajarea toaletelor, înlocuirea geamurilor, amenajarea foaierului etc. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la aproape 13.000 euro, potrivit spuselor domnului Găburici. Am încercat să stăm de vorbă şi cu domnul Bănică, fostul şef al secţiei „Aşchiuţă”, considerând că, în calitate de fost ocupant al funcţiei deţinute în prezent de Florin Dumitru, ar fi în măsură să ne ofere nişte lămuriri cu privire la aspectele pentru care am pornit în acest demers. După ce am reuşit să îl contactăm şi după ce am stabilit o întâlnire pe care nu a onorat-o, domnia sa nu a mai răspuns apelurilor noastre.
(Adriana Gândilă)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed