Web Analytics
scris miercuri, 10.04.2024

Răsturnare de situaţie! Instanţa a anulat sentinţa şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul de delapidare al fostului economist de la ADI Argeş

Curtea de Apel Pitești a retrimis dosarul lui Ionuț Popescu la Parchet pentru continuarea urmăririi
Acesta e acuzat că a delapidat peste 600.000 de lei din contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Argeș (ADIA)

După ce în decembrie anul trecut, Ionuț Popescu, fostul economist de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș (ADIA), a fost condamnat la doi ani și șase luni închisoare cu suspendare pentru o delapidare de peste 600.000 lei din contul asociației, săptămâna trecută, Curtea de Apel Pitești a trimis dosarul înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești pentru continuarea urmăririi penale. Astfel, s-au anulat sentința și acordul încheiat de inculpat cu procurorul de caz. Motivele au ținut de perioada de șase ani în care s-au petrecut faptele, dar și de conduita procesuală oscilantă a inculpatului, care și-a recunoscut vinovăția la mai bine de doi ani de la aflarea ei, tergiversând astfel procesul.

Răsturnare de situaţie! Instanţa a anulat sentinţa şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul de delapidare al fostului economist de la ADI Argeş

Ionuț Popescu a fost angajat în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Argeș din data de 01.06.2009 şi până în anul 2021, în calitate de şef Departament Economic. A fost și consilier local pe vremea fostului primar al Piteștiului Cornel Ionică. Între timp, din ianuarie 2014 și până la finalul lui 2020, Ionuț Popescu şi-a însuşit în mod necuvenit sume de bani din gestiunea asociaţiei, producând un prejudiciu în valoare totală de 664.857 lei, după cum spun datele din rechizitoriu. Astfel că ADIA i-a făcut plângere economistului pe 25.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti.
„Jurnalul de Argeș” scrisese despre Ionuț Popescu încă din luna februarie a aceluiași an, după ce acesta făcuse, noaptea, accident cu Loganul instituției, băut, avariind mașina în sensul giratoriu de la Mărăcineni, fiind nevoit să plătească despăgubirile. „Jurnalul de Argeș” a continuat ulterior serialul cu dezvăluri.

Astfel, în data de 17.02.2021, ADIA a fost înştiinţată de bancă, prin e-mail, că s-a instituit poprire executorie pe contul asociaţiei, în sumă de 36401 ron, de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. În urma primirii fişei sintetice totale, ADIA avea de plată către bugetele de stat aferente salariilor suma de 130.279 lei, precum şi dobânzi şi penalităţi neinstituite în sumă de 2.416 lei, fiind aduse la cunoştinţă lipsa mai multor declarații și lipsa unui bilanț. Trei angajaţi ai asociației s-au adresat Casei Judeţene de Pensii și așa au aflat că lipsesc mai multe luni, conform adeverinţei stagiului de cotizare. A fost informat preşedintele Asociaţiei – primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, care a dispus efectuarea unui audit financiar contabil independent, constatându-se existența unei sume nejustificate în valoare de peste 600.000 lei. Prejudiciul i-a fost adus la cunoştinţă economistului în şedinţă, care a declarat la notar public că va restitui suma până la data de 30.09.2021. Doar că banii n-au mai fost recuperați, iar Ionuț Popescu și-a dat demisia, nemaiputând fi cercetat disciplinar.

Citește și Deşi a delapidat peste 600.000 lei, Ionuţ Popescu de la ADIA a scăpat cu închisoare cu suspendare

Judecătoria Pitești a lăsat nesoluționată acțiunea civilă de recuperare a prejudiciului

Pe 15 decembrie 2023, Judecătoria Pitești a admis acordul de recunoaştere și l-a condamnat pe Ionuț Popescu la doi ani și șase luni închisoare pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de delapidare, cu termen de supraveghere de patru ani. Prima instanță a reținut că pedeapsa la care s-a ajuns în urma acordului „este suficientă pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, în condițiile în care inculpatul a recunoscut fapta comisă și se află la primul contact cu legea penală”. Totuși, în acea procedură, acțiunea civilă a fost lăsată nesoluționată. Cu privire la acest aspect, Judecătoria Pitești a admis că, deși prejudiciul este unul însemnat, acesta nu poate fi un motiv pentru a respinge acordul, întrucât asociația deține deja un titlu executoriu și există declarația inculpatului, autentificată la un notar public, prin care acesta și-a luat angajamentul de plată a sumei.

ADIA a atacat sentința. „Ar fi continuat să săvârşească fapta de delapidare şi în prezent, dacă nu ar fi fost expus”

Împotriva sentinţei Judecătoriei Pitești a declarat apel partea civilă, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Argeș, pentru diverse motive de nelegalitate şi netemeinicie. ADIA a precizat că soluția convenită este „nejustificat de blândă şi disproporţionată, prin raportare la gravitatea faptei şi periculozitatea inculpatului”. Asociația a făcut referire la conduita procesuală oscilantă a inculpatului, care a făcut acord de recunoaștere abia la data de 26.07.2023, deși plângerea penală datează încă din mai 2021. „Poziţia procesuală de recunoaştere a infracţiunii de către inculpat este formală, manifestată în mod exclusiv în scopul obţinerii unor limite cât mai blânde ale acordului de recunoaştere a vinovăţiei”, se arată în apelul părții civile.
ADIA a mai atras atenția asupra perioadei pe care se întinde activitatea infracțională, șase ani, inculpatul „angrenând concomitent mijloace de acoperire a urmelor infracţiunii şi implicând inclusiv pe mama sa în aceste demersuri infracţionale”.

Reamintim că, în urma accidentului, Ionuț Popescu a fost spitalizat, mama sa fiind cea care a returnat mai multe acte contabile ale asociației. Mai mult, ADIA consideră că „modul în care a avut loc descoperirea faptei a fost neprevăzut de inculpat, fiind în afara voinţei sale, acesta ar fi continuat să săvârşească fapta de delapidare şi în prezent, dacă nu ar fi fost expus şi identificat”. ADIA a formulat și contestaţie privind durata procesului penal, existând un dosar în acest sens pe rolul Judecătoriei Pitești.
Asociația mai argumentează că, deși inculpatul a încheiat convenţii pentru a returna prejudiciul, „aceste aspecte nu înlătură gravitatea faptei şi necesitatea adaptării pedepsei la aceasta, (…) menţinerea soluţiei de admitere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei echivalând cu lipsa tragerii la răspundere penală a inculpatului”.

Citește și A recunoscut delapidarea de 675.000 lei. Ionuţ Popescu, fostul economist de la ADIA, a făcut acord cu procurorii

Curtea de Apel Pitești a trimis dosarul înapoi la Parchet. „Soluție nejustificat de blândă”

Pe 3 aprilie a.c., Curtea de Apel Pitești a admis apelul declarat de ADIA, a desfiinţat în totalitate sentinţa, a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti cu inculpatul şi a trimis dosarul înapoi la Parchet în vederea continuării urmăririi penale în cauză. Soluția fiind definitivă.
Curtea de Apel Pitești a apreciat că soluția la care s-a ajuns prin acordul între procurorul de caz şi inculpat „este nejustificat de blândă, în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea inculpatului”, după cum se precizează în motivarea sentinței.
Instanța de control judiciar a avut în vedere și „natura şi gravitatea ridicată a faptei comise pe o perioadă semnificativă de timp, respectiv 01.01.2014-31.12.2020, numărul mare al actelor materiale componente ale infracţiunii de delapidare în formă continuată (…), împrejurările factuale concrete în care, pe perioada de referință, în calitate de şef-departament economic al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Argeș, şi-a însuşit în mod necuvenit sume de bani din gestiunea asociaţiei, cauzând un prejudiciu în valoare totală de 644.857 lei, care se compune din salarii încasate necuvenit în cuantum de 254.440 lei, cât şi retrageri de numerar din conturile asociaţiei pentru care nu există documente justificative în cuantum de 410.417 lei, dar şi atitudinea procesuală oscilantă a inculpatului, care a negat constant comiterea infracţiunii, tergiversând soluţionarea cauzei, în contextul în care plângerea a fost formulată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti la data de 25.05.2021, determinând reprezentanţii persoanei vătămate să formuleze contestaţie privind durata procesului penal (…), iar inculpatul a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei tocmai la data de 26.07.2023”, mai citim în motivare.

Citește și De noaptea minţii! Fostul economist Ionuţ Popescu a dat ADIA în judecată, deşi a recunoscut la notar că a delapidat 675.526 lei

Citește și Banii Mioveniului – îngropaţi de grandomania primarului Georgescu în proiecte suspectate de corupţie în Măgdăceşti, Republica Moldova

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită