Web Analytics

Banii Mioveniului – îngropaţi de grandomania primarului Georgescu în proiecte suspectate de corupţie în Măgdăceşti, Republica Moldova

de | 5.04.2024 10:40 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Ăsta da parteneriat strategic! Cum s-a înfrăţit un oraş de 30.000 de locuitori cu un sat cu doar 6.000 de suflete
În vreme ce Servicii Edilitare se afla la un pas de incapacitate de plată din cauza facturilor de 16,5 milioane lei neplătite de Primăria Mioveni pentru întreținerea orașului, edilul Ion Georgescu pompa aproape o jumătate de milion de euro în două construcții discutabile în Măgdăcești
Mai întâi, 233.000 euro într-o grădiniță amenajată pe un teren cumpărat de Primăria Măgdăcești chiar de la soțul primăriței Liuba Cojocaru
Apoi încă 185.000 euro pentru Centrul Cultural-Sportiv Dacia-Mioveni din Măgdăcești care n-a fost ridicat până acum

V-am relatat la sfârșitul anului trecut despre banii cheltuiți de Primăria Mioveni pentru amenajarea unei grădinițe în satul „înfrățit” Măgdăcești, al raionului Criuleni din Republica Moldova. Din dezvăluirile unei publicații de acolo, site-ul anticoruptie.md, reieșea că Ion Georgescu, primarul judecat acum pentru corupție și aflat în arest la domiciliu, a ținut morțiș ca Mioveniul să contribuie cu 4.500.000 lei moldovenești (echivalentul a 1.163.391 lei de-ai noștri) la această grădiniță. Edilul însă era croit și pe alte fapte mari, așa că mai voia să aloce din banii Mioveniului într-un Complex cultural-sportiv la Măgdăceşti. Bugetul satului moldovean a și fost rectificat, în acest sens, în septembrie anul trecut. Problema cu această generozitate – unii îi spun grandomanie – e că Mioveniul nu mai avea bani. Datoriile Primăriei către SC Servicii Edilitare pentru Comunitate se cifrau, la sfârșit de ianuarie 2024, la 16,5 milioane lei, iar directorul Nicolae Tudose ne spunea că a girat cu averea lui un împrumut bancar ca să scoată din faliment societatea publică numărul unu a orașului!

Bani de la Mioveni pentru o grădiniță „cu cântec”

Nu ne e deloc clar cum e cu înfrățirea asta dintre un oraș ca Mioveniul cu un sat din Republica Moldova. Mulți s-au întrebat ce are de câștigat o primărie „milionară în euro”, cum o numesc unii, din înfrățirea cu un sat de 6.000 locuitori. Cu atât mai mult cu cât știm că, de regulă, înfrățirile se fac între unități administrativ-teritoriale de același nivel, cu probleme similare, miza principală fiind absorbția fondurilor europene.
În fine, ca să înțelegem câte ceva, să revenim la finanțările venite dinspre Mioveni către satul Măgdăcești din raionul Criuleni. Cum spuneam, pentru grădinița „Tic Pitic”, inaugurată pe 20 august 2021, în Măgdăcești, Primăria Mioveni a acordat sprijin financiar în baza acordului de înfrățire încheiat între cele două administrații locale în 2006 și potrivit unui acord de finanțare semnat în martie 2019. La inaugurarea clădirii, în care a funcționat vechea școală, edilul Ion Georgescu a tăiat panglica alături de primărița Liuba Cojocaru. Potrivit site-ului anticoruptie.md, reparaţia şi amenajarea noii grădiniţe a costat aproape 12 milioane lei moldovenești, dintre care, cum spuneam, 4.500.000 lei moldovenești (1.163.391 RON; aproximativ 233.000 euro) au fost alocați de către Primăria Mioveni, iar restul sumei a fost suportată de căte Consiliul raional Criuleni, unde este consilier şi Victor Cojocaru, soţul primăriței Liubei Cojocaru.

Ziariștii moldoveni de la site-ul respectiv au făcut, însă, și o schemă a corupției, scriind că primăriţa din Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, a vândut, în 2018, prin soțul ei, Victor Cojocaru, administraţiei locale clădirea şi terenul aferent grădiniței respective. Numai că imobilele respective, vândute primăriei cu 1.600.000 de lei, fuseseră cumpărate de ei, în 2006, tot de la Primăria Măgdăcești, cu o sumă mult mai mică, de 300.000 de lei. De ce nu ne miră acest lucru?!

Citește și Suspiciuni de corupţie pe axa Ion Georgescu-Republica Moldova. Primăria Mioveni a finanţat grădiniţa din Măgdăceşti, construită pe un teren cumpărat la suprapreţ de la soţul primăriţei Liuba Cojocaru

Citește și Exclusiv. Poze cu vila primarului din Mioveni, pe care DNA a pus sechestru

După arestarea lui Georgescu, Centrul Cultural-Sportiv Dacia-Mioveni din Măgdăcești a rămas și fără „Dacia”, și fără „Mioveni”

A doua finanțare venită de la Mioveni este pentru construcția unui Centru cultural-sportiv de tip regional la Măgdăceşti. Primarul Ion Georgescu a venit ultima dată în satul înfrățit din raionul Criuleni pe 21 septembrie 2023, de hramul localităţii, când primărița a anunțat această investiție. „Jurnalul de Argeș” a intrat în posesia proiectului de hotărâre (numit la ei „Proiect de decizie”) din 8 septembrie 2023 cu privire la rectificarea bugetului satului Măgdăcești, la care unul dintre puncte viza „majorarea sumei donațiilor voluntare pentru cheltuieli capitale din surse externe pentru instituțiile bugetare, aferente proiectului” respectiv, mai exact „Construcția Centrului Cultural-Sportiv Dacia Mioveni”. Iar suma era de 3.700.000 lei moldovenești. Adică, la o paritate de 1 la 4, înseamnă 925.000 lei românești (185.000 euro).

La scurt timp, însă, după anunțarea acestei investiții de către primărița-„soră”, primarul Ion Georgescu a fost prins în flagrant când restituia o șpagă de 10.000 euro, după cum susțin procurorii, iar pe 27 noiembrie a fost trimis în judecată de către DNA Pitești pentru infracțiuni de corupție.
De atunci, de când „prietenul din Mioveni” are probleme cu legea – aflăm de la un oficial de pe plan local – foarte rar mai este acesta amintit pentru ajutorul acordat. Ca să nu mai vorbim că de pe titulatura Centrului Cultural a fost scos „Dacia-Mioveni”, deși utilizarea cuvântului „Mioveni” la obiectivele finanțate de primăria de peste Prut era o condiție a contractului de înfrățire.
Ca o paranteză, într-un document ce vizează „Analiza cheltuielilor aferente proiectului de buget 2024 în funcție de Instituție”, Centrul-Cultural Sportiv (deci, și fără Mioveni, și fără Dacia!) are prevăzuți 15.000.000 lei moldovenești. Construcția trebuie ridicată de la zero, proiectul tehnic fiind elaborat încă în 2011, dar de atunci au avut loc câteva licitații publice până a fost desemnată firma câștigătoare… De construit nu s-a făcut însă nimic, terenul a fost împrejmuit de ceva timp cu un gard și așa e și astăzi.

Vilele edililor „înfrăţiţi”, la concurenţă…

Ce ar mai fi de zis? Probabil, multe. Ne limităm, însă, a spune, așa, ca fapt divers: 1. că vila cuplului Cojocaru din Măgdăcești, situată în vecinătatea grădiniței concurează măcar ca spectaculozitate, ca să nu spunem ca valoare, cu cea a edilului din Mioveni, de pe strada Vasile Costescu: 2. primărița Liuba Cojocaru a trecut anul acesta de la PLDM la PAS, partidul aflat la guvernare, chiar dacă despre ea au fost semnalate probleme de integritate. Prin comparație, primarul „înfrățit” al Mioveniului, judecat pentru corupție, nu mai este la PSD cu fapta, dar – după cum spun unii – e la PNL cu gândul, ceea ce tot la guvernare se socotește…

Citește și Ion Georgescu a scăpat din nou de arestul la domiciliu. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 48 de ore

Citește și Mesaj ciudat al lui Ion Georgescu: „Nu mai fac deocamdată politică, doresc să-mi clarific situația juridică”

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *