Web Analytics

Prozatorii Corneliu Ivanciuc şi Ioan Matei au lansat două cărţi

de | 26.03.2014 19:16 | Cultură

Biblioteca Județeană Argeș a găzduit vineri 21 martie un dublu eveniment editorial ai cărui protagoniști au fost prozatorii Corneliu Ivanciuc și Ioan Matei. Secondați de poetul Dan Mircea Cipariu și de dramaturgul și publicistul Ioan Groșan, eroii noștri într-ale literaturii și-au prezentat ardelenește, potrivit originii lor – adică domol, chibzuit și fără stridențe – cele mai noi cărți, publicate la Editura Tracus Arte din București.
Corneliu Ivanciuc, trecător-trăitor prin anii „80 în Pitești, al cărui debut remarcabil s-a produs în 1999, cu volumul de proză scurtă „Cartea cuceririlor”, premiat de Uniunea Scriitorilor din România și tradus în limba cehă, evoluează dezinvolt, între bornele unei narațiuni seducătoare, în cartea „Stăpânul spaimelor”.  Nu o lume, ci lumi fabuloase, de-aici și de prin alte dimensiuni, țâșnesc precum artezienele dintre paginile sale. În această carte, lansată anul trecut la Târgul „Gaudeamus”, prozatorul construiește o intrigă superbă, înăuntrul căreia coexistă religii știute și neștiute, un Orient ale cărui taine se frăgezesc pe zi ce trece, războaie mondiale, revoluții, predicatori, spioni, contrabandiști și, de neocolit, de neevitat, Cuvinte. Cuvântul ca Simbol, Cuvântul-Mit este, de altfel, marota fermecătoare a acestei cărți și a lui Corneliu Ivanciuc.
Ioan Matei vine cu șase proze și cu un scenariu de scurt-metraj de ficțiune, reunite în „Viața pe bază de abonament”. Îi dăm crezare criticului literar Alex Ștefănescu, atunci când remarcă ”priceperea de a crea din câteva fraze o atmosferă, finețea analizelor psihologice și, în general, umanismul viziunii”.
Prezentarea celor două volume, de care s-au achitat conștiincios Ioan Groșan și Dumitru Augustin Doman, a fost urmată de lectura unor fragmente semnificative, realizată de autori.
Denisa Popescu Martin

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii