Web Analytics
scris joi, 26.03.2015

Protestul actorilor a avut efect: Ansamblul „Dorul” nu se mai mută la Teatrul Al. Davila

Săptămâna trecută, actorii de la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva mutării Ansamblului Folcloric „Dorul” la Teatrul Alexandru Davila. Actorii şi-au manifestat dorinţa ca Teatrul să fie folosit doar pentru activitatea teatrală, fără a mai fi utilizat şi de Fanfară, de Corul „Ars Nova” şi cu  atât mai puţin de Ansamblul „Dorul”. „Vrem ca la Teatru să rămână doar Drama şi Estrada. Vrem să fim sprijiniţi să facem lucrurile cum trebuie, nu să se sprijine activităţi de cămin cultural” ne-a declarat actriţa şi regizoarea Luminiţa Borta. Pe marginea subiectului am discutat cu directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Argeş, Sorin Mazilescu, creatorul ansamblului „Dorul” – Dorin Oancea, directorul Teatrului Alexandru Davila, Sevastian Tudor, şi vicepreşedintele CJ Argeş, Constantin Polexe.   
Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Argeş ne-a declarat: „Eu susţin că profesioniştii trebuie să fie profesionişti, iar amatorii să fie amatori. Trebuie să se despartă lucrurile. În momentul în care s-a înfiinţat Ansamblul «Dorul» ca instituţie profesionistă, în anul 2008, a fost asimilată instituţiei noastre pe considerentul că într-un viitor ea va fi o instituţie separată, încadrată la instituţii profesioniste. Din 2009 a venit şi «Doina Argeşului», care din 1970 şi până atunci a stat la Teatru, şi s-a făcut şi mai mare secţia artistică. Noi avem ca nivel de preocupare căminele culturale, atestarea şi promovarea meşterilor populari sau arta coregrafică de amatori. În plus, noi nu avem scenă aici. Suntem într-un spaţiu închiriat al Primăriei Piteşti, care nu întruneşte condiţiile pentru promovarea profesioniştilor. Ne-am zbătut, dar nu putem oferi condiţiile necesare. Este dorinţa lor de a pleca de aici. Vor să facă o academie de dans pentru a fi mai vizibili”.

Protestul actorilor a avut efect: Ansamblul „Dorul” nu se mai mută la Teatrul Al. Davila

Dorin Oancea: „Întreg ansamblul «Dorul» nu-l doreşte pe domnul Mazilescu director”

Iată ce ne-a spus și maestrul coregraf Dorin Oancea, creatorul Ansamblului „Dorul”: „Noi nu ne dorim nici la Teatru, nici la Muzeu, nicăieri. E o vrajbă fără sens, pentru că nu s-a luat nicio hotărâre. Activitatea s-a desfăşurat perfect până când ne-am trezit cu «Doina Argeşului», care a fost mutată de la Teatru în cadrul Centrului Judeţean. În acel moment, în loc să se păstreze două secţii distincte – Ansamblul Folcloric profesionist «Dorul» şi orchestra profesionistă «Doina Argeşului» – noi am participat la manifestări împreună. Între timp a venit acea Ordonanţă cu limitarea locurilor şi ne-am trezit că din dansatori au rămas doar opt cu contracte de muncă, restul cu contracte de colaborare. După un timp, în cadrul reducerilor care s-au făcut în toate instituţiile din judeţul Argeş, s-au redus banii şi la nivelul Centrului Creaţiei şi atunci s-a pus problema de unde să se taie. «Hai să renunţăm să mai facem costume pentru Ansamblu! Hai să mai renunţăm la deplasări la Ansamblu!» Şi aşa mai departe. În condiţiile acestea, sigur că dansatorii s-au revoltat şi atunci au mers la domnul preşedinte Tecău şi au cerut să fie mutaţi ca instituţie de sine stătătoare. Dar, lucrurile au rămas aşa. De şapte luni de zile, de când ne-am întors din Mexic, suntem amânaţi. Cea mai rezonabilă situaţie era ca «Dorul» să rămână o instituţie de sine stătătoare tot în această locaţie, doar că să se intre prin cealaltă parte a clădirii. Aici este o sală pentru pregătire spaţioasă, aerisită, e perfectă!”, ne-a declarat Dorin Oancea, pe care l-am întrebat şi vizavi de zvonurile privind tensiuni între familia sa şi directorul Mazilescu. „Nu se pune problema de familie. Întreg ansamblul «Dorul» nu-l doreşte pe domnul Mazilescu director. Totul a pornit de la această disensiune dintre domnul Mazilescu şi fosta contabilă Lavinia Oancea. Dar, nimeni nu-i vrea răul, asta nu se pune problema”, a mai precizat Dorin Oancea.

Sevastian Tudor: „S-a revenit asupra ideii aducerii ansamblului «Dorul»”

Sevastian Tudor, directorul Teatrului Alexandru Davila ne-a precizat: „Nu a fost un protest al Teatrului, ci al câtorva actori de la secţia Dramă. Eu mă abţin, pentru că sunt la mijloc, deci nu pot să spun absolut nimic. Probabil că au dreptate şi unii şi alţii. Oricum, s-a revenit asupra ideii aducerii ansamblului «Dorul», aşa că nu mai este nicio problemă”.

Constantin Polexe: „Ansamblul «Dorul» nu va veni la Teatru”

Și Constantin Polexe, vicepreşedintele CJ Argeş, ne-a confirmat că Ansamblul „Dorul” nu se mai mută la teatru: „Nemulţumirea actorilor a fost una nefondată. Nu am o explicaţie de ce s-au agitat pe tema asta. Ansamblul «Dorul» nu va veni la Teatru. Noi discutăm foarte multe lucruri, pentru că trebuie să facem o reorganizare a culturii, dar nu ia nimeni nicio decizie astăzi. Trebuie stat la masă şi să vedem părerea specialiştilor”.
Ionuţ BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită