Web Analytics

Proiectul ariei protejate Trivale, blocat de peste un an la Primăria Piteşti

de | 7.06.2018 06:48 | Politica si Administratie

6 03Au trecut peste opt ani de la inițierea proiectului rezervației naturale Pădurea Trivale și un an de când Agenția de Mediu a cerut Primăriei Pitești să clarifice neconcordanțele din documentație, mai exact dispariția a circa 58 ha din suprafața propusă spre a deveni arie protejată. APM Argeș și oficialii din Ministerul Mediului susțin că municipalitatea nu s-a obosit să ofere un răspuns. Practic, proiectul e blocat la Primăria Pitești. Ce spun oficialii din Ministerul Mediului și cu ce argumente vine primarul Cornel Ionică aflați din materialul de mai jos.

„Primăria Pitești trebuie să ne spună dacă mai vrea sau nu să facă arie protejată în Pădurea Trivale”

Elaborat în martie 2010, de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti, proiectul a fost supus dezbaterii publice de trei ori până acum și s-a întors de mai multe ori înapoi, la instituțiile din Argeş, pentru diferite completări.
După cum ne-a declarat Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, „Ministerul Mediului va trimite o solicitare Primăriei Pitești, acolo unde s-a blocat proiectul. Primăria Pitești nu a mai dat niciun semn de viață, în sensul în care APM Argeș a transmis niște adrese de solicitare, la care Primăria Pitești nu a binevoit să ne răspundă. Pe o suprafață mare din cea propusă pentru a fi arie protejată, Primăria Pitești a făcut un fel de fond forestier disponibil retrocedărilor. Având în vedere acest aspect, nouă ne trebuie o nouă avizare a Primăriei Pitești pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată. Avizul precedent era din 2012 și s-a solicitat un nou aviz. Primăria Pitești trebuie să ne spună dacă dorește să facă arie protejată suprafața din proiect și, dacă e de acord, trebuie să ne spună și care sunt persoanele care au solicitat retrocedări, astfel încât noi să informăm persoanele respective. În momentul în care Primăria Pitești ne va da avizul, proiectul se deblochează, Ministerul Mediului poate începe consultarea cu factorii interesați, respectiv cu potențialii proprietari. Primăria Pitești trebuie să ne spună dacă mai vrea sau nu să facă arie protejată în Pădurea Trivale”.

Cornel Ionică, primarul Piteștiului: „Nu îmi propun un termen pentru a da avizul, nu este o urgență”

Iată ce spune și primarul Cornel Ionică despre întârzierea proiectului privind declararea Pădurii Trivale drept arie protejată: „Legat de proiect, eu țin să facem în Pădurea Trivale o pistă de biciclete, așa cum s-a făcut la Timișoara și în alte localități. În principiu, discuțiile sunt avansate, însă trebuie să avem un protocol cu Ministerul Mediului. Pădurea Trivale e protejată maximum, nu o va tăia nimeni, doar o curățim și îngrijim. Legat de anumite suprafețe din proiect, avem niște situații neclare, instanța a dat câștig de cauză unor solicitanți și urmează ca noi să agreem punerile în posesie pe loturile disponibile împreună cu Direcția Silvică Argeș. Vom da avizul pentru proiect atunci când vom cădea la un acord cu Ministerul Mediului în ceea ce privește realizarea unei piste de biciclete în Pădurea Trivale. Nu îmi propun un termen pentru a da avizul, nu este o urgență. Repet însă, nu vom agresa Pădurea Trivale sub nicio formă”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii