Web Analytics

Proiect de lege – Studenții care sunt interni sau salariați ar putea fi scutiți de impozitul pe venit și CASS

de | 8.11.2022 12:55 | Actualitate, Home, Jurnalul Universitar, Politica si Administratie

Studenții cu vârsta de până la 26 de ani care sunt și salariați sau interni vor fi scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă un proiect pus în dezbaterea senatorilor va fi aprobat de Parlament.

Citește și: Românii de ”afară” au trimis în țară patru miliarde de euro, în opt luni!


Totodată, aceiași tineri vor beneficia și de reducerea cotei de contribuții de asigurări sociale. Concret, proiectul de lege, care are ca inițiatori mai mulți deputați și senatori USR, vizează modificarea Codului fiscal. „Acordarea acestui beneficiu tinerilor ce nu depăşesc vârsta de 26 de ani, care urmează concomitent cursuri universitare şi sunt şi remuneraţi în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de internship, ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la începutul carierei şi ar restabili încrederea în organele şi instituţiile statului”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Citește și: 8.000 de studenți învață la Universitatea din Pitești

Printre facilitățile fiscale de care se vor bucura studenții salariați se numără, în primul rând, scutirea de la plata impozitului pe venit. Pe de altă parte, studenții care sunt și angajați vor fi exceptați și de la plata contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Mai mult, studenții vor beneficia, conform avocat.net, de o cotă de contribuția de asigurări sociale (CAS) redusă, de numai 10%. Introducerea acestor facilități pentru tinerii salariați ar însemna, de fapt, că vor primi un salariu net mai mare față de cel actual sau față de cei ce nu beneficiază de măsurile propuse acum.
În prezent, de la plata CASS sunt scutiți numai copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, soțul, soția și părinții fără venituri proprii ce se află în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele și pensionarii (pentru veniturile din pensii de până la 4.000 de lei/ lună).
Care vor fi beneficiile
În expunerea de motive a proiectului legislativ se explică și care vor fi beneficiile nete ale studenților care sunt și salariați dacă legea este aprobată. „În prezent, persoana ce realizează un venit brut minim pe economie de 2550 lei, beneficiază de un salariu net în sumă de 1524 lei. Modificarea legislativă propune scutirea tinerilor rezidenţi ce nu depăşesc vârsta de 26 de ani, care urmează cursuri universitare şi sunt angajaţi în muncă sau prestează activităţi în bază unui contract de internship, de la obligaţia de plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. Totodată, propunerea legislativă urmăreşte micşorarea cotei contribuţiei asigurărilor sociale, de la 25% la 10%. Astfel, în urma acestor modificări legislative, aplicând exemplul anterior indicat, angajaţii care îndeplinesc condiţiile cumulativ prevăzute de modificarea legislativă propusă, ar urma să încaseze în mod efectiv suma de 2295 lei şi nu cea de 1524 lei”, se arată în document. Un mic calcul ne arată că un student care este și salariat și este remunerat cu venitul brut minim pe economie va încasa cu 771 de lei în plus, în fiecare lună.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *