Web Analytics

Profesorii de la ”Dinicu Golescu” au cerut Ministerului demiterea lui Bratu

de | 1.03.2012 20:32 | Actualitate

# „Ne deranjează că soarta Colegiului nostru se tranşează la partid!”. # Interviu cu prof. Simona Bădițescu, purtătorul de cuvânt al profesorilor și părinților care s-au deplasat la Ministerul Educației pentru a cere demiterea șefului ISJ Argeș, Gabriel Bratu. Simona Bădiţescu, profesor coordonator programe şi proiecte în cadrul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”,  şi-a asumat riscul de purtător de cuvânt al colectivului profesoral şi al consiliului de părinţi de la cel mai important colegiu din Câmpulung. Prin urmare, domnia sa a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări legate de conflictul colectiv de muncă izbucnit după ce „generalul” Gabriel Bratu l-a demis pe directorul Cristi Creţu, pe care l-a acuzat că a sărit peste el și a cerut reînfiinţarea încă a unei clase de a V-a, direct la Ministerul Educaţiei, și nu la PDL Argeș.
# Cum a început protestul de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu?
– Totul a început în dimineaţa de 7 februarie, atunci când am primit un fax prin care eram anunţaţi despre demiterea directorului nostru. Cristi Crețu fusese numit în septembrie şi de abia ne acomodasem cu el. Am făcut imediat consiliu profesoral  şi am început să redactăm memorii pe cale ierarhică, la Inspectoratul Școlar, la Minister, la Consiliul Local. A doua zi au aflat şi părinţii de acest demers al nostru și au redactat şi ei un memoriu ce a fost depus la Ministerul Edicaţiei. Așa am început să luptăm împreună, profesori și părinți, blindați de hârtii care să demonstreze că cererea noastră este legitimă.
# Directorul Creţu este și secretar executiv al PDL Câmpulung și vreau să vă întreb dacă a făcut politică la nivelul şcolii?
– Nu şi-a arătat niciodată, în şcoală, culoarea politică. Ne cunoaştem de o viaţă și suntem colegi, aici în această școală, de 20 de ani. Cristi Crețu are în continuare susţinerea tuturor.

”Este o răzbunare a lui Bratu la adresa lui Cristi Crețu”

# Cum vedeți rezolvarea acestui conflict de muncă?
– Am avut trei revendicări,  o clasă de a V-a, repunerea directorului Cristi Creţu în funcţie şi demiterea inspectorului general Gabriel Bratu. Pe primele două le-am dus la IŞJ Argeș pentru că puteau fi soluţionabile acolo, iar a treia se regăseşte în memoriul de la Minister. Practic, de la clasa a V-a s-a declanşat totul fiindcă este al treilea an consecutiv în care colegiul nostru nu primește această clasă.  Niciodată, nimeni nu a argumentat sau justificat clar pentru ce ni se dă o singură clasă de a V-a, de 30 de elevi, în timp ce mai multe cadre didactice din colegiul nostru vor intra în restrângere de activitate. Asta în condițiile în care, numai anul trecut, aveam 47 de cereri de la părinți de înființare a încă unei clase de a V-a. 
# Ați fost cu protestul și la Pitești, la sediul Inspectoratului Școlar.
– Da, asta s-a întâmplat miercurea trecută. Am ajuns la ora 10.00, iar peste două ore, pe la 12.00, a catadicsit și dl. Bratu să vină să stea de vorbă cu noi. Ne-a promis că vom avea încă o clasa a V-a, dar într-un alt context, pe care-l doreşte el, fără Cristi Creţu director, cu o nouă conducere.
# Ce înseamnă un alt context?
– Nu am înţeles nici noi prea bine ce vrea să spună. La final, dl. Gabriel Bratu ne-a spus foarte clar să încetăm cu cealaltă revendicare pentru că profesorul Cristi Creţu nu va mai fi director.  
# Vi s-a propus vreun nume de nou director?
– Domnul Bratu trebuia să aducă o justificare de ce vrea neapărat să îl schimbe pe Cristi Crețu, dar nu a adus niciuna. Ne-a spus, în schimb, că avem noi dificila sarcină de a da un nume pentru director, orice nume, dar nu Cristi Creţu. Este o răzbunare cum procedează domnul Bratu, așa că vom merge și noi mai departe, la Minister, cu revendicarea noastră! Așa e logic să procedăm: dacă nu rezolvi la o instituţie, mergi la forul superior al acesteia.
# Ştiu că o delegaţie a fost şi la Minister. Ce s-a întâmplat acolo?
– La Minister ni s-a spus că vom fi sprijiniţi pentru a obţine clasa a V-a, pentru că avem tot dreptul. Colegiul nostru e înscris în reţeaua unităţilor şcolare post-gimnaziale, cu drept de a şcolariza elevi de gimnaziu şi liceu. Noi ne încadrăm în lege, nu ne face dl. Bratu niciun favor. De altfel, până să vină domnul Bratu la Inspectorat, Colegiul Dinicu Golescu n-a avut nici un fel de probleme sau tensiuni.

”Dl. Bratu vrea să PDL-izeze învățământul argeșean”

# Credeţi că domnul inspector general Gabriel Bratu încearcă politizarea învăţământului cu orice preţ?
– Da, și se pare că în unele unităţi de învăţământ a și reuşit acest lucru. La noi, însă, nu! Domnul Bratu vrea să pedelizeze învăţământul argeşean. Și ne deranjează că soarta colegiului nostru se tranşează la partid. Totul pare a fi un troc între PDL de la judeţ şi organizaţia de la Câmpulung. Și ne-a deranjat foarte mult că s-a spus că directorul de la „Dinicu” nu putea fi demis decât în urma consultărilor de la nivel de PDL Argeș. În toate legile scrie că învăţământul nu trebuie să fie politizat. Noi ne ferim să facem politică în şcoală, ne ferim să politizăm în vreun fel imaginea Colegiului Dinicu Golescu. De cealaltă parte, domnul Bratu nu consideră că e vorba de un scandal politic, deoarece nu este implicat decât PDL-ul, nu şi alt partid. De ce? Numai PDL are voie să îşi bage mânuţele în afacerile unei şcoli? Iar PDL-ul este cumva dinastie? PDL-ul e cumva un partid de faraoni care va conduce România încă 1000 de ani, de acum încolo?
# Prin urmare, consideraţi că demiterea directorului Crețu s-a făcut în mod abuziv?
– Îl puteau demite în urma unui control, dacă ar fi fost găsite nereguli. Însă nu a existat nicio motivaţie clară și legală a deciziei domnului Bratu, care l-a demis pe directorul Cristi Creţu doar din răzbunare. 
# V-aţi gândit în final pe cine veţi nominaliza pentru funcţia de director al Colegiului?
– Domnul Bratu ne-a transmis că putem numi orice alt director şi el va accepta. Ne vom întâlni în zilele următoare, să analizăm situaţia şi să vedem ce vom decide.
Ioana Ştefan

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii