Web Analytics
scris joi, 27.01.2022

Procurorii militari au trimis dosarul preotului Adrian Hari Irimescu la Parchetul Piteşti

Omul Bisericii nu a scăpat de acuzaţia de abuz în serviciu

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului l-a mutat pe Adrian Hari Irimescu, preotul paroh al bisericii din satul Crucișoara, comuna Cocu, la o mânăstire din sudul județului, mai exact la Glavacioc, în comuna Ștefan cel Mare. Asta după ce la adresa acestuia s-au primit sesizări de la enoriași. Preotul nu a fost caterisit, însă a fost mutat pentru o perioadă scurtă de timp la o mânăstire de pe raza județului Argeș, unde să se căiască pentru ce a făcut. Una dintre sesizări a fost trimisă de o piteșteancă, Florina Pavel, care i-a scris arhiepiscopului că preotul a mutat din cavoul familiei, fără știrea ei, în alte cripte, morții familiei. Scandalul a luat amploare pentru că două doamne care își aveau părinții îngropați în cimitirul din parohia păstorită de respectivul preot au descoperit că nu mai aveau la cine să vină cu lumânare, pentru că peste mormintele părinților fuseseră construite două cripte în care au fost înhumate osemintele din cavoul doamnei Pavel. Secția de Poliție Rurală din Poiana Lacului a deschis dosar de urmărire penală in rem pentru infracțiunea de profanare de morminte, iar cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București.

Procurorii militari au trimis dosarul preotului Adrian Hari Irimescu la Parchetul Piteşti

Citește și Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor

Cum a ajuns dosarul de profanare cadavre și morminte al preotului Hari la Parchetul Militar

Procurorii militari au intrat pe fir după ce, în luna octombrie 2020, două echipaje de poliție s-au deplasat la cimitirul în care se efectuau lucrările de construcție a unor cripte peste locurile de veci. La fața locului a fost găsit un salariat al Ministerului de Interne, respectiv un pompier, care fusese angajat, împreună cu alți muncitori, de către o persoană care concesionase de la preotul paroh Adrian Hari Irimescu locurile de veci respective. În declarațiile pe care pompierul le-a dat în fața anchetatorilor, a spus că înțelegerea pentru construirea criptelor nu s-a materializat într-un contract scris, ci doar verbal, iar beneficiara nu i-a arătat niciun document care să ateste amplasamentul, locația sau dreptul acesteia de concesiune, dar i-a dat asigurări că are documente legale. Acesta a mai spus că, atunci când s-a apucat de săpat, la fața locului s-a aflat atât un reprezentant al preotului Hari, cât și persoana contractantă, care au indicat acel loc ca fiind cel în care trebuiau construite criptele. Pompierul, care a observat că locul era îngrijit și avea și o cruce cu mozaic și diferite inscripții, i-a mai întrebat o dată pe cei doi dacă sunt siguri că acela este locul și ce să facă cu crucea. Aceștia i-au spus că locul fusese cumpărat, întrucât moștenitorii nu se aflau în țară și au vândut tot. Bărbatul a demontat crucea și a pus-o deoparte pentru a nu fi distrusă în timpul lucrărilor, ba chiar, ulterior, a transportat-o în curtea celor care au cumpărat.

Citește și Preotul Hari din Cocu a „ratat” caterisirea la mustaţă

Actele, sub aparența legalității

La dosarul cauzei a fost anexat un act de concesiune emis de Parohia Linia Mare, comuna Cocu, sat Crucișoara, în 2018. În acesta se arată că se concesionează pentru o perioadă de 49 de ani un loc de veci compus din două morminte (fără a se specifica poziționarea acestora). De asemenea, la dosar a fost depusă o fotocopie a unui proces-verbal întocmit la începutul lunii ianuarie 2021 de către preotul paroh și reprezentanții Consiliului Parohial cu privire la faptul că au fost întocmite legal toate actele necesare pentru efectuarea lucrărilor de construcție și că osemintele lui Constantin și ale Constantinei Florea nu fuseseră deranjate. Ca urmare a acestei aparențe de legalitate, procurorii au decis că nu se îndeplinesc condițiile unei infracțiuni de profanare de cadavre sau de morminte și au clasat cauza sub acest aspect. Dar au concluzionat că „se impune extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la modul în care preotul paroh Irimescu Hari Adrian a respectat dispozițiile legale în procedura de concesionare a locului de veci în care sunt înhumați defuncții Florea Constantin și Florea Constantina”, se arată în Ordonanța Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București. Procurorul militar Ioana Mihaela Georgescu a dispus, în plus, disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

„Eu, dacă mor, pe mine unde mă îngroapă, mamă?”, întreabă una din fiicele morților îngropați sub alți morți în cimitirul de la Crucișoara

Doamnele Gheorghina (Victorița) Radu, care locuieşte în Poiana Lacului, și Elisabeta Badea, care în prezent locuiește în Germania, sunt fiicele răposaților Constantina și Constantin Florea. Acestea și-au vândut proprietățile din Cocu, însă nu și mormintele părinților, la care voiau să vină și să aprindă câte o lumânare, ba chiar să fie înmormântate, când va veni vremea, alături de părinți. De altfel, au organizat și un parastas în curtea casei părintești pe care au vândut-o, la care ar fi participat și preotul Hari, căruia i-au plătit tot ce acesta a cerut. Acum, doamna Victorița plânge: „Eu, dacă mor, pe mine unde mă îngroapă, mamă? Nu vreau decât să îmi elibereze locurile de veci”. Toți consilierii de la biserică au fost audiați. Unii au căzut pe gânduri, după ce au fost luați la întrebări de polițiști. Au spus că nu știau ce se întâmplase (deși au semnat). Oamenii din sat sunt împărțiți. Unii sunt de partea omului Bisericii. Alții, în schimb, sunt revoltați: „Pleacă cineva departe, să zicem în America, şi când vine să nu mai aibă unde să aprindă o lumânare? Nu este posibil așa ceva! Preotul trebuia să își recunoască vina și să îndrepte greșeala”.

Citește și Doctorița Natașa Nenițoiu – trimisă în judecată pentru tâlhărie și lipsire de libertate

Protopopul de Piteşti, Laurenţiu Dinu, nu exclude ca preotul Hari să intre în judecata Consistoriului bisericesc

„Preotul este trimis la mânăstire, la Glavacioc, de către Arhiepiscopie, angajatorul lui, care poate să dispună orice măsură, nu neapărat în sens disciplinar. În perioada sărbătorilor acolo a slujit și în această perioadă tot acolo slujește. El a avut o problemă în legătură cu niște locuri de veci, nu prea a respectat ceea ce s-a stabilit. Consistoriul bisericesc va cerceta și vedem pentru ce fapte”, ne-a declarat părintele protopop Laurențiu Dinu, care a și fost, în urma unei sesizări care s-a primit, la Crucișoara. Faptul că preotul Hari intră în Consistoriu înseamnă că va fi cercetat de ierarhii bisericești, iar una dintre pedepsele pe care acest organism le poate aplica este chiar caterisirea. Acesta mai este învinuit și pentru faptul că a avut două soții, iar acum trăiește în concubinaj cu o cântăreață, cu care se afișează peste tot, inclusiv în biserică, acolo unde se pozează cu ea în fața altarului.
L-am contactat și pe preotul Adrian Hari Irimescu cu privire la acuze, însă acesta nu a dorit să comenteze.

Citește și Primăriţa Câmpulungului a intrat în rândul lumii / Lasconi a prezentat ca funcţional un compartiment care nu are nici măcar aviz ISU

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită