Web Analytics
scris vineri, 10.11.2023

Procesul lui Sorin Balaş & Co, privind infracţiuni silvice, amânat din nou!

Procurorul Marilena Dumitrescu nu a fost de acord cu amânarea: „Ne opunem, având în vedere data săvârșirii faptei!”
Dacă judecata nu se încheie până în iunie 2024, va fi prescrisă și ultima infracțiune – ne-a spus Alexandru Georgian, avocatul uneia dintre femeile păgubite

Miercuri, 1 noiembrie, la Judecătoria Pitești a fost programat un nou termen într-un dosar greu. De ce e greu? Pentru că are la origini mai multe infracțiuni la regimul silvic – nu greșim dacă le spunem, într-un cuvânt, jaf! – și pentru că inculpați sunt – atenție! – Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, director general al Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. Faptele au fost comise cu aproximativ 9 ani în urmă, doi dintre sus-numiții au scăpat de acuzații, fiindcă – ce să vezi?! – a intervenit prescripția, iar al treilea, Podeanu G., așteaptă și el să scape la anul de mâna justiției în cazul în care procesul se lungește. Și, după cum merg treburile, se lungește…

Procesul lui Sorin Balaş & Co, privind infracţiuni silvice, amânat din nou!

Judecătoarea Elena Roxana Barbu, despre avocatul Graure: „Și chiar nu poate să vină până aici?”

La termenul din 1 noiembrie, procesul a fost amânat din nou, deși procurorul de ședință s-a opus. Un motiv, acolo, s-a găsit. Apărătorul lui Podeanu Georgel – avocatul Graure – a făcut o cerere de amânare, fiind „în imposibilitate de prezentare”. „Și chiar nu poate să vină până aici?” – i-a întrebat judecătoarea Elena Roxana Barbu pe ceilalți apărători ai inculpaților, care au răspuns că nu.
De partea cealaltă, Alexandru Georgian, apărătorul uneia dintre femeile păgubite prin jaful comis în pădurile lor (parte civilă în acest dosar) a cerut din nou – ca și la termenul din vară – disjungerea acțiunii penale de acțiunea civilă (deci, formarea a două dosare) și judecarea cu prioritate a părții penale, fiindcă, din punctul său de vedere, dosarul trenează de ani buni, se bate apa în piuă, iar în iunie 2024 acțiunea penală (răspunderea penală) în cazul lui Podeanu se va prescrie și ea.

La termenul anterior, judecătoarea Mihaela Banu a respins disjungerea cerută de avocatul Alexandru Georgian, spunând că, prin sentința 374 din februarie 2023, instanța s-a pronunțat clar cu privire la fapta penală și la acțiunea civilă. Iar la termenul recent, din 1 noiembrie, noua judecătoare, Elena Roxana Barbu, a punctat imediat „s-a respins!”, avocatul solicitând, totuși, ca această cerere să fie depusă la dosarul cauzei pentru a fi adusă la cunoștință.
În fine, cum spuneam, a fost stabilit un nou termen de judecată la sfârșitul acestei luni (pe 29 noiembrie), chiar dacă procurorul de ședință, Marilena Dumitrescu, a spus: „Ne opunem, având în vedere data săvârșirii faptei!”

Citește și Sorin Balaş, şeful Ocolului Silvic Piteşti, judecat în alt dosar pentru infracţiuni silvice!

Citește și Cazul Sorin Balaş, prima mare gafă a majorităţii PNL-USR / Au pus lupul paznic la oi în Comisia de Urbanism a Piteştiului

Un istoric al infracțiunilor comise, majoritatea prescrise

Vă reamintim, pe scurt, că primul dosar (4629/280/2020) referitor la speța respectivă a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost făcute exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit.
În 2015, în urma rezilierii contractului de prestări servicii cu Ocolul Silvic Pitești, au avut loc două controale în suprafețele de pădure pe care acestea le dețin (în UP IV Micești – Cantonul 11 Purcăreni și Cantonul 12 Ciumești, conform rechizitoriului), fiind identificați în total 152 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de șeful ocolului silvic. Prin urmare, Sorin Balaș a fost trimis în judecată la 13 martie 2020 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru infracțiunea de omisiune a sesizării. Șeful Silvicului din Pitești nu a sesizat nici măcar Direcția Silvică Argeș, parte vătămată! – despre comiterea infracțiunilor respective.

Alături de Balaș, au fost trimiși în judecată și ceilalți doi: Podeanu Georgel, angajat în cadrul ocolului silvic, și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. Pe 22 februarie a.c., Judecătoria Pitești a decis încetarea procesului penal față de Sorin Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești, pentru… prescrierea faptei. Și față de Georgel Podeanu instanța a dispus încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată.

Citește și O sugestie pentru doamna Gorghiu. Înfiinţaţi şi un registru al celor care protejează traficanţii de droguri!

„Acesta este rezultatul sistemului judiciar prost gestionat. Inițial, în dosarul disjuns au omis să introducă toți inculpații”

În fine, din dosarul acestui jaf la care facem referire (4629/280/2020) a fost disjuns un alt dosar penal: 3135/280/2023. Obiectul dosarului: infracțiuni la regimul silvic. Una dintre păgubite s-a constituit parte civilă, cealaltă – parte vătămată. Iar inculpații sunt aceeași: Podeanu Georgel, Zărescu Gheorghe și Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești. De ce s-a disjuns dosarul?
„Data trecută s-a disjuns acțiunea penală de acțiunea civilă, fiindcă pentru unele dintre infracțiuni, mai exact pentru doi dintre inculpați, a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale pentru infracțiunile respective, deoarece a intervenit și o decizie a Curții Constituționale care elimină un termen de prescripție special; asta înseamnă că termenele de prescripție, după decizia Curții Constituționale, sunt mai mici. Iar pentru unul dintre inculpați a rămas o singură infracțiune în picioare, o infracțiune care se prescrie în zece ani de la data săvârșirii ultimei acțiuni, a epuizării acțiunii infracționale. Asta înseamnă că în anul 2024 se vor prescrie toate infracțiunile” – ne-a explicat avocatul Alexandru Georgian.

Cu alte cuvinte, dacă judecata nu se încheie până la anul, în iunie, jaful produs în urmă cu un deceniu în pădurile din Argeș nu mai există, va fi șters cu buretele, iar autorii și complicii care l-au săvârșit vor fi curați ca lacrima! Cât despre prejudiciu (din 152 de arbori au rămas doar cioatele!), ce să mai vorbim?! Dacă infracțiune nu va mai fi, de unde prejudiciu?! Dar să nu anticipăm. Deocamdată, mai semnalăm un alt amănunt care ne intrigă: în noul dosar, Direcția Silvică Argeș nu mai este parte vătămată! De ce? Același avocat Alexandru Georgian ne spune: „Acesta este rezultatul sistemului judiciar prost gestionat. Inițial, în dosarul disjuns au omis să introducă toți inculpații. Așadar, poate fi vorba despre o omisiune sau, pur și simplu, o eroare. Asta nu împiedică cercetarea în continuare a procesului”.

Citește și După cort de nunţi în Pădurea Trivale, patronul de la Rehoma vrea să construiască şi complex de agrement

Citește și Pe principiul „câinii latră, ursul merge”! Abia după ce a trecut vara, au demontat cortul de nunţi construit fără autorizaţie în Pădurea Trivale

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită