Web Analytics

Procesul dintre Nicola Inquieto şi familia tânărului mort la blocul din Găvana s-a amânat din nou

de | 7.10.2022 10:40 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Mama lui Marius Vasile: „Am rămas în locul unui băiat de 24 ani, sănătos, cu o cruce de piatră și dor și durere în suflet”

În luna mai a început procesul dintre italianul Nicola Inquieto și familia tânărului mort pe șantierul din Pitești al afaceristului, după șase ani de la tragicul eveniment și la patru ani de la trimiterea în judecată. Săptămâna trecută a avut loc un nou termen și s-a amânat iar. Mădălina Preda, mama băiatului mort, ne-a contactat și se teme că procesul va fi tergiversat până se va prescrie.

Reamintim că, pe 17 august 2016, Marius Virgil Vasile, originar din Dâmbovița și în vârstă de doar 24 de ani, a murit după ce a căzut de pe macaraua aflată pe șantierul firmei lui Nicola Inquieto, SC Daniela Construcții, din Găvana, în timp ce se lucra la un bloc de șase etaje. În noiembrie 2018, după arestarea și extrădarea lui Nicola Inquieto în Italia, acesta a fost trimis în judecată și în dosarul accidentului mortal de muncă de pe șantierul firmei. Inquieto, firma și șeful de șantier Nicolae Diaconu au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au stabilit că firma „Daniela Construcții” și administratorul acesteia, Nicola Inquieto, au dispus, iar Nicolae Diaconu a acceptat utilizarea macaralei, utilaj pentru care era necesară admiterea funcţionării de către RSVTI (responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor), deşi societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea macaralei de către victimă, în vederea reaşezării cablului de tracţiune, şi a condus la căderea acesteia de la înălţime, provocându-i decesul.

Citește și A început procesul lui Nicola Inquieto în cazul morții tânărului de pe șantierul din Găvana

Mădălina Preda: „Copilul meu avea bășici și răni pe față, de la soare, și pe palme și muncea cinstit pentru ca un mafiot italian să își bată joc de viața lui”

Pe 28 septembrie a.c. a fost un nou termen la Judecătoria Pitești, însă s-a amânat cauza din nou, așa cum era de așteptat. Noutatea este că, după ce s-a emis mandat de aducere, s-a prezentat și inculpatul Nicolae Diaconu, care a lipsit până acum de la proces și i s-a dat dreptul să își angajeze apărător. În ziua accidentului, inculpatul Nicolae Diaconu, care era șef de șantier și responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecția muncii, precum și de a verifica în permanență starea utilajelor și de a asigura buna lor funcționare, nu era prezent, deși prezența sa era obligatorie, conform unei decizii a administratorului firmei. Și tot din rechizitoriu am mai aflat că „Inculpatul a urmat cursurile de specializare după comiterea evenimentului, obţinând certificatul de calificare profesională la data de 09.01.2017 și Autorizaţia de macaragiu la data de 19.07.2017, la un an după comiterea faptei”.

Citește și Amănunte din rechizitoriu. A început procesul lui Inquieto în cazul tânărului mort la blocul din Găvana. Şeful de şantier nu s-a prezentat la proces

La ședința din 28 septembrie, mama lui Marius Vasile l-a înfruntat pe inculpatul Nicolae Diaconu pe hol. „Iarăși nu am făcut nimic la proces, nici azi, ca de fiecare dată… A apărut și avocat al lui SC Daniela și Nicola Inquieto, și a venit și Diaconu Nicolae, care nu a fost audiat, fiindcă nu a avut apărător, și i s-a dat acest drept, deci, s-a amânat și azi, dar, în schimb, când a ieșit pe ușa sălii de judecată, l-am oprit și i-am spus că îl aștept de 6 ani, o lună și 11 zile să îl privesc în ochi și să îmi spună și mie cum este să mergi acasă și să îți găsești copiii bine-sănătoși și să-i poți strânge în brațe? Că eu îl aștept pe al meu, dar nu a mai venit. Am rămas în locul unui băiat de 24 ani, sănătos, cu o cruce de piatră și dor și durere în suflet… Știți ce mi-a răspuns? Tocmai de-aia nu am venit, să nu vă privesc în ochi și se uita în sus. I-am spus: de ce n-ai venit aici să spui adevărul și te-ai ascuns? Copilul meu avea bășici și răni pe față, de la soare, și pe palme și muncea cinstit pentru ca un mafiot italian să își bată joc de viața lui și de mine, mama lui, atât timp cât și el avea doi copii și mi-a strigat, privindu-mă în ochi: judecă-te cu mine dacă te ține. I-am zis multe, a lăsat capul în jos și a plecat”, ne-a povestit Mădălina Preda, mama lui Marius.

Citește și Abia după 6 ani începe procesul. Mama tânărului mort pe şantierul lui Inquieto: „L-am adus cu capul în pungă, în prosoape şi în pungă…”

Nicola Inquieto va fi audiat prin videoconferință

Nicola Inquieto este încarcerat la o închisoare din Sicilia (Italia) și, deci, va fi judecat prin videoconferință. El a fost arestat la Pitești în 2018, cercetat pentru asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot și extrădat în Italia. În 2021, Curtea de Apel din Napoli l-a condamnat la 14 ani de carceră. De la procesul de săptămâna trecută, Mădălina Preda ne-a mai spus că avocata care i-a reprezentat pe Nicola Inquieto și firma sa a susținut ca inculpații Diaconu și Inquieto să fie audiați în același timp și că avocata a invocat mai multe impedimente pentru care Inquieto nu a putut fi audiat până acum, legate de transmisiune, de exemplu, că nu ar exista un IT-ist care să pună camera etc. Mădălina Preda se teme că toate aceste amânări vor duce la prescrierea faptelor.

Citește și În Italia, autorităţile fac un parc public în locul bunkerului construit de familia Inquieto pentru capul mafiei


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. O drama fara margini. Sper sa isi gaseasca aceasta mama, linistea de care are mare nevoie. Este o femeie care a ramas singura la batranete, nu este corect. Empatizez cu dânsa si ii urez multa putere sa lupte cu năpasta abatuta asupra ei .

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *