Primăria Piteşti, amendată pentru că este… prea caldă apa din bazinele de înot

de | 7.07.2011 15:36 | Actualitate

Nu numai copiii spun lucruri trăsnite, ci câteodată şi instituţiile statului, aflate în exerciţiul funcţiunii. Iar trăsnăile nu îmbracă numai formă verbală, ci şi o formă scrisă. Cum a fost cazul unui control recent efectuat de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului la Primăria Piteşti, care s-a finalizat cu o sancţiune demnă să poată primi fără probleme titlul de cea mai neobişnuită amendă a anului. Nu atât ca valoare, care a fost mică, de doar 1.000 lei, ci ca impresie artistică. N-o să vă vină poate să credeţi, dar OPC-ul a făcut o amplă verificare la bazinele de înot din Piteşti, aflate în administrarea Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului din subordinea Primăriei, după care a aplicat sancţiunea, pe motiv că apa din bazine este… prea caldă. Mai exact, termometrele inspectorilor OPC, calate pe temperaturile apei indicate în normativ, care prevăd o oscilaţie între 22 şi 24 grade Celsius, au fost „date peste cap” după ce au afişat neverosimila temperatură de 26 grade, cu două grade mai mult decât limita admisă în scriptele controlorilor. Totodată, vigilenţii inspectori au acordat şi un avertisment, după ce au găsit într-un bazin o gaură de admisie şi evacuare de numai 3 cm, neprevăzută cu grilaj, prin care cine ştie ce şarpe se putea strecura în apă, câtă vreme prin asemenea găurice e greu de crezut că se poate „scurge” vreun înotător.

Directorul Zichil contraatacă prin legile fizicii

Constantin Zichil, directorul Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului municipiului Piteşti, n-a părut foarte dornic să comenteze neobişnuita amendă primită de la OPC, spunând totuşi că ea a fost plătită, dar apoi contestată în instanţă. Se vede însă treaba că sancţiunea a pus la încercare cunoştinţele de fizică ale directorului, acesta explicând, la fel cum a explicat şi inspectorilor OPC, că în mediul acvatic transferul de căldură este mai mare, deci în cazul unei ape reci, în special copiii, dar şi adulţii, îşi pierd mai repede din căldura corpului, fapt care nu este de dorit. Deci o apă cu temperatura de 26 de grade nu are cum să dăuneze, ba dimpotrivă, valoarea este mult mai indicată faţă de cele 22-24 grade prevăzute în nomenclatorul OPC. Mai mult decât atât, directorul Zichil a adăugat că şi în competiţiile oficiale de înot, temperaturile prevăzute pentru apa din bazine sunt cuprinse între 26-28 grade, iar în astfel de întreceri nimic nu este lăsat la voia întâmplării de către specialişti. Iată însă că la Piteşti, OPC-ul n-a fost de aceeaşi părere şi a aplicat amenda pentru apa prea „fierbinte” din bazinele de înot. Mergând pe acelaşi principiu, poate n-ar strica să fie amendată pe viitor şi Marea Neagră, care are obiceiul prost să-şi trateze uneori turiştii cu temperaturi care ating şi 30 de grade, mai-mai să-i opărească.

Primarul Pendiuc: „Vă daţi seama că la 26 de grade se puteau opări copiii?”

Primarul Tudor Pendiuc a devenit foarte amuzat când a văzut că am aflat povestea cu amenda pentru apa prea caldă din bazine. Iar reacţia sa a fost pe măsură: „Dom’le, e o vină mondială că este prea caldă apa în bazin la Piteşti! Ce criză, ce Dominique Strauss Kahn, ce Bill Clinton şi Monica Lewinsky? Toate sunt nimic în comparaţie cu temperatura apei din bazin! Cazul e mai grav şi decât încălzirea globală! Vă daţi seama că la 26 de grade se puteau opări copiii?”, a făcut haz de necaz primarul Pendiuc, nevenindu-i să creadă până unde a mers excesul de zel al OPC. Ai cărui funcţionari şi-au mai trecut pe răboj nu demult o altă ispravă de acest gen, când au amendat… magiunul de Topoloveni, deocamdată singurul brand al Argeşului autentificat la UE.
(Mihai BĂDESCU)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed