Preşedintele Diaconu a cerut la CSM suplimentarea numărului de judecători la Curtea de Apel

de | 28.04.2011 15:45 | Actualitate

# Motivând că din cauza deficitului de magistraţi, activitatea este grav afectată.Preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Gheorghe Diaconu, duce lupte grele la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a-şi aduce „efectivele” de judecători la nivelul prevăzut în schema de personal.
În ultimul an, colectivul de magistraţi al Curţii de Apel s-a diminuat constant, fie prin cele cinci posturi transferate la Curtea de Apel Craiova, apoi prin alte două pierdute temporar ca urmare a detaşării a doi judecători la CSM şi INM, plus alte două posturi rămase vacante. Astfel că, de la aproape 40 de locuri prevăzute în schemă, Curtea de Apel Piteşti a mai rămas cu 35, dar funcţionează efectiv cu 31 de judecători. Fapt care l-a determinat pe preşedintele Gheorghe Diaconu să înainteze luna trecută o adresă la CSM, prin care a cerut două lucruri. În primul rând urgentarea procedurilor de transfer pentru judecătoarea Alina Mandu, care vrea să vină de la Curtea de Apel Braşov la Piteşti, precum şi pentru procuroarea Camelia Morăreanu, care doreşte să părăsească Parchetul Curţii de Apel Piteşti, pentru a deveni judecătoare. De asemenea, Diaconu a mai solicitat şi scoaterea la concursul organizat pe 8 mai de CSM a două posturi de judecători la Secţia comercială a Curţii de Apel, motivând că din cauza lipsei de judecători, activitatea instanţei este grav afectată.

Cererile de la Piteşti n-au fost privite cu ochi buni la Bucureşti

Se vede însă treaba că apelul aproape disperat făcut de preşedintele Gheorghe Diaconu la CSM n-a fost privit cu ochi buni, ba dimpotrivă, are toate şansele să rămână fără rezultat. Şi spunem asta după ce am aflat că solicitările magistratului piteştean au fost analizate în cadrul Direcţiei de resurse umane şi organizare din cadrul CSM, care nu numai că n-a dat aviz pozitiv solicitărilor, dar a întocmit şi o statistică din care rezultă că activitatea Curţii de Apel Piteşti nu este afectată grav în urma lipsei de judecători, ba chiar se situează sub media pe ţară ca volum de muncă. Comparând gradul de încărcare cu dosare pe cap de judecător, s-a tras concluzia că cea mai înaltă instanţă din Argeş s-a situat constant sub media pe ţară în ultimii 3 ani consecutivi, chiar în condiţiile deficitului de magistraţi. Iar în ipoteza în care s-ar fi funcţionat cu numărul prevăzut în schemă, „scorul” la număr de dosare ar fi fost şi mai rău plasat faţă de media naţională. Aşa stând lucrurile, probabil că va fi doar o formalitate la CSM, pentru respingerea cererilor făcute de preşedintele Curţii de Apel Piteşti.
(M. BĂDESCU)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii