Web Analytics
scris marți, 27.02.2024

Președinta CSM, mesaj pentru DNA: “Tentaţia exercitării discreţionare a puterii’ să fie ‘de domeniul trecutului”

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Denisa Stănişor, a afirmat, luni, la şedinţa de bilanţ a DNA, că, de departe, cea mai importantă realizare a anului 2023 a fost ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi a menţionat că aceasta este un pas important pentru consolidarea statului de drept în România, potrivit stiriprsurse.ro.

Președinta CSM, mesaj pentru DNA: “Tentaţia exercitării discreţionare a puterii’ să fie ‘de domeniul trecutului”

Citește și: Accident mortal în Ungaria, între două microbuze românești

„De departe cea mai importantă realizare a magistraturii noastre în anul care a trecut a fost ridicarea Mecanismului de Cooperare şi de Verificare. După un drum lung şi dificil, Comisia Europeană a decis că obiectivele de referinţă stabilite pentru ţara noastră au fost îndeplinite şi a hotărât abrogarea deciziei 2006/928 încă din luna septembrie a anului 2023. În context, trebuie să remarc rolul important pe care Direcţia Naţională Anticorupţie l-a jucat în îndeplinirea condiţionalităţilor şi să vă mulţumesc. De altfel, a fost un efort comun al tuturor instituţiilor implicate care compun autoritatea judecătorească. Este un pas important pentru consolidarea statului de drept în România, pentru recunoaşterea deplină a justiţiei noastre în rândul celor din democraţiile avansate”, a afirmat preşedintele CSM.

Denisa Stănişor a declarat că doreşte ca exemplele de magistraţi care îşi exercită discreţionar puterea să ţină de domeniul trecutului.

„Gândindu-mă la ce aş putea spune din această calitate de judecător, am ales o temă adecvată specificului DNA, şi anume riscul de impunitate. Dar nu cel la care se referă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că sunt sigură că acesta reprezintă o temă de dezbatere zilnică la dumneavoastră, riscul de impunitate despre care doresc să vă amintesc este cel al unei părţi din corpul nostru, al magistratului, plasat în tentaţia exercitării discreţionare a puterii lor. S-au văzut în trecut numeroase exemple, atât în parchete, cât şi în instanţe. Lucru pentru care pledez este ca o astfel de percepţie să se estompeze, să putem spune cât de curând că aceste chestiuni ţin exclusiv de domeniul trecutului”, a mai afirmat Denisa Stănişor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *