Web Analytics
scris joi, 30.06.2022

Preotul Vasile Bria, absolvent al Seminarului de la Curtea de Argeş, şi părintele Aurel Bărîcă de la Recea

În cele ce urmează vom prezenta doi preoți care au slujit zeci de ani în Capitală. Este vorba despre preotul Vasile Bria, absolvent al Școlii Medii de Cântăreți Bisericești și al Seminarului de la Curtea de Argeș, și despre părintele Aurel Bărîcă, născut în comuna argeșeană Recea.

Preotul Vasile Bria, absolvent al Seminarului de la Curtea de Argeş, şi părintele Aurel Bărîcă de la Recea

Doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București

Părintele Vasile Bria, trecut la cele veșnice la 13 martie 2022, a fost preot paroh la Parohia „Sfântul Ilie” – Grant, Protoieria Sector VI din Capitală. Vasile Bria s-a născut la 22 iulie 1937, în localitatea Telega din județul Prahova, în familia dreptcredincioșilor Ion și Maria, fiind al șaselea din cei zece copii dăruiți de Dumnezeu familiei Bria. După parcurgerea etapelor școlii primare și gimnaziale (1951), a absolvit Școala Medie de Cântăreți Bisericești din Curtea de Argeș (1951-1954), după care a frecventat cursurile Seminarului Teologic Ortodox de la Curtea de Argeș și București. A continuat studiile teologice în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1958-1962), obținând titlul de licențiat în teologie. În anul 2000, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București i-a acordat titlul de doctor în teologie, în urma parcurgerii stagiului doctoral și susținerii tezei cu titlul „Succesiunea apostolică în perioada preniceeană și importanța ei pentru unitatea Bisericii”. Pedagog erudit și smerit, părintele Vasile Bria a îndeplinit multe ascultări și slujirii în Biserică, atât la Sfântul Altar, cât și la catedră ori în cadrul funcțiilor din administrația bisericească, pe care le-a ocupat. Între anii 1961 şi 1966 a fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț.

Citește și Preotul piteştean Cristian Dragomirescu, printre cei mai buni portretişti din ţară

Director la Seminarul Teologic Ortodox din București

În perioada 1966-1971 Vasile Bria a activat ca bibliotecar în cadrul Serviciului de Relații Bisericești al Patriarhiei Române. Între anii 1971 şi 1975 a fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București, fiind și director al acestei prestigioase unități de învățământ, în perioada 1973-1975. În anul 1975 a fost numit în postul vacant de preot paroh de la parohia bucureșteană „Sfântul Ilie” – Grant, aflată actualmente în teritoriul administrativ al Protoieriei Sector VI Capitală. În decursul celor aproape cinci decenii de slujire de la această parohie, dintre care 35 de ani ca preot paroh, părintele Vasile Bria a desfășurat, alături de colegii împreună slujitori, o deosebită activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească. A rămas, deopotrivă, un om al cărții, un dascăl de vocație și un vrednic iconom al Bisericii. Între anii 1981 şi 1991 a activat în funcția de consilier eparhial la Arhiepiscopia Bucureștilor.

Citește și Val de inspecţii de la Arhiepiscopie. Calinic le cere preoţilor să cureţe covoarele din biserici

Lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia” a Universității din Pitești

În perioada 1993-2002 a fost asistent și lector universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia” a Universității din Pitești. Este autor de cărți, articole, studii, recenzii și comunicări științifice. Viața părintelui Vasile Bria este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, prin multiplele sale misiuni, mărturisită de colaboratorii și ucenicii săi. S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, catehetică și didactică, administrativă și gospodărească, fiind un model de jertfelnicie pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit. Iubitor al muzicii și al rânduielilor bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite. Părintele Vasile Bria a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut un păstor luminos, care a slujit Biserica în toată viața sa cu multă dăruire de sine.

Citește și Preotul a spălat picioarele copiilor !

Aurel Bărîcă, hirotonit diacon în Catedrala Patriarhală din București de către Patriarhul Justinian

Părintele pensionar Aurel Bărîcă, decedat la 11 februarie 2022, a fost preot paroh la Parohia ”Buna Vestire” – Belu, Protoieria Sector IV Capitală. Aurel Bărîcă s-a născut la praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1944, în comuna Deagurile (astăzi, comuna Recea), județul Argeș, în familia dreptcredincioșilor Niculina și Alexandru, tatăl său fiind cadru medical, participant pe front în cel de-Al Doilea Război Mondial. Încă din copilărie a iubit Biserica, fiind atras de sfintele slujbe. După frecventarea şcolii primare și gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București (1961-1966), iar apoi studiile teologice superioare în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1966-1970), la finalul cărora a obținut titlul de licenţiat în teologie. În data de 22 noiembrie 1970 a fost hirotonit diacon, în Catedrala Patriarhală din București, de către vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, iar în ziua de 26 noiembrie a aceluiași an a primit Taina Preoției de la Arhiereul Pavel Șarpe, în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, fiind numit preot paroh la Parohia Stejarul din Protoieria Giurgiu Sud.

Aici a realizat o intensă activitate pastoral-misionară, desfășurând lucrări de renovare și dotare a bisericii și a casei parohiale și începând procesul de repictare a sfântului lăcaș. Începând cu anul 1975, a fost transferat la Parohia Daia, din cadrul aceluiași protopopiat giurgiuvean, unde a realizat mai multe lucrări ziditoare de suflet și administrativ-gospodărești. După cutremurul devastator din anul 1977, părintele Aurel Bărîcă s-a ocupat de restaurarea bisericii parohiale, aflată într-o stare avansată de degradare. A efectuat reparații capitale de zidărie, a înlocuit învelitoarea și a refăcut pictura murală a bisericii. De asemenea, a achiziționat un imobil bisericesc, pe care l-a amenajat și dotat cu toate cele necesare bunei funcționări a casei parohiale.

Citește și Preotul martir Ioan Drăgoi şi părintele Constantin Popescu, fiul grămăticului episcopului Ilarion al Argeşului

Protopop al Protoieriei Giurgiu Sud

În perioada 1981-1984, vrednicul de pomenire Patriarh Iustin i-a acordat cele mai însemnate ranguri clericale, pentru vrednicie și activități deosebite: sachelar (1981), iconom (1983) și iconom-stavrofor (1984). În perioada februarie 1978 – septembrie 1988 a deținut funcția de protopop al Protoieriei Giurgiu Sud, iar în intervalul octombrie 1988 – mai 1989 a fost consilier al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cadrul Sectorului tehnic. Datorită experienței pastorale și administrative acumulate în cei optsprezece ani de slujire preoțească, părintele Aurel Bărîcă a fost transferat, în anul 1988, în postul de preot paroh la Parohia ”Buna Vestire”-Belu din sectorul 4 al Capitalei, pe care a slujit-o cu multă râvnă și jertfelnicie până la momentul chemării sale în ceata slujitorilor din Ceruri.

Prin stăruința părintelui Aurel Bărîcă, s-a construit și pictat capela cimitirului parohial, a fost edificată cancelaria și s-a reparat casa parohială, s-a consolidat clopotnița, iar între 2005 şi 2010 s-a refăcut pictura bisericii. În cei aproape 32 de ani de pastorație la această parohie, a îndeplinit ascultările de preot paroh (1988-2011), preot coslujitor (2011-2015) și preot pensionar îmbisericit (2015-2022), slujind împreună cu ceilalți părinți, printre care și fiul său, părintele Dan-Alexandru Bărîcă, actualul preot paroh. În peste o jumătate de veac de slujire preoțească, părintele Aurel Bărîcă a fost un preot evlavios şi harnic al Bisericii lui Hristos. A fost apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor desăvârșit în slujba Domnului nostru Iisus Hristos și a aproapelui.
Sursa: ziarullumina.ro

Citește și La Şcoala Populară de Arte, profesorii şi elevii sunt de neclintit: „Noi păstrăm tradiţia!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...