Web Analytics

Preotul a spălat picioarele copiilor !

de | 22.04.2022 08:20 | Actualitate

Spălarea picioarelor, un ceremonial oficiat în mănăstiri, în catedrale și în parohii, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, la Cina cea de Taină, s-a derulat, ieri, în Joia Mare, și la Paraclisul Universitar din Pitești.

Acolo unde, preotul misionar Rafael Vintilă a ales să spele picioarele mai multor copii. A fost ajutat de vicepreședintele Consiliului Elevilor Argeș și președintele Organizației „Viitorul sunteți voi” Argeș, Sebastian Zidaru, care este și paraclisier onorific la Paraclisul Universității din Pitești și a fost implicat în mai multe acțiuni filantropice. Ritualul s-a făcut și la parohia Frătici-Vârșești. Toți copiii au fost profund impresionați de slujba la care au luat parte pentru prima dată în viața lor. Părintele Rafael le-a oferit micilor credincioși veniți la slujbă, încălțăminte. Cei mici au mai primit și cărți cu pilde precum și dulciuri.

Spălarea picioarelor (ritual cunoscut sub numele mandatum, adică „poruncă”) este un ritual religios respectat de majoritatea confesiunilor creștine.

Citește și Poveste adevărată de Paşte, trăită de arhiepiscopul Calinic la Robaia

În Biserica Ortodoxă Egipteană ritualul este efectuat de către preotul paroh. El binecuvântează apa pentru spălarea picioarelor cu crucea, așa cum ar binecuvânta agheasma, și spală picioarele tuturor membrilor parohiei. În Biserica Ortodoxă Siriană, acest ritual este realizat de către un episcop sau preot. Sunt aleși 12 bărbați, atât preoți, cât și laici, iar episcopul sau preotul spală și sărută picioarele celor 12 bărbați. Mai departe, este rostită o rugăciune prin care toți membrii parohiei se roagă să se spele și să se curețe păcatele lor. Fiecare dintre ucenici dorea un loc mai onorific și se ridicau deja plângeri despre cine erau cei mai mari dintre cei doisprezece .

Înainte, Iisus înăbușise o discuție similară cu o parabolă și cu celebra frază: „Ultimul va fi primul”. Să vă spălați unii pe alții – înseamnă pentru creștini să-și amintească dragostea pe care Iisus o avea pentru ucenicii săi. De reținut este că preotul ține ajunare totală de mâncare cu o zi înainte de ritual, pentru a i se aboli toată grija cea lumească, trupul slăbind.

De aemenea, Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului” din Pitești a premiat elevii care au participat la o serie de activități de educaţie moral-spirituală la Căminul Cultural Călinești.

Citește și Campanie umanitară la Călinești. Copiii și bătrânii au primit pachete cu alimente și haine  

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii