Web Analytics
scris joi, 16.03.2023

Preoţii David Oprea, Marius Zamfir şi Cătălin Boşomoiu, absolvenţi ai Universităţii Piteşti

În cele ce urmează prezentăm trei preoți care au absolvit Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie Ortodoxă. Este vorba despre David Oprea, slujitor la Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava și coordonator al Cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, despre Marius Zamfir, preot paroh la Parohia Uniunea Voluntarilor, din orașul Voluntari și despre Cătălin Boșomoiu, diacon la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş şi la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Holborn din Londra.

Preoţii David Oprea, Marius Zamfir şi Cătălin Boşomoiu, absolvenţi ai Universităţii Piteşti

David Oprea, coordonator al Cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Preacuviosul protosinghel David Oprea a fost slujitor la Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava și coordonator al Cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Părintele David Oprea s-a născut pe 25 februarie 1974, în oraşul Galaţi, din părinţii Petrache şi Vasilica Oprea, primind la botez numele Cezar Daniel. În perioada 1980-1988, a urmat primele opt clase la Şcoala Generală Numărul 38 din Galaţi, apoi, între anii 1988-1992 a urmat Liceul de Marină din Galaţi. La scurtă vreme după terminarea liceului, în anul 1992, simțind chemarea Mirelui Ceresc și vrând să urmeze pilda sfinților, s-a închinoviat la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ.

În luna aprilie a anului 1995 a intrat în cinul monahal, primind numele Sfântului Proroc David, iar în luna noiembrie a anului 1996 a fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În cei patru ani de viețuire în Mănăstirea Almaş, 1992-1996, a împlinit cu smerenie și ascultare responsabilitățile date, implicându-se cu multă hărnicie în restaurarea, consolidarea şi lucrările de înnoire ale mănăstirii. În perioada 1996-1997 a mers în capitala Moldovei, pentru a face ascultare la Sectorul Exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din 1997 a fost rânduit diacon al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, îndeplinind totodată și funcția de coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Citește și Preotul Ioan Răuţescu de la Dragoslavele, neobosit cercetător al istoriei şi tradiţiilor

În anul 2009 a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Pitești

David Oprea a absolvit cursurile Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi (1998-2002) și ulterior (2005-2009) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti, cu teza de licență ”Rolul duhovnicului în Ortodoxie”, coordonator ştiinţific fiind prof. conf. univ. dr. Nicolae Brânzea. În anul 2009, la praznicul Bunei Vestiri, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, părintele David a fost hirotonit ieromonah, iar în data de 4 mai 2018 a fost hirotesit protosinghel, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea și din încredințarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Începând cu data de 26 iulie 2020, odată cu alegerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a închinoviat la Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou”, continuând activitatea de coordonator al Cabinetului Părintelui Arhiepiscop. În cei aproape 25 de ani de slujire sub ascultarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a lucrat la documentarea, tehnoredactarea și redactarea cărţilor scrise sau coordonate de către Înaltpreasfinția Sa. A trecut la cele veșnice în anul 2021.

Citește și Arhiepiscopia cere preoţilor să nu mai folosească tricolorul pe post de patrafir sau faţă de masă

Marius Zamfir, preot paroh la Parohia Uniunea Voluntarilor

Părintele Marius Zamfir a fost preot paroh la Parohia Uniunea Voluntarilor, din orașul Voluntari, Protoieria Ilfov Nord. Părintele Marius Zamfir s-a născut la data de 15 noiembrie 1965, în familia preotului Vasile și a preotesei Elena Zamfir. Încă din copilărie a fost atras de slujirea liturgică a tatălui său, urmând calea pregătirii pentru preoție. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București (1981-1986) și ulterior cursurile de licență (1999-2003) și masterat (2008-2010) ale Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Pitești. A fost căsătorit cu Florența Zamfir, de profesie economist.

În data de 6 decembrie 1989, la prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost hirotonit diacon, iar cinci zile mai târziu, preot de către vrednicul de pomenire Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, primind cu bucurie ascultarea de preot paroh la Parohia Tămădăul Mare din Protopopiatul Oltenița. În timpul parohiatului său la această parohie au fost executate numeroase lucrări de reparații, consolidare și înfrumusețare a lăcașului de cult: a fost înlocuită învelitoarea bisericii, a fost împrejmuită curtea bisericii și a cimitirului, au fost refăcute tencuielile interioare și exterioare ale bisericii, au fost construite o nouă clopotniță și o nouă casă parohială și a fost efectuată pictură nouă în biserică. A consolidat și restaurat lăcaşul din filia Dârvari a parohiei. În anul 1997 a împodobit și această biserică cu pictură nouă.

Citește și Preotul-pictor Cristian Dragomirescu şi-a lansat albumul la Librăria Cărtureşti: „Am fost înconjurat de iubirea unor oameni pe care îi preţuiesc şi îi admir”

A primit rangul preoțesc de sachelar

Întreaga sa activitate administrativă, pastorală și misionară rodnică la această parohie a fost apreciată prin conferirea, în anul 1994, a rangului preoțesc de sachelar. Datorită experienței pastorale acumulate în Parohia Tămădăul Mare din Protopopiatul Oltenița, părintele Marius Zamfir a fost transferat, în anul 2003, la Parohia Uniunea Voluntarilor din Protoieria Ilfov Nord, unde a slujit alături de tatăl său, preotul Vasile Zamfir. Începând cu anul 2007 a deținut și oficiul de paroh. La această parohie a realizat timp de optsprezece ani o frumoasă lucrare de zidire sufletească și edilitară.

A construit un așezământ social-pastoral și o nouă clopotniță, întocmind în același timp documentația pentru ridicarea unei noi biserici parohiale, care să corespundă necesităților pastorale ale credincioșilor. Între anii 1991 și 1998 a predat disciplina Religie ortodoxă la Școala Gimnazială nr. 1 din Voluntari, județul Ilfov. Părintele Marius Zamfir a fost un preot și un duhovnic înzestrat cu darul înțelepciunii și al blândeții, apropiat de credincioșii săi, pe care i-a păstorit cu multă credință și bucurie duhovnicească. A trecut la cele veșnice în anul 2021.

Cătălin Boşomoiu, diacon la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş

Pe 13 martie 2021, în Biserica ”Sfânta Treime” a Parohiei Cicăneşti, Protoieria Curtea de Argeş, a avut loc slujba de înmormântare a părintelui Mihail Cătălin Boşomoiu, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un impresionant sobor de clerici din două eparhii vecine. Absolvent al Seminarului Teologic ”Sfântul Voievod Neagoe Basarab” din Curtea de Argeş (promoţia 2001-2006), licenţiat şi master în teologie la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte din cadrul Universităţii din Piteşti, părintele Boşomoiu a slujit ca diacon la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş (2012-2016) şi la Parohia ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Holborn din Londra, Marea Britanie (2016-2020).

În septembrie 2020 a fost hirotonit preot de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, pe seama Parohiei Ungureni din Protoieria Titu, judeţul Dâmboviţa, unde a slujit ca paroh până la mutarea la Domnul, care s-a petrecut fulgerător în urma unui infarct miocardic. Preotul trecut la cele veşnice la vârsta de doar 35 de ani a fost coborât în groapa săpată lângă zidul bisericii în care a crescut, întru aşteptarea învierii de obşte.
Sursa: www.ziarullumina.ro

Citește și Maşina unui preot de la Poiana Lacului – „blindată” cu 300 litri alcool la un control al poliţiei

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *