Web Analytics
scris joi, 31.03.2022

Preoţi martiri argeşeni (3)

Cum prezentam în numerele trecute, nu a existat nicio localitate din Argeș fără preot ortodox arestat în perioada regimului comunist, îndeosebi în anii ’50, unii fiind executați în închisori sau au murit în acestea din cauza torturilor. Alții, din fericire, au scăpat cu viață, precum cei de mai jos.

Preoţi martiri argeşeni (3)

Întemnițați fără a fi judecați

Părintele Mihai Dumitru, născut la Curtea de Argeş, hirotonit diacon la 1 mai 1947 pe seama catedralei episcopale din Curtea de Argeş, a fost arestat în 1948, pentru vina de a fi fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc. Închis, până în 1952, la Piteşti, Aiud şi Ocnele Mari. Din 1953 a slujit în comuna Albeşti; preotul Nicolae Niţescu, paroh la Boteni, a fost închis între decembrie 1952-aprilie 1953, la Piteşti, fără a fi judecat; preotul Ilie Duţeanu, născut la Drăghici, paroh la Poenari, arestat în 1958, condamnat la 18 ani de muncă silnică în 1959, eliberat în 1964; preotul Ion Feţeanu, paroh în Poienari, Argeş, a fost arestat, fără judecată, în perioada octombrie 1959-iunie 1960; preotul Ioan Fâculete, născut la Văleni, Muscel, paroh la Vălenii de Sus, a executat doi ani de temniţă grea pentru uneltire contra ordinii sociale; preotul Aurel Gâlcă, născut la Câmpulung, paroh la Vişoi, a fost arestat în două rânduri, fără a fi judecat: între 18 noiembrie 1950-9 martie 1953 şi între 17 octombrie 1959-9 mai 1960; preotul Aurel Ghiocel, născut la Beleţi, paroh la Negreşti, a fost arestat în perioada 1959-februarie 1960. Preotul Pavel Glăvan, paroh în Sălătrucu, a fost, la rându-i, închis în anii 50.

Se poate observa că, în acei ani, preoţii se schimbau foarte des în unele localităţi de munte, având aceeaşi soartă în final: arestarea sau moartea. Preotul Ioan Gorgoi, paroh la Priboienii de Sus, arestat în 1948. Nu se ştie cât timp a fost condamnat; preotul Ioan Grigorescu, născut la Câmpulung, a fost condamnat, în 1959, la doi ani închisoare, pentru… deţinere de aur; preotul Matache Ionescu, născut în localitatea Pădureţi, a fost condamnat la 10 ani închisoare, în 1957. A fost graţiat în 1964; preotul Ion Iordănescu, născut în localitatea Vâlcelele, Argeş, paroh la Găvana şi Piteşti, a fost condamnat pentru uneltire, în 1959, la cinci ani de închisoare.

Citește și Preoţi martiri argeşeni (1)

Trimiși la Canal pentru că nu au turnat la Securitate

Preotul Nicolae Levu, paroh la Nucşoara, a ajuns la Canal, pentru omisiune de denunţ; despre preotul Florea Popescu, paroh la Bascov, se cunoaşte doar faptul că în 1954 se afla deţinut la Poarta Albă; părintele Virgil Limberea, născut la Piteşti, preot în parohia Cepari, a fost condamnat la şase ani de închisoare, în 1948. Fratele său, student, a fost arestat, la rându-i, acesta trecând prin teribilul „experiment Pitești” (reeducarea prin tortură), decedând în Închisoarea Pitești în urma bătăilor primite. Preotul Ioan Lungeanu, născut la Bascov, paroh în Pietrele, arestat în 1948.

În 1956, pedeapsa i-a fost prelungită cu un an, iar după un alt an de domiciliu obligatoriu în Bărăgan, a mai executat patru ani de închisoare; părintele Emil Marinescu, născut la Dobrogostea, a fost arestat în 1959, anchetat şi bătut la Securitatea Piteşti; preotul Ioan Mazilu, născut la Ciulniţa, paroh la Gorganu de Jos, a fost arestat în 1952 şi închis la Penitenciarul Oneşti. Condamnat la doi ani de temniţă, a fost eliberat după şapte luni, în urma recursului; preotul Efrem Micloşanu, paroh la Coteneşti, a fost condamnat, în 1960, la şapte ani de închisoare; preotul Nicolae Moise, născut la Albeşti de Argeş, a fost condamnat, în 1959, la doi ani de închisoare, la Jilava; preotul Iosif Muşatescu, fratele celebrului dramaturg muscelean, paroh la Suslăneşti, a fost condamnat, în 1950, la un an de închisoare pentru favorizarea infractorului; preotul Ion Neacşu, din comuna Vedea, a fost închis în mai multe rânduri, începând cu 1953 şi terminând cu 1964; preotul Constantin Necşulescu, paroh la Drăghiceşti, a fost închis între 1959-1964; călugărul Pantelimon, din Piteşti, arestat în mai multe rânduri în anii 1948-1950; preotul Ioan Petrescu, din Bădeşti, a fost deţinut politic între 15 mai 1948-30 aprilie 1954.

Citește și Preoţi martiri argeşeni (2)

Condamnau colectivizarea forțată

Preotul Ioan Podoleanu, născut la Teiu, paroh în satul natal (Teiu Deal), a fost închis în perioada 15 septembrie 1959-13 iunie 1960, pentru că a condamnat colectivizarea forţată; preotul Nicolae Isbăşoiu, născut la Albeşti de Argeş, paroh la Bălilești, arestat în 1959 la sesizarea Sfatului Popular din comună pentru că s-a opus colectivizării, a fost condamnat în 1960 la trei ani de închisoare. La fel, preotul Petre Godescu, paroh în Bascov, arestat la 12 aprilie 1955, pentru vina de a fi condamnat colectivizarea; preotul Eugeniu Polexe, paroh în satul Lereştii de Jos, a fost închis un an (între 1952-1953), pentru uneltire contra ordinii sociale; preotul Constantin Popescu, paroh la Şerbăneşti, a fost arestat în 1957 şi condamnat la şapte ani de temniţă; preotul Dumitru Gh. Popescu, născut în satul argeşean Sădeşti, condamnat, în 1960, la şapte ani de închisoare; preotul Ion Popescu, născut la Uda de Jos, condamnat, în 1959, la zece ani de temniţă grea. A fost eliberat în 1960, după recurs; preotul Ion C. Popescu, născut la Cerşani, condamnat, în 1959, la 15 ani de muncă silnică. Eliberat în 1964; preotul Ion M. Popescu, născut la Priboieni, paroh la Bucşeneşti, a fost condamnat, în 1953, la cinci ani de temniţă grea. Graţiat în 1955. Preotul Nicolae Popescu, născut în localitatea argeşeană Lădeşti, a fost condamnat, în 1959, la zece ani de închisoare pentru răspândire de publicaţii interzise.

Pomelnicul continuă. Mai enumerăm aici pe: diaconul Nicolae Popescu din Mozăceni, preotul Victor Popescu din comuna Brădet; părintele Alexandru Postelnicescu din Ciofrângeni; preotul Preda Predescu din Gorganu de Sus, preotul Alexandru Radu din satul Teleşti; preotul Constantin Robea din Racoviţa, preotul Florian Sămărăscu din Piteşti, părintele Gheorghe Scărlătescu din Deagu de Sus, preotul Stănescu din Albota, preotul Iulian Stoicescu din Retevoieşti, preotul Andrei Nicolae Stroescu din Leordeni, preotul Teodorescu din Dârmăneşti, preotul Gheorghe Tomescu din Ţigăneşti, preotul Temistocle Tomescu din Topoloveni, preotul Moise Vişoiu din Măţău.

Citește și Amintiri din puşcăria de la Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *