Web Analytics
scris miercuri, 01.04.2015

Prefectura şi ANI confirmă nereguli în cazul schimbului de terenuri dintre Primăria Piteşti şi consilierul local Mariean Neacşu

# Iată explicaţia disjungerii făcute de DNA în Dosarul Autobuzelor # Consilierul piteștean are calitatea de suspect în dosarul în care Anticorupția cercetează acest dubios schimb de terenuri

Prefectura şi ANI confirmă nereguli în cazul schimbului de terenuri dintre Primăria Piteşti şi consilierul local Mariean Neacşu

Încă din noiembrie 2014, Jurnalul de Argeș atrăgea atenția legat de un vot „ciudat” al consilierului local Mariean Neacșu. Mai precis, consilierul piteștean a votat pe 27 martie 2014 pentru prelungirea asocierii dintre Publitrans şi CNCD-Girexim, la doar o lună după ce a fost beneficiarul unui schimb avantajos de terenuri cu Primăria Piteşti.  Și asta în condițiile în care, încă din 2008, s-a arătat drept unul dintre cei mai îndârjiți contestatari ai asocierii Publitrans-CNCD-Girexim. De altfel, Neacșu mitraliase în ultimii ani, pe primarul Pendiuc și Consiliul Local, cu numeroase critici și acuze la adresa acestei asocieri considerate păguboase  pentru bugetul local de către procurorii anticorupţie. Numai că, în mod foarte surprinzător, în primăvara lui 2014, atunci când s-a votat în C.L. prelungirea asocierii, același Mariean Neacșu a votat de data asta „pentru”. Existau încă de la vremea respectivă semne de întrebare privind schimbarea radicală de opinie a consilierului local Mariean Neacșu, iar ele primesc acum și răspunsuri ce confirmă neregulile înregistrate în acest schimb de terenuri.

ANI: „Anunțarea interesului personal se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței”

În răspunsul dat la o solicitare a ziarului nostru, prefectul Mihai Oprescu confirmă cel puțin o neregulă vizavi de ședința din 27 februarie 2014 prin care s-a avizat schimbul de terenuri: „Am constatat nerespectarea obligației domnului Neacșu Mariean de a anunța la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl are în problema supusă dezbaterii Consiliului Local, încălcându-se astfel prevederile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali cu modificările și completările ulterioare.”
Mai mult, Prefectura Argeș a sesizat Agenția Națională de Integritate privind acest conflict de interese, iar răspunsul acesteia este destul de limpede:  „Adoptarea Hotărârii de Consiliul Local ce a avut ca obiect avizarea unui schimb de terenuri este de natură să genereze un conflict de interese.” Altfel spus, cei de la Agenția Națională de Integritate au confirmat neregula în cazul schimbului de terenuri dintre Primăria Pitești și consilierul local Mariean Neacșu.
„Anunțarea interesului personal se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței.” Iar Mariean Neacșu nu a anunțat acest interes personal, dovadă clară fiind faptul că în procesul-verbal al ședinței de Consiliu Local din 27 februarie nu este înregistrat vreun asemenea anunț.
Tot cei de la ANI spun negru pe alb: „Opinăm că adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local ce a avut ca obiect avizarea unui schimb de terenuri între municipiul Pitești și un consilier local, membru al respectivului Consiliu Local, este de natură să genereze o situație de conflict de interese, dacă consilierul local, în exercitarea atribuțiilor, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv.” Iar avantajul obținut de Neacșu e cât se poate de palpabil: terenul obținut de la Primăria Pitești.

Schimbul de terenuri, avizat cu o zi înainte de expirarea contractului de asociere între Publitrans și CNCD-Girexim 

Coincidență sau nu, pe 27 februarie 2014, cu o zi înainte de expirarea contractului de asociere între Publitrans și CNCD-Girexim, Consiliul Local a avizat un schimb de terenuri între municipiul Pitești și Mariean Neacșu. Practic, prin acest schimb, municipalitatea îi dădea lui Neacșu un teren de 160 mp situat chiar lângă casa acestuia, în buricul Piteştiului, în zona Râurilor, primind în contrapartidă un teren de 182 mp pe strada Bibescu Vodă, pe care consilierul local l-a cumpărat în decembrie 2013 cu 65.000 lei. Terenul de pe Bibescu Vodă fusese cumpărat în condițiile în care pe sub el treceau țevi de termoficare și nu era deloc adecvat unei investiții, singura utilitate ce îi putea fi dată fiind aceea a unei parcări. Nu este exclus – deși consilierul local Mariean Neacșu a negat acest lucru – ca prin avizarea acestui schimb de terenuri, el să fi fost convins decisiv să își schimbe opinia despre asocierea anchetată acum de către DNA și, implicit, votul dat. O altă neregulă privind avizarea schimbului de terenuri: evaluarea terenurilor nu a fost făcută înainte de avizare, așa cum era normal și legal.
Anul trecut l-am întrebat pe consilierul Mariean Neacșu cum s-a ajuns la acel schimb și cum de a ajuns să ofere terenul din Bibescu Vodă Primăriei Pitești. Într-un răspuns trimis pe e-mail redacției, pe 22 noiembrie 2014, Neacșu spune că „la începutul lunii noiembrie 2013, Primăria Pitești informează în mass-media locală că este interesată de achiziționarea terenurilor pentru amenajarea parcărilor auto la reședința locuitorilor” și că, practic, a aflat din presă că Primăria vrea să cumpere terenuri pentru parcări. Numai că această justificare este falsă. Iar Primăria Pitești îl contrazice negru pe alb într-un răspuns trimis Jurnalului de Argeș pe 20 ianuarie a.c. și semnat de către secretarul Iosiv Cerbureanu: „Instituția noastră nu a anunțat în presă intenția de a achiziționa terenuri pentru amenajarea de parcări auto la blocurile de reședință, acestea fiind amenajate pe domeniul public, în situația în care aceste terenuri erau libere de sarcini.”

DNA a deschis dosar cu acest schimb de terenuri, iar consilierul Neacșu are calitatea de suspect

O altă dovadă că schimbul de terenuri dintre Mariean Neacșu și Primăria Pitești este considerat suspect este și faptul că unul dintre dosarele disjunse din Megadosarul Publitrans îl vizează chiar pe consilierul local Mariean Neacșu. În rechizitoriul DNA prin care a fost trimis în judecată primarul Pendiuc și alți 13 inculpați apar mai multe pagini cu privire la consilierul Mariean Neacșu. Mai mult, așa cum scrie și în rechizitoriu negru pe alb, DNA verifică „împrejurările și condițiile în care Primăria Pitești, prin proiectul de hotărâre inițiat de inculpatul Tudor Pendiuc, a dat la schimb un teren aflat în domeniul public suspectului Neacșu Mariean cu scopul vădit de a obține un vot în Consiliul Local pentru prelungirea, în mod nelegal, a contractului de asociere în participațiune.”

Mariean Neacșu: „Mă deranjezi, sună-mă sâmbătă!”

Am dorit să aflăm, așa cum este normal, și care este opinia consilierului local Mariean Neacșu vizavi de toate aceste nereguli confirmate de mai multe instituții ale statului. Numai că la solicitarea noastră acesta a răspuns laconic și foarte nervos: „Mă deranjezi, sună-mă sâmbătă”. Ulterior, Mariean Neacșu ne-a închis telefonul.
Material realizat de Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...