Web Analytics

Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”

de | 15.10.2021 12:41 | Cultură, Actualitate, Dezvăluiri

Este preot, pictor și, în trecut, a fost și membru al PNȚCD. Pe Cristian Dragomirescu îl puteți vedea la slujbele de la biserica din Ștefănești-Sat sau îi puteți admira lucrările la Galeria „Art Coffee Cowork” din Pitești, unde sâmbătă, 2 octombrie, și-a expus portretele și picturile realizate de-a lungul anilor, multe dintre ele cu personaje celebre, precum membrii familiei regale, actori, muzicieni. Expoziția din Pitești va fi deschisă aproximativ o lună și nu este prima. Preotul-pictor a mai avut una la Palatul Parlamentului, în 1996, expoziție de icoane și portrete ale Familiei Regale Române, la care au participat atunci liderul țărăniștilor, fostul deținut politic Ion Diaconescu, dar și părintele Galeriu. Cristian Dragomirescu a mai realizat și simpozioane pe tema „Morala Creștină”, la care au participat nume mari ale culturii române, printre care și regretatul actor Ion Caramitru.

„Părinții m-au încurajat să urmez o carieră artistică, dar Dumnezeu a vrut altfel…”

Cristian Dragomirescu are 46 de ani și a început să deseneze când avea 4 ani. Atunci i-a făcut mamei sale un portret în creion, din profil. „Pe la vârsta de 7-8 ani nu eram tocmai hotărât ce voiam să fiu când voi crește mare, ori șerif, ori bandit, în funcție de ultimul western pe care-l văzusem și de actorul care-mi plăcuse mai mult. Abia pe la 12-13 ani am început ușor-ușor să mă văd ca preot. Chiar dacă pasiunea de a desena era mult mai veche, cam de pe la vârsta de 4 ani, nu știam însă atunci că există o meserie de artist. Desenam sau coloram din pură plăcere, ca și acum, de altfel”, ne-a povestit pictorul, care a copilărit în Pitești, la bloc. „Ne jucam în spatele L-urilor și uneori alergam până-n Pădurea Trivale. Iar în vacanțe mergeam la țară, în Muscel, la bunicii materni, sau la Căteasca, la bunicii paterni, pe malul Argeșului”, ne-a mai spus Cristian Dragomirescu. Care și-a amintit că, în copilărie, punea tot timpul o mulțime de întrebări și era neastâmpărat. „Bunica maternă îmi zicea că-s argint-viu, eram cuminte doar atunci când dormeam.”

Prima pictură în ulei pe care a realizat-o Cristian Dragomirescu este o icoană pictată pe un placaj, „Maica Domnului cu Pruncul”, în anii ’90, înainte de a fi admis la Liceul de Artă „Dinu Lipatti”. „Nu cred că este un dar moștenit, nu cunosc pe nimeni în familia mea cu vreo propensiune spre arta plastică. Și nici eu nu am transmis mai departe fiului meu talentul acesta”, crede pictorul. „Părinții m-au susținut tot timpul și m-au încurajat să urmez o carieră artistică, dar Dumnezeu a vrut altfel…”, ne-a mai spus preotul.

Citește și La vernisajul unui mare portretist: Cristian Dragomirescu

„Portretul care mi-a dat cea mai mare bătaie de cap a fost cel al fiului meu”

Cristian Dragomirescu realizează portrete în două-trei minute sau chiar și în 3 luni, în funcție de maniera de lucru, de tehnică, de stil, de mărimea lucrării, după cum acesta ne-a explicat. Nu pictează biserici, însă a pictat două troițe în parohia Vrănești din Argeș. „Îmi place mult să surprind caractere și stări sufletești, bucuria și melancolia de pe chipurile oamenilor, indiferent de tehnica de lucru pe care o aleg. Zugrăvesc cu mare drag icoane în stil bizantin, în special «Dulcea Sărutare», icoana mea de suflet, și, totodată, ador pictura abstractă!!”, ne-a declarat Cristian Dragomirescu.

Preotul ne-a spus și care a fost cel mai greu portret realizat. „Portretul care mi-a dat cea mai mare bătaie de cap a fost cel al fiului meu, pentru că pentru mine, ca tată, el nu are doar chipul din prezent, ci toate mutrișoarele pornind chiar din prima zi în care l-am văzut la maternitate. Așadar, a fost puțin mai dificil, exact ca atunci când faci portretul cuiva care se mișcă încontinuu sau care se schimbă…”.

La vernisajul expoziţiei, pe 2 octombrie, cu prieteni apropiaţi, printre care şi prinţul Şerban Dimitrie Sturdza (al doilea din dreapta)

La vernisajul expoziţiei, pe 2 octombrie, cu prieteni apropiaţi, printre care şi prinţul Şerban Dimitrie Sturdza (al doilea din dreapta)

Prieten cu personalități ca Bebe Cotimanis, jazzman-ul Harry Tavitian și prințul Șerban Dimitrie Sturdza

La expoziția din 2 octombrie a fost expus și portretul actorului Constantin Cotimanis. „Cu maestrul Bebe Cotimanis m-am întâlnit prima dată la Filarmonica din Pitești, cu ocazia prezentării unui film al regizorului Toma Enache (realizatorul filmului „Între Chin și Amin”, n. red.), un prieten comun de-al meu și al lui Bebe. De atunci am rămas prieten cu maestrul Bebe Cotimanis și chiar prieteni buni, ceea ce mă onorează nespus de mult!”, ne-a spus Cristian Dragomirescu. De asemenea, acesta îl cunoaște și pe muzicianul constănțean Harry Tavitian.

„Pe maestrul Harry Tavitian l-am văzut pe peronul gării din Constanța, m-am dus la dânsul să-i mărturisesc cât de mult îi iubesc muzica! După ceva timp i-am daruit și o icoană pictată de mine, icoana Sfântului Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari. M-a invitat apoi la Costinești la un concert al domniei sale, unde m-am dus împreună cu fiul meu și cu mai mulți prieteni. A fost magnific; și acum, când închid ochii, retrăiesc acel concert minunat! Ne sunăm deseori să ne salutăm și să ne întrebăm de sănătate. Este cel mai mare jazzman contemporan al nostru!”, mai spune preotul.

Citește și Ghidul şefului de la Cultură – „maximum de informaţie” cu erori din pagină în pagină

La expoziția sa din 2 octombrie a fost și principele Șerban Dimitrie Sturdza, descendent direct al domnitorului Mihail Sturdza. „Pe Alteța Sa Principele Șerban Dimitrie Sturdza l-am cunoscut acum vreo 6 ani, la un vernisaj în București, apoi ne-am reîntâlnit cu ocazia altui vernisaj, pe care maestrul Ion Pantilie l-a avut la Căminul Artei, ocazie cu care i-am dăruit un portret al dânsului, pictat de mine în tempera. După ceva timp m-a onorat cu prezența, pe mine și întreaga parohie, cu ocazia hramului bisericii din Ștefănești, unde slujesc de aproape 15 ani. Ne-am revăzut apoi la Sala Palatului, la o conferință a actorului Dan Puric, conferință la care Alteța Sa m-a invitat. Am avut o întâlnire frumoasă cu Prințul la Mănăstirea Cernica, pe vremea când stareț era unchiul meu, părintele Maxim Bădoiu; a participat atunci și Preasfințitul Episcop Varlaam. Nădăjduiesc din toată inima ca prietenia noastră să dureze atât cât vom dura și noi și mai mult decât atât!”, a întărit preotul.

Întâlnire cu Regele Mihai

Pe când era student la Teologie, Cristian Dragomirescu l-a întâlnit pe Regele Mihai, căruia i-a dăruit una dintre operele sale. „Regelui Mihai i-am dăruit o icoană, nu un portret, icoana «Dulcei Sărutări». I-am prezentat însă mai multe portrete pe care i le-am făcut și urma să-i și dăruiesc unul, însă nu am mai avut fericita ocazie și onoare de a-l mai întâlni. Icoana i-am dăruit-o Regelui Mihai la Curtea de Argeș, cu ocazia unei vizite de reculegere a Majestății Sale acolo. A fost în prezența Preasfințitului Calinic și a unchiului meu, părintele Teofil Bădoiu, în ’94-’95, cam așa, eram student la Teologie”, ne-a povestit Cristian Dragomirescu.

Citește și Răpus de Covid, fotograful Geo Jugănaru a făcut parte în tinerețe din grupul subversiv “Albaștrii” și a fost cercetat de Securitate

„Am fost un elev problemă, mă mir mult de propunerea d-lui profesor Pantilie”

La deschiderea expoziției lui Cristian Dragomirescu a fost prezent și pictorul Ion Pantilie, care i-a fost profesor. „Am absolvit Liceul de Arte și recunosc că am fost, pe toată perioada celor 4 ani de studiu, un elev problemă, fapt care face să mă mir și mai mult de propunerea domnului profesor Ion Pantilie, și anume ca Liceul de Arte să poarte pe viitor numele meu, dar îi mulțumesc pentru dragoste și apreciere! Recunosc că m-a binedispus propunerea maestrului, dar cred că sunt alții mai talentați decât mine care ar merita această onoare, desigur postumă…”, spune Cristian Dragomirescu. „Cu maestrul Pantilie nu prea m-am înțeles în liceu, eram destul de rebel, iar asta îl supăra atunci sau poate că mă aprecia, dar în ascuns”, mărturisește pictorul.
Ulterior, pictorul a absolvit Facultatea de Teologie Pastorală din Pitești și de 15 ani este preot la biserica parohială din Ștefănesti – Sat. „Chemarea spre sacerdoțiu am simțit-o de mic, dar mai puternic, așa, am simțit-o după ce am absolvit liceul”, mai recunoaște Cristian Dragomirescu.

Citește și Un prefect de Argeş, printre primii eminescologi!

Provine din neam de preoţi

Nu este deloc întâmplătoare chemarea preoției. „Am în neam înaintași iluștri care au slujit și slujesc în sfântul nostru cler, pe linie maternă: părintele Arhim Teofil Bădoiu, fost stareț al Mănăstirii Slănic-Argeș, părintele Ion Bănățeanu – secretarul personal a doi patriarhi, Iustin și Teoctist; părintele arhim. Maxim Bădoiu, fostul stareț al Mănăstirii Cernica, iar pe linie paternă: părintele Traian Buican, preot în Texas, Austin. Cu părintele Teofil am atâtea amintiri frumoase încât ar trebui să scriu o carte care să le cuprindă pe toate… Amintesc aici doar un pelerinaj pe care l-am făcut împreună în sfântul Munte Athos, au fost niște momente minunate, când am simțit pogorându-se peste mine căldura binecuvântării Lui Dumnezeu!!”, își amintește preotul. De asemenea, unicul copil al său, Christian Gabriel, dorește să urmeze Facultatea de Teologie, continuând astfel tradiția sacerdotală a familiei sale.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii