Web Analytics

La vernisajul unui mare portretist: Cristian Dragomirescu

de | 7.10.2021 13:33 | Cultură, Actualitate

De ani de zile nu s-a mai pomenit o asemenea aglomerare de semne pe metru pătrat: peste două sute de oameni venind din atât de multe direcții sociale, încât mi-ar lua vreme lungă să le înșir! Cristian Dragomirescu, am mai scris, printre primii, este de departe cel mai mare portretist român. Lucrările, în mare parte portrete, au fost aplaudate și pozate și luate în seamă cu o căldură, cu o atitudine pe care nu am mai întâlnit-o! Stați pe pace, că n-am văzut la vernisaj, printre cei peste două sute de oameni, niciun îngrămădit din mișcarea culturală (ăștia se invită și se pupă doar între ei).

Citește și Caragiale a cerut votul piteştenilor, însă n-a ieşit deputat de Argeş

În primul rând, am fost lămurit, și nu numai eu, încă din start, de atitudinea marelui profesor Ion Pantilie, unul dintre cei care l-au avut elev pe Cristian! Acest uriaș pictor și pedagog a punctat repede și la obiect un lucru de o importanță emoțională fără precedent: Cristian Dragomirescu este și va fi numele care trebuie dat Liceului de arte din Pitești! Când un profesor măsoară depărtările și invită ca numele unui elev să devină în vitrina lumii, înseamnă că acel elev trebuie să fie cineva. Ori ca să fii cineva, înseamnă că lumea n-a reușit să te schimbe! Doamna Mara Diaconu – și dumneaei încântată de opera acestui tânăr mare artist. Cum să nu te simți mândru când vezi o nuntă de semne într-o asemenea manieră: Alteța Sa Sturza, prinți și înalte fețe bisericești, printre care Varlam de la Patriarhie, Ana Stan, celebru notar și iubitor de artă, doctori, avocați, medici, oameni de afaceri care mai de care, cu toții conturând un frumos buchet la un cotidian și așa sugrumat de neputință. Cristian Dragomirescu a adus în spațiul cultural, odată cu cele peste 50 de lucrări foarte valoroase, exact la timp, o gură de oxigen!

Printre marii absenți, însă care au ținut să îl salute pe Cristian au fost Bebe Cotimanis, artista cu inimă de aur Cezara Dafinescu și marele regizor Toma Enache, care m-a rugat la telefon să-i pup mâna graficianului Cristian Dragomirescu, ceea ce am și făcut. Sigur, nu aș încheia această relatare fără să menționez aportul celor de la GALLERIA, gazda vernisajului, situată în primul bloc de pe strada Frații Golești, în mod special doamnei Camelia Gavrilescu.
Florian Silişteanu

Citește și Recuperarea lui Henri Coandă s-a făcut via Piteşti, înainte de a fi primit de Ceauşescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii