Web Analytics

Povestea ei a ajuns în „Le Parisien”

de | 11.03.2022 10:36 | Actualitate, Dezvăluiri

O tânără din Mihăeşti s-a ridicat dintr-o mahala a Parisului, devenind studentă la Ştiinţe Politice

”Sper ca pe viitor parcursul meu să fie exemplu de ambiție pentru cei ce tind sus chiar dacă viața nu le-a garantat niciodată succesul”, acesta a fost mesajul transmis de tânăra din Muscel după ce a reușit să devină studentă la Universitatea Paris 8 Vincennes Saint Denis. Asta se întâmpla în septembrie 2021, la patru ani de când ajunsese în Franța. De fapt, într-o mahala de romi de la marginea Parisului.

Povestea ei a ajuns în „Le Parisien”

Numele ei este Ana Maria Stuparu și este originară din comuna Mihăești. Fată deșteaptă, în 2016 și-a finalizat studiile gimnaziale la Școala Drăghici și a reușit să intre la liceu la Câmpulung. A fost la Filologie, la Colegiul Național Pedagogic ”Carol I”. Doar că după numai un an s-a trezit în Franța, acolo unde a ajuns cu familia, în fapt cu mama și fratele, Florin.

Adaptarea a fost grea, iar povestea începutului din Franța a fost prezentată chiar de ”Le Parisien”, în 2018, atunci când Ana Maria s-a implicat într-o campanie a celor de la ”Ecole pour tous” (”Școala pentru toți”). La început a trăit într-o mahala din regiunea Parisului, la grămadă cu toți ceilalți. Știa doar să salute și să mulțumească în limba țării în care ajunsese. Apoi a ajuns să locuiască într-o căbănuță în Antony (Hauts-de-Seine), acolo unde era amenajat un fel de tabără pentru circa treizeci de familii de romi. Curgea apă prin acoperiș și stătea în întuneric atunci când se defecta generatorul. Dar reușise să ajungă la școală. La Liceul Henri-Poincare din Palaiseau (Essonne), acolo unde doar doi prieteni știau în ce condiții locuiește.
A avut noroc cu o asociație locală și cu o asistentă socială, altfel nu ar fi ajuns pe băncile liceului. Mai ales că erau probleme și cu actele, atunci când stătea în mahala practic nu avea adresă. Însă, reușind în timp și să învețe limba franceză, își însoțea mama pe la diverse instituții, pentru a intra în legalitate cu șederea în Franța.

Citește și Daria Porumbel, elevă în clasa a patra la Liceul Dinu Lipatti, la prima expoziție de grafică și pictură

Studentă luptătoare pentru visurile copiilor

Ana Maria a ajuns să dea înapoi ceea ce primise. La puțin după un an de la sosirea în Franța, s-a implicat într-o campanie derulată de ”Ecole pour tous”, inițiată de un avocat asistent de etnie romă, Anina Ciuciu. Scopul era transmiterea unui mesaj ministrului Educației Naționale, în sensul simplificării procedurilor de acces la școli a celor aflați în situația Anei Maria Stuparu. „În mahalaua mea, majoritatea copiilor merg la școală, dar copiilor de 7 ani le este greu să rămână motivați și să continue. Scopul nostru este să fim vocea oamenilor care se află în aceste situații dificile”, spunea atunci tânăra originară din Muscel. Încă trăia cu teama că va fi evacuată și că nu va putea să-și termine studiile spre visul de a deveni asistent social.

Însă a reușit! A luat bacalaureatul ST2S cu brio și a devenit studentă la Științe Politice, în cadrul unei facultăți a Universității Paris 8 Vincennes Saint Denis. Și continuă să se implice în lupta pentru sprijinirea copiilor și a tinerilor aflați în situații precare. Și, de curâd, nu mai tâziu de luna trecută, a făcut parte din echipa care a întocmit un raport anti-gipsism în cadrul unui proiect PECAO (Peer Education to Counter Antigypsist Online Hate Speech). „Sunt foarte mâdră că am contribuit la această primă lucrare despre anti-țiganism în Franța și în același timp recunoscătoare pentru cunoștințele acumulate într-un an de muncă în echipă, dar și cu mine prin experiențele mele”, a concluzionat Ana Maria.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Povestea elevei de 18 ani de la Colegiul „Carol”, stinsă după ce a luat o bacterie din spital

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *