Web Analytics

Poliţia a finalizat dosarul delapidării uriaşe de la Protoieria Câmpulung

de | 26.11.2021 10:36 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

# Inițial, picase în gura lumii chiar protopopul Eugeniu Matei (foto), deși chiar acesta a fost cel care a sesizat prejudiciul organelor penale # Economistul protoieriei, Alexandru Popescu, va fi trimis în judecată pentru un prejudiciu de 474.000 lei

În această lună, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Argeș a anunțat că a finalizat cercetările într-un dosar penal privitor la săvârșirea infracțiunii de delapidare. Amănuntele oferite fac referire la un bărbat de 70 de ani, din Câmpulung, având atribuții de casier și contabil în cadrul unei instituții de cult, care și-ar fi însușit suma de 475 de mii de lei prin neînregistrarea banilor încasați în registrul de casă sau înregistrarea unor sume mai mici decât cele primite. Dosarul fusese întocmit de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, procurorii musceleni fiind cei care vor sesiza instanța de judecată.

Potrivit anchetatorilor, faptele au fost săvârșite în perioada 2011-2014. Atunci, cazul a fost prezentat în exclusivitate de ”Jurnalul de Argeș”, după ce informațiile legate de acesta au fost extrem de puține, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și, implicit, cei din rândurile acesteia evitând să clarifice situația. Deși se impunea acest lucru, fiindcă primele zvonuri apărute după ce s-a aflat, cum-necum, de lipsa în gestiune făceau referire la fostul protopop de Muscel ca fiind autorul faptei. A fost motivul pentru care preotul Eugeniu Matei ne-a oferit câteva date despre ceea ce se întâmplase.

Citește și Scandal după botezul de la Ştefăneşti / ÎPS Teodosie a slujit fără mască, iar Pendiuc a purtat-o sub bărbie

În loc de Eugeniu Matei, la anchetă a ajuns Alexandru Popescu

Fostul protopop Eugeniu Matei a fost cel care a sesizat că ceva este în neregulă cu finanțele Protoieriei, așa că în vara lui 2014 a solicitat Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului efectuarea unui control financiar intern, pentru a avea certitudinea că documentele financiar-contabile sunt corect întocmite. Și, după cum ne-a fost transmis, atunci s-au constatat unele nereguli în evidența contabilă întocmită de economistul Alexandru Popescu, căruia i s-a interzis ulterior accesul la banii Protoieriei.

”Imediat m-am adresat unui cabinet de avocatură, care a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei, prin încheierea unui angajament de plată până la termenul stabilit de comun acord şi care să nu depăşească primul termen legal de sesizare a organelor competente. Prejudiciul creat a fost recunoscut şi asumat prin semnătură de domnul ec. Alexandru Popescu, în procesul-verbal încheiat de C.F.I., în nota explicativă şi prin angajamentul de plată dat în faţa avocatului. Nerespectându-se primul termen din angajamentul de plată, am procedat la constituirea dosarului pentru plângere penală, dosar înregistrat în data de 13.01.2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Muscel”, astfel a prezentat protopopul Matei modul cum s-a ajuns la cercetarea penală.
Dosarul a fost întocmit de procurorii musceleni, iar ulterior a ajuns la specialiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Faptele anchetate atunci au fost de delapidare, fals intelectual și uz de fals, iar în plângerea înaintată Parchetului se indicase crearea unui prejudiciu de 520.731,85 lei. Potrivit anchetatorilor, expertiza contabilă a indicat un prejudiciu real în valoare de peste 475 de mii de lei.
Încă de atunci se instituiseră și măsuri asiguratorii în vederea recuperării pagubei, în prezent fiind vorba de sechestru asigurator instituit pe bunuri imobile, mobile și bani, în valoare de peste 500 de mii de lei.

Citește și Personalul medical de serviciu de la Spitalul Ştefăneşti a fost chemat la audieri

Protopopul s-a retras după ce a fost suspendat de Arhiepiscopie

În urmă cu șapte ani, Eugeniu Matei nu a fost afectat doar de zvonurile care îl dădeau autor al delapidării. Imediat după ce acesta a făcut plângere la Parchet, Arhiepiscopia a decis să-l suspende din funcție timp de o lună. Suspendarea a fost anulată înainte de termen, însă 2015 a fost anul în care Eugeniu Matei a renunțat la funcția de protopop, retrăgându-se la Mihăești. În locul său a venit Petre Moșoianu și prezența în comunitate a Protoieriei Câmpulung nu a mai fost aceeași.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Cum a ajuns Teoctist „Doctor Honoris Causa” la Piteşti

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii