Web Analytics

Cum a ajuns Teoctist „Doctor Honoris Causa” la Piteşti

de | 5.11.2021 10:42 | Cultură, Actualitate, Dezvăluiri

Mitropolia Ungrovlahiei, prima din România, a fost înființată de Patriarhia de Constantinopol în anul 1359, cu sediul la Curtea de Argeș, primul mitropolit fiind Iachint de Vicina. Sediul a rămas la Curtea de Argeș până în 1517, când s-a mutat la Târgoviște, culmea, tocmai în anul în care Neagoe Basarab termina celebra mănăstire de la Argeș. În anul 1999, aniversându-se 640 de la înființarea primei mitropolii românești, Î.P.S. Calinic și-a dorit transformarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului în mitropolie. La acea vreme, săptămânalul „Jurnal de Argeș” și ziarul „Argeșul” au desfășurat ample campanii de presă în acest sens. Personal, nu ratam nicio personalitate politică sau culturală spre a întreba dacă își doreşte acest lucru. Cu toții au fost de acord, mai rămânea ca Patriarhul Teoctist să-și dea acordul.

Rectorul Barbu îl propusese pe ÎPS Calinic

Întâmplător sau nu, în acel an, susținător al ideii, rectorul Universității din Pitești de atunci, Gh. Barbu, l-a propus pe Î.P.S. Calinic pentru a primi titlul de „Doctor Honoris Causa”, pentru sprijinul acordat la înființarea Facultății de Teologie. S-au făcut toate demersurile, s-a tipărit și un „Laudatio”, s-a stabilit data.

Conform regulilor interne ale Bisericii Ortodoxe Române, Î.P.S. Calinic l-a sunat pe Patriarhul Teoctist pentru a-i cere binecuvântarea. Puțini știu că, în ianuarie 1990, episcopul Calinic a fost printre puținii ierarhi care au mers să-l convingă pe Teoctist să revină în funcția de patriarh, după ce se retrăsese, din cauza păcatului de a-l fi sprijinit pe Nicolae Ceaușescu.

Citește și Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”

„Primesc!”, a răspuns Teoctist

Episcopul de la Argeș miza, în sinea sa, pe faptul că Teoctist își va aminti acest lucru.
– Știți, începe Calinic convorbirea cu Teoctist, Universitatea din Pitești acordă titlul de „Doctor Honoris Causa”…
– Primesc! – răspunde imediat Teoctist.

Calinic s-a abținut cu greu să nu izbucnească în râs, la telefon, după cum îmi povestea cu umor. A transmis rectorului Barbu că s-a schimbat situația și, uite așa, a ajuns Teoctist să primească titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Pitești, deși nu avea nicio legătură cu universitatea. Dar și așa, tot nu a aprobat mitropolia. Ulterior, la câteva luni, acest titlu i-a fost acordat și episcopului argeșean.
Cine știe, poate Patriarhul Daniel va fi mai înțelept și va repune în drepturile istorice mitropolia de la Argeș. Poate campania de presă a Jurnalului ar trebui reluată…

Citește și ÎPS Calinic: „Regele Mihai citea oamenii şi-i intuia perfect”

 

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Merită să fie făcută mitropolie pentru că este cea mai profitabilă episcopie.
    Să o ridice cât mai repede. Face cinste prin numărul de vizitatori, contribuitori, etc.