Web Analytics
scris joi, 26.10.2023

Poeţi argeşeni în „Testament. 400 de ani de poezie românească”

„Testament – 400 de ani de poezie românească/ 400 Years of Romanian Poetry”  este o antologie de poezie românească de la 1650 până în zilele noastre, impresionantă, de 1.150 de pagini, coordonată de Daniel Ioniță, apărută la Editura „Minerva”. Acesta a ținut cont de valoarea artistică de care au dat dovadă poeții neamului românesc, fiind, nu în ultimul rând, o ediție critică prin prisma informațiilor oferite de notele critico-biografice ale poeților cuprinși în volum.

Poeţi argeşeni în „Testament. 400 de ani de poezie românească”

Dincolo de vasta colecție de 400 de ani de poezie românească, realizatorul acestei antologii, Daniel Ioniță, împreună cu asistenții săi – prof. dr. Daniel Reynaud, Adriana Paul și Eva Foster – a reușit, prin traducerea poeziilor, dar și a notelor critico-biografice, să ofere cititorului de limbă engleză posibilitatea accesului la poezia românească și la valoroșii ei poeți. Nu mai există în literatura română o asemenea carte, scrie, pe ultima copertă,  Alex Ștefănescu, celebrul critic și istoric literar de azi.

Realizatorul acestei antologii și traducătorul principal Daniel Ioniță s-a născut la București, în 1960. A fugit din România în 1980, fiind acum stabilit la Sydney, Australia, unde predă Management organizațional în cadrul facultății de comerț a Universității Tehnologice din Sydney. Este actualul președinte al Academiei Australiano-Române pentru Cultură.

Daniel Ioniță a păstrat o strânsă legătură, în decursul anilor, cu viața culturală din România. El privește acest volum ca pe un tribut datorat țării care l-a format ca om și ca pe un testament pe care poezia românească îl dăruiește culturii universale. El susține că a avut la bază strict criterii estetice, dar sunt și multe absențe.
Dintre poeții argeșeni sunt antologați Urmuz, Ion Pillat, Ion Barbu, Mihai Moșandrei, Radu Gyr, Cezar Baltag, Daniel Turcea, iar dintre cei în viață – Horia Zilieru, Paula Romanescu, Mircea Bârsilă, Călin Vlasie și Liviu Mățăoanu. Aici lipsesc mulți, dar nu-i numim, pentru a nu stârni polemici inutile. Parcă-l aud pe Aurel Sibiceanu: „Și de aici lipsesc!”

Bine că acest volum a fost realizat și publicat pentru cititorii din Australia. Poate și din SUA. Are format mare și 1.150 de pagini. O antologie corectă nu ar fi posibilă fără să ajungă la 2.000 de pagini! Știm că are un poet piteștean una în lucru…

Citește și Poetul Gh. Năstase a ajuns să conducă judeţul Argeş şi TVR

Citește și Pentru un bust Paul Goma, la Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *