„Poate să vină mâine DNA-ul, că le pun actele la vedere. Şi pe mine m-a ţepuit Condescu”

de | 20.11.2013 22:52 | Actualitate

# Benone Lazăr e hotărât să-l înfunde pe şeful Pandurilor # „I-am dat jucătorii la pachet, exact ca pe oi, cum ai duce oile dintr-un ţarc în altul”, mai spune patronul piteștean despre vânzarea echipei de fotbal Internațional Curtea de Argeș la Târgu Jiu. Scandalul de corupție „Pandurii Târgu Jiu”, având ca punct culminant reținerea pentru 24 de ore a liderului sindical Marin Condescu, bubuie și în Argeș.  Cunoscutul transportator Benone Lazăr iese și el la atac și povestește cum  l-a înșelat Condescu în 2010,  după ce i-a vândut locul de primă ligă al echipei Internaţional Curtea de Argeş, al cărei proprietar era, împreună cu întregul lot de jucători și cu antrenorul Ionuț Badea. Benone, a cărui limbă bogată și stil nonconformist sunt cunoscute de toată lumea, nu-l menajează câtuși de puțin pe Marin Condescu,  cercetat acum de Parchet pentru spălare de bani, fals şi uz de fals, toate în legătură cu calitatea deținută de acesta la clubul Pandurii Târgu Jiu.

Lazăr a semnat transferul lui Ciucur pe capota Mercedesului

Cum spuneam, Internaţional Curtea de Argeş a fost vândută în 2010 celor de la Pandurii. Prețul tranzacției a fost de 1.650.000 de euro, plus TVA, la care s-au adăugat şi drepturile TV, suma totală ridicându-se 75 de miliarde de lei vechi. Pentru transferurile jucătorilor s-au emis facturi care au fost înregistrate în contabilităţile ambelor cluburi. Au intrat în prețul acestei vânzări jucători ca Pintili, Chiricheş, Răduţ, Voiculeţ, Matei, Nistor sau Alex Ciucur, ultimul dintre ei fiind şi singurul jucător care se mai află în prezent legitimat la clubul gorjean și cel care a deschis Cutia Pandorei. Deoarece Condescu s-a angajat că plăteşte prima tranşă în termen de două zile de la perfectarea transferurilor, Interul, drept garanţie până la plata primei tranşe, nu i-a înregistrat la LPF pe Ciucur, Chiricheş şi Nistor. Trebuie menţionat că pentru Ciucur a fost semnat un acord de transfer în valoare de 175 de mii de euro, la care se adăuga TVA-ul. După primul meci pe care l-a disputat Pandurii, Benone Lazăr a fost sunat de către preşedintele gorjenilor, Eugen Pâvulescu. Acesta a motivat că ar fi pierdut acordul cu Ciucur şi l-a rugat pe Benone să vină și să îl mai semneze încă o dată. Omul de afaceri argeşean a căzut în plasă și a mers să semneze acordul, chiar pe capota propriului Mercedes, fără însă să mai citească și ce scrie în el. Altfel spus, patronul de la Internațional Lazăr Company a mers pe încredere și a greșit. Abia după o perioadă s-a aflat că în acest ultim acord de transfer al lui Ciucur nu este trecută nicio sumă de transfer, chiar dacă în contabilitatea clubului Internaţional exista un aviz în care era consemnată suma de 175 de mii de euro. În concluzie, acum există două acorduri de transfer diferite pe numele acestui jucător. „Nici nu am ştiut de nebunia asta, până când am descoperit această manevră ruşinoasă făcută de Pârvulescu, cu buna ştiinţă a lui Condescu. Concret, ei au plătit doar o parte din suma totală de transfer, nu suma integrală”, ne-a spus Benone Lazăr.

Tottenham a confirmat că va plăti 85.000 de euro pentru creșterea lui Chiricheș

Deşi a achitat până acum peste un milion de euro, Condescu & comp. au rămas în continuare datori către omul de afaceri argeşean. Singura „satisfacţie financiară” a lui Lazăr,  în afara tranzacţiei de care vorbim, este taxa de formare a jucătorului Vlad Chiricheş.
„Noi primim o grilă de solidaritate pe jucător de 5%, din totalul indemnizaţiei de transfer, care se împarte proporţional cu anii în care au fost formaţi jucătorii respectivi. Chiricheş a stat doi ani de zile la noi. Pentru acest lucru am primit de la Steaua 30.000 de lei. Iar Tottenham Hotspur ne-a scris să le trimitem factura, că ne va vira aproximativ 85.000 de euro”, ne-a spus Emanuel Marinescu, preşedintele FC Internaţional.

***

Interviu cu adrenalină, marca Benone Lazăr. „Am creionat vânzarea echipei pe un şerveţel de masă”

# De ce aţi ales să parafaţi contractul cu Pandurii și cu Marin Condescu?
– Fiindcă rămăsese singura variantă, după ce Pendiuc și primarul Georgescu de la Mioveni mă duseseră cu vorba! Condescu nu se pricepe la fotbal, gândul lui este numai de mărire. Se crede un urmaş al lui Tudor Vladimirescu, însă nu este decât un manglitor din zona Gorjului. A adus un mare specialist, pe Pârvulescu, şi au început să-şi achiziţioneze jucători pe bandă rulantă. După ce luasem câţiva bani pe Răduţ, plus drepturile de televiziune din vară, vreo 700-800 mii de euro, am zis să încercăm din nou cu Condescu.
# Și cum v-aţi înţeles la contract?
– Am stabilit să ne întâlnim la Casa Românească, la Vâlcea, şi el a venit cu un şerveţel! Am început să creionăm, să scriem pe un şerveţel de masă. A rămas că îi dau jucătorii cu 1.650.000 euro, plus TVA-ul, dar să iau şi drepturile de televiziune din vară şi din iarnă. Cele din iarnă au făcut şi ele 9 miliarde lei vechi, pe care i-am luat în toamnă. I-am spus că jucătorii sunt neplătiţi pe două luni de zile şi au de luat nişte prime şi a fost de acord să le achite el.
# Cum aţi vândut lotul de jucători?
– M-am înţeles cu nebunul! În seara când am scris pe şerveţel, ne-am dus şi la Ionuț Badea acasă. Am transferat primul lot de jucători pe 33 de miliarde, 600 de mii de euro, plus TVA, de atât am făcut factură fiscală. A venit timpul să ne facă şi plata. Condescu avea bani luaţi pe jucători, pe Cardosso şi pe alţii, şi cred că avea banii în conturile lui personale şi alimenta Pandurii, iar clubul alimenta conturile noastre. Eu aşa cred! Până seara, s-au făcut 26 de miliarde, în loc de 33, şi cu ăia am rămas. Eu i-am dat jucătorii la pachet, exact ca pe oi, cum ai duce oile dintr-un ţarc în altul.
# Și ce sumă de bani mai are să vă dea preşedintele Pandurilor?
– În jur de 18 miliarde de lei vechi, la care se adaugă penalităţile. La această sumă intră şi acordul de transfer al lui Ciucur, care a costat 175 de mii de euro.
# Vă e frică că veţi fi implicat şi dumneavoastră, în scandalul de corupție în care este implicat acum domnul Condescu?
– Nu am nicio legătură cu scandalul în care este implicat Condescu. Nu am nicio treabă. Poate să vină mâine la mine DNA-ul, să mă cheme pe mine şi eu le pun actele la vedere. Condescu mi-a făcut şi actele false, cu semnătura mea! De ce este el acuzat acum? De ceva asemănător ce mi-a făcut şi mie.

***

„Pendiuc a fost o dezamăgire totală”

Inițial, Benone Lazăr a dorit ca echipa pe care o patrona să rămână în județ. Tocmai de aceea a încercat să apeleze la primarii cei mai puternici din Argeș și care aveau legături cu fotbalul, în speță Tudor Pendiuc și Ion Georgescu. Din păcate, eforturile sale repetate de a menţine în judeţ echipa valoroasă pe care o avea  nu au avut rezultatele scontate la niciunul dintre cei doi edili. Asta deși, inițial, cei doi păreau interesați de propunere.

„Prima negociere a fost cu domnul Pendiuc, spune Benone Lazăr. El a venit la banchetul nostru de sfârşit de an şi îşi freca mâinile zicând să-i găsim o formulă sub care să evolueze noua echipă. Ne-a cerut s-o numim, fie «FC Argeş Internaţional», fie «FC Internaţional Argeş». Doar atât a cerut! După o perioadă, am încercat să iau legătura cu dânsul să vedem cum facem, dar nu a mai răspuns la telefon. M-a pus atunci într-o situaţie cât se poate de neplăcută. Eu nu puteam nici să bag 10 milioane de euro într-un stadion, cum ar fi fost cel de la Curtea de Argeş,  după ce mai băgasem alte 3 milioane într-o bază sportivă. A fost o dezamăgire totală. M-am simţit un om fără sprijin și lăsat singur”, a mai spus omul de afaceri.

“Primarul Mioveniului a fost şi mai parşiv”

“A doua ţintă a mea a fost de a preda echipa Mioveniului. Primarul Georgescu a fost şi mai parşiv. Au venit la mine acasă, într-o sâmbătă, Olteanu şi cu Ţuţală.  Eu i-am atenţionat şi le-am zis că nu l-am vândut decât pe Răduţ, că echipa asta valorează mult. Gândiţi-vă la Chiricheş, eu ştiam exact valoarea lui! L-am sunat apoi pe Georgescu de mi-am înroşit telefonul, pentru că de el depindea totul, dar nu mi-a răspuns. Mi-am dat seama că nu vrea nici el, până la urmă”, şi-a amintit revoltat Benone Lazăr.
Material realizat de Marius Ionel, Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii