PNRR a trecut de la „relansare” la „redresare”, dar este încă foarte, foarte departe de forma finală!

de | 15.04.2021 13:19 | Actualitate, Politica si Administratie

„Guvernul României a modificat recent OUG privind unele măsuri pentru elaborarea PNRR, înlocuind în titlu cuvântul «relansare» cu «redresare». E un semnal că PNRR-ul din România încearcă să intre – cel puțin formal – în logica mecanismului european, care a fost creat în mod expres pentru a sprijini întoarcerea la normalitate și reziliența economiilor și a structurilor sociale ale acestora.
În forma sa actuală, PNRR este structurat pe «cei șase piloni» definiți prin Regulamentul european de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență și propune alocări de 41,1 mld. euro, adică cu 41% mai mult decât suma reală care îi revine României, de circa 29,2 mld. euro. Cu alte cuvinte, circa o treime dintre măsurile propuse din PNRR sunt doar fictive, pentru că nu există din start sursă de finanțare pentru ele!
Cu doar trei săptămâni înainte de termenul transmiterii către Comisia Europeană, PNRR-ul nu este un plan în adevăratul sens al cuvântului, ci o colecție de deziderate. De un plan real vom putea vorbi abia atunci când vom cunoaște lista concretă de reforme și proiecte propuse la finanțare, când vom vedea un studiu de impact, o viziune holistică, o listă de indicatori de rezultat și de impact ș.a.m.d. PNRR-ul actual nu menționează termene de realizare, ținte de parcurs sau ținte finale pentru proiectele propuse, nu vorbește despre prefinanțare, cofinanțare, criterii de selecție a proiectelor, proceduri, responsabilități.
Mai mult, guvernanții refuză în continuare să aducă PNRR-ul în dezbatere în Parlament și să creeze consens național pentru reformele și investițiile propuse. Consider că e momentul ca guvernanții să realizeze că acest silenzio stampa are costuri imense și că orice zi pierdută înseamnă o șansă în minus pentru România!”, a transmis senatorul Ovidiu Puiu.
M.S.

Citește și Senatorul Ovidiu Puiu: „În Uniunea Europeană, dublul standard e o realitate!”

Citește și Senatorul Ovidiu Puiu: „Bugetul României are mari necunoscute!”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole