Web Analytics

Pianistul Daniel Codăuş sau zborul frânt al unui geniu

de | 7.10.2021 13:23 | Cultură, Actualitate

Am avut șansa de a trăi, de a învăța, de a cunoaște multe alături de mari oameni de cultură ai Piteștiului. Nu îi uit și nu trebuie uitați! Maestrul Daniel Codăuș (6 aprilie 1958, Craiova – 25 noiembrie 2012, Pitești) a fost unul dintre cei mai mari pianiști ai țării, chiar dacă numele său nu este pomenit nici măcar în ENCICLOPEDIA ARGEŞULUI ŞI MUSCELULUI.
A absolvit Liceul de Muzică ,,Dinu Lipatti” din București și Conservatorul de Muzică ,,Ciprian Porumbescu” din București. I-a avut ca dascăli pe: Corneliu Gheorghiu, Ion Vovu, Viorica Zorzor, Nicolae Sandrin, Dan Grigore, Victor Ceaicovski, Grigore Bărgăuanu, Victor Giuleanu, Aurel Stroe, Domnica Constantinescu ș.a. După absolvirea Conservatorului la specialitatea pian-solist, în 1984, a lucrat ca profesor sau acordor de pian la Liceul de Muzică din Focșani, Cercul Militar Central București, colaborator intern la Radiodifuziunea Română, Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 5 București, Școala de Arte Pitești și, la final de carieră, profesor la Liceul de Arte ,,Dinu Lipatti” din Pitești.

Citește și Când Petre Ţuţea a fost umilit la Boteni

A publicat lucrarea ”DO-RE-MI electronic”

A susținut concerte și recitaluri în toate marile centre muzicale ale țării sau din Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Austria sau Olanda.
În 1986 a publicat lucrarea ,,DO-RE-Mi electronic”, la Editura Tehnică. Datorită subiectului inedit au apărut două ediții și, la apariție, a fost elogiată de Viniciu Gafița și… Ion Iliescu. A publicat numeroase studii în reviste de specialitate.
Este laureat cu ,,Lira de Aur” și Premiul I la Festivalul-concurs ,,Darclee”, prima ediție, Pitești, 1972, premiul I la Festivalul-concurs ,,Ciprian Porumbescu” de la Suceava și ,,Ion Dumitrescu” de la Râmnicu Vâlcea.
Între 2004-2007, pe când eram director, maestrul Daniel Codăuș a susținut o stagiune sui-generis la Centrul Cultural Pitești: câte un recital la trei luni. Fără onorariu. Era evenimentul săptămânii, îmi amintesc cu melancolie. Maestrul Codăuș a pregătit publicul piteștean pentru viitoarea Filarmonică Pitești. La primele concursuri de angajare l-am avut ca membru în juriu. Din păcate, o boală grea l-a răpit prea repede din viața publică, sfârșind tragic în toamna anului 2012.

Citește și Evenimente la Centrul Cultural Piteşti

Cântase în anii studenției la Opera Română și a jucat în filmul „Glissando”

Cea care l-a cunoscut cel mai bine, traducătoarea Liana Alecu, mi-a mărturisit într-un rând: „Sunt lucruri prea puțin cunoscute despre Dani: că avea dublă specializare universitară Pian-Canto clasic, era bas-bariton și cântase, în anii studenției, pe scena Operei Române din Bucureşti, că, având un fizic remarcabil, a jucat în filmul «Glissando», în rolul pianistului, că era poliglot, știa 7 limbi străine, printre care ebraica și latina, că avea cunoștințe uimitoare de chimie, fizică, astronomie, meteorologie, nenumărate discipline tehnice, în care excela, având și o creativitate ieșită din comun, moștenită, desigur, de la tatăl său, inginerul și inventatorul Dumitru Codăuș, autorul a peste 16 cărți tehnice și a sute de articole de specialitate, posesor a peste 100 de brevete de inovație și invenție, că Dani era pasionat de medicină, având vaste cunoștințe, atât de medicina alopată, cât și naturistă, că avea talent literar și deschidere intelectuală filosofică, cunoștinte remarcabile de economie (banking!), că avea percepții extrasenzoriale, daruri profetice și o memorie muzicală (și nu numai!) fenomenală: de exemplu, mi-a dictat, la telefon, o partitură întreagă de Bach, notă cu notă, ornament cu ornament, partitură nemairevăzută și cântată de peste 40 de ani!

Citește și Ordessos Fest a adus lupte de gladiatori şi conflicte daco-romane la Mioveni

Era și polisportiv, schia, patina, juca tenis de masă, era un excelent parașutist și aviator, dansa, specialist în arte marțiale (Aikido), înota etc. Nu știu să fi existat un domeniu al cunoașterii umane pe care să nu-l fi stăpânit Dani; prin marea diversitate și profunzime a cunoștințelor, prin înzestrările intelectuale de excepție, printr-o sete de cunoaștere extraordinară, nu greșesc dacă afirm că ne-am aflat în prezența unei ființe geniale, cum rar se întâlnește! N-am cunoscut niciodată un singur om în care să se reunească atât de multe și de diverse calități! Keats spunea: «Eterna bucurie-i frumusețea!», iar eu adaug: eterna bucurie-i lumina nepământeană a geniului, starea de euforie permanentă, de plutire, de zbor interior pe care le crea celor din jurul lui prin simpla prezență! Dacă ar exista un titlu al vieții lui Dani, cred că acesta ar fi «Daniel Codăuș sau zborul frânt al unui geniu»”.
L-am cunoscut bine, regret că nu l-am ajutat când nu mai avea unde să doarmă și confirm ce spune Liana. Mai mereu, nici nu știm cu cine suntem contemporani!

 

 

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii