Peste două milioane de lei, furate din conturile românilor prin aplicații mobile

de | 26.11.2022 07:04 | Actualitate, Home

O grupare care a furat peste două milioane de lei din conturile bancare ale unor români a fost destructurată de DIICOT. Infractorii au făcut nu mai puţin de 50 de tranzacţii, accesând aplicaţiile mobile ale victimelor.

Citește și: Percheziţii în Olt, Argeș și Teleorman, la grupări specializate în furt de produse petroliere

La sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi urmărit obţinerea de foloase patrimoniale, prin săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare a banilor. “Au fost vizate mai multe persoane vătămate, cărora le-ar fi fost compromise sistemele informatice, prin transmiterea unor e-mailuri ce conţineau software maliţios, obţinându-se accesul la aplicaţiile de internet banking ale acestora, de unde bănuiţii ar fi transferat fraudulos sume de bani în conturile puse la dispoziţie şi administrate de către membrii grupului organizat. Ulterior, sumele de bani obţinute în această modalitate ar fi fost supuse unui proces de  spălare, prin retragerea sumelor de bani din conturi şi împărţirea acestora în cadrul grupului”, au transmis anchetatorii. 

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 6 persoane.

Citește și: O șoferiță a plecat din benzinărie cu tot cu pompa de alimentare

“Procurorii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o persoană (cetăţean britanic) şi măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de o altă persoană (cetăţean român). Cu privire la prima persoană s-a reţinut că ar fi determinat două persoane să pună la dispoziţia grupului infracţional organizat conturile bancare necesare efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos, cu ajutorul acestuia, fiind efectuate 50 de tranzacţii, prin intermediul cărora s-a cauzat o pagubă totală de 2.060.137,79 lei (din care au fost recuperaţi şi restituiţi persoanelor vătămate 521.257,96 lei)”, au transmis IGPR şi DIICOT.

Citește și: Gabriela Szabo a câștigat la tribunal procesul cu primarul Nicușor Dan! Ea poate reveni la CSM București

Banii obţinuţi de persoana bănuită ar fi fost folosiţi pentru achiziţionarea, în perioada 2017 – 2022, a trei apartamente, în cuantum de peste 300.000 de euro. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a persoanei reţinute.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *