Pentru fraude financiare de miliarde la Baza Nautică Budeasa, fostul director Duţulescu, cercetat penal de către Direcţia Antifraudă

de | 8.05.2014 08:55 | Sport

În luna mai a anului 2013, Jurnalul de Argeș a publicat un amplu articol în legătură cu fraudele financiare de miliarde descoperite de Corpul de Control al Ministerului Sportului la Baza Nautică de la Bascov. Toate aceste ilegalități financiare au fost făcute în perioada în care la conducerea instituției s-a aflat nimeni altul decât pedelistul Gheorghe Duțulescu. Acesta nu a făcut sport, însă faptul că a fost membru al PDL a cântărit enorm în numirea sa ca director al Complexului Sportiv Naţional Bascov în urmă cu aproximativ cinci ani. Relativ la activitatea de la Complex, Duţulescu s-a remarcat doar prin organizarea de chefuri pentru colegii din PDL, dar și prin neregulile financiare descoperite de către Corpul de Control al Ministerului Sportului. Conform raportului corpului de control la Complexul Sportiv Național Bascov-Budeasa a reieșit un „management defectuos, nerespectând principiul bunei gestiuni financiare prin asigurarea legalității, regularității, economicității și eficienței în utilizarea fondurilor publice și administrarea patrimoniului public”, motiv pentru care același corp de control a propus „transmiterea Raportului către alte organe de cercetare și control abilitate”. Așa se face că în prezent fostul director Duțulescu a ajuns să dea cu subsemnatul la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeș, instituție care a preluat de curând acest dosar.

Au fost descoperite o serie de deficiențe, nereguli și abateri de la legalitate

Cum și pentru ce este cercetat penal fostul director Duțulescu? În urma analizei documentelor au fost sesizate o serie de deficiențe, nereguli și abateri de la legalitate în activitatea CSN Bascov în ceea ce privește mai multe contracte încheiate între această entitate și diferite firme. De reținut este că nereguli au fost descoperite și în contractul încheiat de directorul Duțulescu cu firma lui Ștefan Ciocănel, colegul său de partid, și anume SC Proinstal Pipe SRL, privind furnizarea de niște panouri solare. De asemenea, alte probleme au fost sesizate și în cadrul achiziționării în noiembrie 2012 a unei microstații de epurare de la firma SC New Design Composite SRL, patronată de Olimpia Doru, o altă persoană cu greutate în PDL. Ilegalitățile financiare au continuat prin aprobarea reparațiilor capitale la tribuna de spectatori cu finanțare de la bugetul de stat de 400.000 de lei. Imediat după aceea, la nivelul Complexului s-a demarat procedura de achiziție publică care s-a finalizat prin încheierea contractului cu SC Energomontaj Grup SRL, la valoarea de 715.744,85 lei. Deci valoarea acestui contract este mai mare cu suma de 315.744,85 lei față de valoarea aprobată prin buget și lista de investiții. Nerespectarea prevederilor Legii Finanțelor Publice nr. 500/2002, reprezintă infracțiune și se sacționează penal conform art. 71 din aceeași lege, iar răspunderea pentru încălcarea prevederilor legale îi revine automat ordonatorului de credite și anume directorului Gheorghe Duțulescu.

„Nu știu nimic despre niciun dosar!”

Am încercat să luăm un punct de vedere și de la Gheorghe Duțulescu, însă domnia sa a fost cât se poate de rezervat în comentarii vizavi de acest subiect: „Nu știu nimic despre niciun dosar! Nu am fost chemat la nicio audiere! Altceva nu am ce să comentez! Mergeți și aflați mai multe de la sursele dvs!”

În numele lui Duţulescu, CSN Bascov a dat în judecată ANRMAP pentru amenda de 800 de milioane lei

O altă instituție care nu a trecut cu vederea neregulile de la CSN Bascov a fost Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, instituție care s-a aflat în control la Bascov în perioada 1-7 noiembrie 2013. În urma analizei documentelor ANRMAP a dispus o amendă de 800 de milioane de lei vechi. Și cum nu era normal ca acest Complex Sportiv Național să plătească această amendă în numele fostului director Duțulescu, instituția condusă la acea vreme de directorul adjunct Mihai Boțilă a făcut întâi o contestație la ANRMAP. Aceasta a fost însă respinsă, motiv pentru care CSN Bascov a dat în judecată ANRMAP pentru anularea acestei amenzi la Judecătoria Topoloveni. Decizia instanței a fost: „Admite excepţia de necompetenţă teritorială a Judecătoriei Topoloveni. Declină competenţa de soluţionare a plângerii în favoarea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.03.2014”. Iată așadar că Gheorghe Duțulescu a lăsat dezastru în urma sa și deși nu mai este director, în continuare este angajat al Complexului de la Bascov însă ca simplu referent.

Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii