Web Analytics

Pensiile speciale vor fi recalculate

de | 20.12.2022 19:40 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Proiectul de modificare a pensiilor de serviciu a fost finalizat, a anunțat marți Ministerul Muncii. Conform acestuia, nicio pensie nu trebuie să depășească nivelul salariului primit în perioada activă.

Citește și: Virgil Popescu anunță eliminarea declaraţiilor pe proprie răspundere, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate la energie

Proiectul face referire la magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare, potrivit adevarul.ro. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Citește și: Cresc salariile în Prefecturi! Uite cât va lua un director general!

Magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate pensiile magistraților aflate în plată (care sunt în medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP)  se vor recalcula.

Citește și: Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat în dosarul Romgaz-Interagro

Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu condiția unei vechimi în muncă în funcția respectivă de cel puțin 25 de ani. Cei aflați în această situație vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Auditorii Curții de Conturi se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare, dacă au cel puțin 15 ani vechime în cadrul Curții de Conturi și vor beneficia de pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare. Baza de calcul a pensiei nu va ține cont de sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50% și nici de majorarea de până la 75% din salariul de bază câștigate în instanță.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *