Web Analytics

Pe fostul primar de la Albeştii de Muscel l-a nenorocit şofatul sub influenţa alcoolului

de | 9.12.2021 17:09 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Ion Năftănăilă a fost încarcerat pentru 4 ani, aflându-se în stare de recidivă, după ce primise în 2014 o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei # A doua condamnare a venit pentru că a condus autoturismul cu o alcoolemie de 2,2 la mie # Și asta nu e tot! Fostul edil mai e trimis în judecată de DNA într-un al treilea dosar, pentru abuz în serviciu

Acum șase ani și-a pierdut mandatul de primar, acum și-a pierdut și libertatea! Ion Năftănăilă a intrat în probleme chiar în timp ce conducea comuna Albeștii de Muscel, iar un gest necugetat săvârșit după ce fusese condamnat pentru fapte de corupție legate de fonduri europene a dus la primirea unei alte pedepse și la decizia instanței de a pune condamnările în executare. Iar la finalul acestui an, fostul primar va afla verdictul într-un alt dosar în care este acuzat penal.

Fostul edil, în vârstă de 56 de ani, s-a ales cu o primă pedeapsă la finele anului 2014, după un proces care a durat trei ani, cu tot cu rejudecare. El a fost acuzat de faptul că a utilizat incorect fonduri obținute de la APIA pe filieră europeană, solicitate în favoarea Asociaţiei Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel. Năftănăilă era și președinte al asociației, de aici și un conflict de interese în care a fost găsit și finul său, Cătălin Manta, în acele vremuri viceprimar, acum primar al comunei muscelene. Condamnarea finală a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României și a constat în confirmarea deciziei de la Curtea de Apel. Năftănăilă a primit atunci mai multe pedepse cu închisoarea și, în urma contopirii acestora, s-a stabilit să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani și șase luni închisoare, plus un supliment de șase luni. Instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de încercare de șase ani. Era o perioadă în care, evident, fostul primar trebuia să nu mai intre în belele. Doar că a venit anul 2017…

Şah şi mat! Familia bătrânei a cărei avere a ajuns la fiul parohului de la Mavrodolu cere anularea testamentului şi anunţă că apartamentul va fi donat Patriarhiei

Prins băut la volan după ce a plecat de la propriul bar

În noaptea de 8 spre 9 septembrie 2017, Năftănăilă a plecat de la un bar din Câmpulung de care se ocupa în acea vreme și a pornit spre casă cu mașina. Doar că după doar câteva sute de metri parcurși, pe când se afla în Bughea de Sus, șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-o bordură chiar în centrul comunei. În zece minute au venit polițiștii anunțați telefonic și au constatat faptul că Ion Năftănăilă duhnea a băutură. Potrivit celor menționate în hotărârea instanței, la prima testare a reieșit că șoferul avea o alcoolemie de aproape doi la mie. Ulterior, prin raportul de expertiză medico-legală de recalculare a alcoolemiei s-a stabilit că, citez, “inculpatul prezenta o alcoolemie de 2,02 g/1000 ml, ce provine dintr-un consum de băuturi alcoolice”.

La momentul săvârșirii faptei, Năftănăilă a declarat inițial că a fost singur și că a băut, apoi că a consumat alcool după ce a intrat cu mașina în bordură, apoi că nu el a condus, ci o altă persoană care se afla în vehicul și căreia nu îi cunoaște numele. Doar că mașina era tixită cu baxuri cu produse alimentare, sucuri și alte băuturi, de nu avea loc în ea decât șoferul. Ulterior, cu ocazia cercetării judecătorești, fostul primar a refuzat să dea declarație.

Pedeapsa primită în primă instanță a fost amendă penală de 7.500 de lei. Doar că Parchetul a făcut apel, iar instanța superioară a fost drastică. “Procurorul a apreciat că măsura de coerciție adoptată de instanță este inadecvată față de împrejurările de comitere a infracțiunii și de datele care caracterizează persoana infractorului. Au fost invocate antecedentele penale pe care inculpatul le posedă, acesta fiind anterior condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere”, se specifică în hotărârea din apel. ”La individualizarea pedepsei, instanța de fond a avut în vedere atitudinea vădit nesinceră a inculpatului în faza de cercetare penală, în care și-a schimbat varianta de răspuns pe măsură ce procesa informațiile și conștientiza consecințele faptei sale, pentru ca la instanță să adopte o atitudine opacă, refuzând să dea orice declarație”, a consemnat instanța. Iar pedeapsa a fost una mai grea, deși apel făcuse și Năftănăilă. A primit un an de închisoare, i s-a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei anterioare de trei ani și s-a dispus executarea totalului de patru ani de închisoare.

Citește și „WC-ul smart” a început să pută. Arhitectul Soare dezvăluie că preţul s-a dublat după ce i-a fost modificat proiectul

Așteaptă un nou verdict pentru fapte de corupție

La finalul lui 2018, pe rolul Tribunalului Argeș a intrat un dosar având ca obiect infracțiuni de corupție. Acuzați sunt fostul primar de la Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, fostul contabil al aceleiaşi primării, Ion Bodea, şi afaceristul piteştean Eftimie Ionescu. Ion Năftănăilă este judecat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Ion Bodea, pentru abuz în serviciu, iar Eftimie Ionescu, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările în acest caz începuseră după un control al Curţii de Conturi efectuat la Primăria Albeştii de Muscel imediat după ce Ion Năftănăilă își pierduse mandatul de primar, în mai 2015. Controlul a evidenţiat foarte multe nereguli, având drept consecinţe 85.000 de lei venituri suplimentare, 1.153.000 lei prejudicii şi 70.000 de lei abateri financiar-contabile. Astfel, în urma acelei descinderi a auditorilor Curţii de Conturi au fost relevate probleme pe marginea investiţiei pentru alimentarea cu apă, o investiţie cu decidenţi şi executanţi care au fost primarul Năftănăilă, contabilul Bodea şi antreprenorul Eftimie. Iar pe fir au intrat atunci procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti!
Procesul se află aproape de final în primă instanță. Deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii în acest caz au ca termen ziua de 28 decembrie 2021.

Citește și Bombă! S-a clasat dosarul „Consultanţa 2”, în care erau cercetaţi 20 de primari şi foşti primari din Argeş

Nici actualul primar nu a avut linişte

După ce a intrat în atenția procurorilor pentru modul cum a utilizat fondurile APIA, Năftănăilă a intrat într-un vârtej care a afectat și Primăria Albeștii de Muscel. Și asta fiindcă el și-a pierdut mandatul, viceprimarul Manta a preluat frâiele comunei, dar și el s-a aflat printre cauzele instabilității în administrație, fiind găsit de Agenția Națională de Integritate în conflict de interese, sursa fiind tot Asociația Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel. Au fost procese, ordine de prefect, iar nebunia s-a încheiat de-abia anul trecut, atunci când Cătălin Manta a fost ales primar.

La mijloc mai sunt și executări silite și pretenții ale comunei. Nimic din toate acestea nu a împiedicat PSD-ul ca la alegerile locale din 2020 să îl aibă candidat la Primărie pe Ion Năftănăilă, fost viceprimar PD înainte de separarea comunei Albeștii de Muscel de Bughea de Sus, în 2004, și fost primar de localitate în perioada 2004-2015.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Cum a ajuns inculpat – din victimă – preşedintele PNL Mărăcineni, Florinel Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii