„WC-ul smart” a început să pută. Arhitectul Soare dezvăluie că preţul s-a dublat după ce i-a fost modificat proiectul

de | 1.04.2021 15:01 | Actualitate, Dezvăluiri

# Pompiliu Soare: „Prin relocări şi modificări, valoarea grupului sanitar a crescut, de la 200.000 euro, la 400.000 euro” # Cunoscutul arhitect piteștean dezvăluie și inventariază toate modificările care au făcut ca noua Piață a Primăriei Pitești să arate „urât”, iar prețul toaletei subterane, despre care a ajuns să vorbească o țară întreagă, să se dubleze

În urmă cu două săptămâni, începeam seria articolelor despre noua și controversata Piață a Primăriei Pitești. Asta având în vedere și explozia de critici venite dinspre cetățeni, legate atât de prețul exorbitant licitat, de aproape 4 milioane euro, cât și despre aspectul și calitatea lucrărilor rezultate la final. Inițial, am vorbit cu arhitectul Pompiliu Soare, cel care a realizat DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie), pentru a vedea cât din viziunea sa legată de proiect a fost respectată. Iar cunoscutul arhitect ne-a spus că vrea să facă o adresă către primărie pentru a vedea cum s-a implementat documentaţia realizată de domnia sa, adăugând că altă firmă s-a ocupat de proiectare și că s-au modificat soluții din DALI, urmând să ne ofere ulterior un punct de vedere. Văzând că domnul Pompiliu Soare întârzie cu punctul de vedere, în săptămâna imediat următoare l-am contactat și pe Gheorghe June, administratorul SC Mod Vest Construct 2000 SR, firma de proiectare trecută pe panoul de șantier al pieței. Foarte ofensiv, administratorul Gheorghe June a spus că modificarea de care vorbește dl. Soare a constat în repoziționarea toaletei subterane, ironizându-l pe acesta că voia să amplaseze toaleta la baza statuii lui Mircea cel Bătrân. June a mai spus și că, din punct de vedere al stereotomiei și al variantei care a fost propusă și discutată și la Primărie, conceptul este identic cu al arhitectului și că nu s-a modificat mai nimic. Numai că, săptămâna aceasta, văzând probabil cum l-a mitraliat Gheorghe June, domnul arhitect Pompiliu Soare și-a respectat promisiunea făcută la prima convorbire și ne-a oferit un punct de vedere legat de ce nu s-a respectat în DALI-ul întocmit de el, alături de arhitecții cu care colaborează, pe care îl redăm complet. Veți vedea că avem de a face cu dezvăluiri spectaculoase.
Astfel, arhitectul Soare susține că, prin modificările făcute de alții la „WC-ul smart”, valoarea acestuia a crescut șocant, de la 200.000 euro (cât era trecută în D.A.L.I-ul întocmit de el și de ceilalți arhitecți), la 400.000 euro. S-a dublat, practic. Inclusiv constructorul Valentin Grigorescu a recunoscut că investiția în toaletă a fost mare, așa cum vedem într-un reportaj de televiziune, însă spune că așa a fost stabilit din faza de proiectare: „Cu 400.000 de euro se pot face de la o singură casă până la mai multe case sau alte obiective”. De asemenea, în DALI-ul inițial era prevăzută realizarea unui aliniament de arbori între piață și parcaj, pentru a limita vederea și a crea un perete verde, separator. Nici acest lucru nu s-a respectat. De asemenea, arhitectul Soare spune că relocarea toaletei impunea și obținerea unor avize, așa cum ne-a declarat și directorul Direcției pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea, în ediția trecută. Potrivit acestuia din urmă, repoziționarea toaletei s-a realizat din cauza unor cabluri electrice la suprafață descoperite în piață.
Reamintim că, în urmă cu două luni, primarul Cristian Gentea a făcut o primă conferință de presă în piață, moment în care constructorului Valentin Grigorescu i s-au adresat mai multe întrebări despre grosimea și culoarea granitului. Redăm câteva dintre răspunsurile sale: „Aici s-a solicitat granit. Nu eu am solicitat, eu îmi respect proiectul pus la dispoziție. La fel cum respectăm coloritul și modelul” sau „Grosimea este de 6-7 cm, este piatră naturală, tăiată în carieră la comandă, că nu există așa ceva în stocuri, nu se face așa ceva. Este montat conform instrucțiunilor de montaj pe care le-am primit și de la producători și pe normativul tehnic în vigoare. Din punct de vedere al rezistenței, nu văd să existe vreodată vreo problemă”. Din contră, arhitectul Soare susține că s-a modificat și soluția privind refacerea rețelei pluviale, că dalele de granit au altă grosime și dimensiuni față de cele prevăzute în DALI, iar montajul este defectuos, dalele de granit fiind montate cu rosturi, fapt ce conferă o imagine dezolantă, improprie pieței. Publicăm mai jos, integral, punctul de vedere trimis redacției noastre de către dl. arhitect Pompiliu Soare. Citiți însă și punctul de vedere transmis de primarul Cristian Gentea cu privire la declarațiile arhitectului Pompiliu Soare, AICI.

Citește și Ăsta-i adevărul! Piteştiul va avea o piaţă de granit care seamănă a gresie! Constructorul a fost prins cu minciunica: facturica de 1,9 milioane lei a fost refuzată la plată

Citește și Noua piaţă a primăriei a intrat deja în gura piteştenilor / Bombă! Arhitectul Soare spune că va întreba la Primăria Piteşti de ce i s-au modificat soluţiile din proiect

Citește și Primarul Gentea, după recepția de astăzi: „Nu este chiar piața pe care mi-o doream ca cetățean!”

Citește și Băile Kretzulescu au rămas ruine, Piaţa Primăriei se menţine şantier

„Domnule Redactor-șef,

Aș dori să aduc, pentru cititorii săptămânalului dumneavoastră, o serie de lămuriri cu privire la proiectul Reabiliatre Piață Centrală a municipiului Pitești, întocmit de mine împreună cu echipa de arhitecți cu care colaborez.
Pe înțelesul tuturor, proiectul, în faza DALI, prezintă conceptul general al tuturor lucrărilor necesare, inclusiv stabilirea valorii economice, precum și obținerea tuturor avizelor solicitate prin certificatul de urbanism. Acesta a fost întocmit de noi pe baza temei de proiectare și a expertizei tehnice puse la dispoziție de beneficiar – Primăria municipiului Pitești – fiind aprobat apoi de Consiliul Local Pitești în forma avizată și în Comisia Tehnică.
Proiectul DALI cuprindea 3 capitole:
Capitolul I: Reabilitare Dală Urbană prin decopertarea stratului existent de uzură, turnarea unui strat de beton-armat peste fundația existentă și montarea plăcilor de granit cu grosimea de 8 cm. Refacerea rețelei pluviale, iluminat general și ambiental, mobilier urban, spații verzi.
Capitolul II: Realizare grup sanitar îngropat.
Capitolul III: Marcarea Filarmonicii din Pitești cu un portal adiacent fațadei.
Pe baza DALI, beneficiarul, Primăria Pitești, a întocmit caietele de sarcini și a scos lucrarea la licitație publică, atât pentru realizarea lucrării, cât și pentru elaborarea proiectelor pentru fazele:
– Documentație pentru obținere autorizație de construire;
– Proiect tehnic;
– Detaliile de execuție.
După cum am putut constata, în elaborarea proiectelor de către câștigătorul licitației și în realizarea lucrărilor au apărut modificări față de proiectul întocmit de noi în faza DALI. Le evidențiez pe cele mai importante:

1. Schimbarea soluţiei privind structura de rezistenţă a pavimentului

Modificarea făcută de câștigătorul licitației a constat în escavarea în integralitate a tuturor straturilor (inclusiv a fundației betonate realizate în urmă cu 10 ani de constructorii argeșeni care obținuseră lucrarea, tot fiind câștigători ai unei licitații publice) până la pământ, compactarea cu pietriș, turnarea unui strat de 25 de cm de beton și apoi montarea stratului de uzură (granitul).
Pentru modificarea făcută se impunea obținerea unei noi hotărâri a Consiliului Local, dat fiind faptul că această modificare era fundamental diferită de prevederea din DALI. În DALI a fost prevăzută soluția variantei a II-a din Raportul de expertiză pus la dispoziție de beneficiarul Primăria Pitești, iar DALI, după cum am arătat, fusese aprobat prin hotărâre a Consiliului Local.

2. Mutarea grupului sanitar prevăzut sub parcajul din vecinătatea Teatrului «Davila» în spaţiul verde de lângă Muzeul de Artă

Varianta aprobată prin DALI și recomandată de proiectant (dintre cele două variante obligatorii întocmite) prevedea amplasarea grupului sanitar subteran, dedesubtul parcajului din imediata vecinătate a Teatrului «Alexandru Davila».
Între piață și parcaj era prevăzută realizarea unui aliniament de arbori, pentru a limita vederea și a crea un perete verde, separator.
Constatăm că grupul sanitar a fost mutat lângă Muzeul de Artă (Galeria «Rudolf Schweitzer-Cumpăna»), în spațiul verde.
Pentru această relocare se impunea obținerea prealabilă a avizului de mediu și a avizului Comisiei de Cultură.
Menționez că proiectul nostru prevedea pentru persoanele cu handicap o platformă ridicătoare, fiind un accent de doar 80 de cm deasupra pământului.
După cum se poate observa, acum, lucrarea realizată prezintă un ascensor, cu o asemenea vizibilitate încât reprezintă o intervenție agresivă vizual la câțiva metri de monumentul de arhitectură Galeria «Rudolf Schweitzer-Cumpăna». Prin aceste relocări și modificări, valoarea grupului sanitar a crescut, de la 200.000 euro, la 400.000 euro.

3. Nerealizarea obiectului Capitolului III – marcarea Filarmonicii din Piteşti cu un portal adiacent faţadei

Acest obiectiv nu s-a realizat, motivul invocat fiind acela al caracterului intangibil pentru o perioadă a unei lucrări efectuate cu fonduri europene. Fațada Filarmonicii nu are însă nicio intervenție realizată cu fonduri europene, fiind aceeași, a fostului Cinematograf București, care a fost realizată în anii 1960. Așadar, portalul aferent fațadei putea fi realizat.

4. Au fost operate modificări şi asupra soluţiei prevăzute în DALI privind refacerea reţelei pluviale

După cum s-a putut constata cu ocazia precipitațiilor din perioada recentă, rețeaua pluvială realizată s-a dovedit a fi subdimensionată.

5. Au fost operate modificări şi asupra soluţiei DALI privind dalele din granit

Dalele au altă grosime și dimensiuni față de cele prevăzute în DALI, iar montajul este defectuos. Piatra naturală granit nu se montează cu rosturi. Eventualele rosturi la dalajul de granit se fac la distanțe mari, suprapuse peste rosturile din subasment. Faptul că în Piața Primăriei dalele de granit au fost montate cu rosturi conferă o imagine dezolantă, improprie, de piatră cubică, în totală disonanță cu impresia care ar fi fost obținută prin montarea corectă, fără rosturi, a dalelor de granit, impresia de material nobil.
Am constatat cu regret că aspectele evidențiate au făcut ca realitatea la care asistăm să se înstrăineze în substanță și esență de vizunea DALI.
Cu consideraţie,
Arhitect Pompiliu Soare”

Citește și Primarul Cristian Gentea: „Valoarea propusă de arhitect pentru toaleta publică era 500.000 de euro, nu 200.000 de euro”

 

Distribuie!

Articol scris de Mari Tudor

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

1 Comentariu

  1. De unde a-ti luat exemplu acesta de a pune un W.C.public in central orasului , chiar daca este la subsol?
    Sintem unici ….nu cred ca este oras in lume care sa aiba WC chiar in centrul orasului in zona piedonala.
    La prostie si hotie sintem primii in Europa .