Web Analytics

PD-L Argeş nu ia niciun parlamentar la alegerile din toamnă

de | 22.02.2012 22:43 | Politica si Administratie

# Premieră ! Jurnalul a făcut o simulare pe sistemul electoral oficial de acum, în care se menţin colegiile din 2008. # Atenţie! Chiar şi în varianta, puţin probabilă, a modificării scrutinului pe un vot uninominal pur, PDL ar rămâne tot fără niciun mandat de parlamentar de Argeş.

AEP a păstrat neschimbată harta colegiilor uninominale

USL ar câştiga toate colegiile uninominale din  judeţ dacă se repetă rezultatele scrutinului din 2008. Cel puţin în acest moment, oficial, se întrevede păstrarea sistemului de alegeri din 2008.
La sfârşitul lunii decembrie, Autoritatea Electorală Permanentă a actualizat (operaţiuni minore), conform legislaţiei în vigoare, colegiile uninominale, dar fără a aduce modificări în ceea ce priveşte „harta” acestora. Săptămâna trecută, AEP a trimis spre Monitorul Oficial actualizarea colegiilor uninominale. Cum legea electorală care prevedea comasarea alegerilor a căzut în totalitate la Curtea Constituţională, la ora actuală, din punct de vedere oficial, se poate spune că în noiembrie 2012, vom avea alegeri pe sistemul utilizat şi în 2008. Purtătorul de cuvânt al AEP, dl Marian Muhuleţ, a declarat pentru Jurnalul de Argeş că nu exclude posibilitatea ca Guvernul să modifice legea electorală aflată acum în vigoare. „Legea electorală în vigoare, permite doar AEP să se ocupe de colegiile uninominale. O retrasare a colegiilor uninominale se poate face conform legislaţiei în vigoare doar cu un an înaintea alegerilor şi doar în situaţia în care a descrescut numărul populaţiei. Ori, cu un an înainte de alegeri, nu există informaţii privind scăderea numărului de locuitori. Rezultatele recensământului vor deveni oficiale abia peste câteva luni, deci nu pot fi luate în calcul. Totuşi, nu exclud posibilitatea ca guvernul să modifice legislaţia electorală. Modificarea poate consta într-o redesenare a colegiilor şi eventual în stabilirea sistemului uninominal pur, adică locul 1 în colegiu devine automat parlamentar”, ne-a declarat Marian Muhuleţ.
Totuşi, dacă ţinem cont de recomandările din dispozitivul Curţii Constituţionale, care nu agrează modificarea sistemului electoral în anul alegerilor, şi de faptul că un sistem electoral pur dezavantajează PDL, în condiţiile în care PSD şi PNL vor avea candidat comun sub sigla USL, atunci trebuie să ne aşteptăm la menţinerea sistemului din 2008. Chiar dacă, verbal, propaganda PDL va marşa pe necesitatea „reformării sistemului electoral”.

Simulare Jurnalul de Argeş: USL ia totul în Argeș

O simulare făcută de Jurnalul de Argeş a dus la concluzii uluitoare: la alegerile din noiembrie 2012, este posibil ca USL să obţină toate mandatele de deputaţi şi senatori din judeţ. Simularea s-a făcut plecând de la situaţia din 2008. Concret, în fiecare colegiu s-au adunat voturile obţinute de candidaţii PNL şi PSD, suma rezultată fiind „alocată”  candidatului USL. Este adevărat, există posibilitatea ca o parte – mică din punctul nostru de vedere – a electoratelor radicale ale PNL şi PDL să nu agreeze formula USL. În acelaşi timp, nu am ţinut cont de faptul că la momentul noiembrie 2012, procentele PDL vor fi sub cele din noiembrie 2008. În acest caz, eventualele „pierderi” venite din zona radicalilor PNL şi PSD se anulează cu pierderile de procente pe care le va înregistra PDL.

La Senat, USL ia totul

USL câştigă toate colegiile cu majoritate de 50% + 1 vot. Astfel şi pe sistemul din 2008, dar şi în situaţia în care se va merge pe uninominal pur, USL obţine lejer toate mandatele. 
Şi dacă – greu de crezut – se va reduce la 3 numărul de colegii, tot USL ar câştiga toate colegiile. Conform simulării noastre, aşa ar arăta primele două locuri în cele patru colegii argeşene.
S 1:  USL – 28.889 voturi; PDL –   9.847 voturi
S 2:  USL – 31.284 voturi; PDL –  12.799 voturi
S 3:  USL – 26.033 voturi; PDL –  11.370 voturi
S 4:  USL – 39.756 voturi; PDL –   17.401 voturi

USL câştigă 9 colegii din 9 la Camera Deputaţilor

Candidaţii USL câştigă, cu 50% + 1 vot toate colegiile pentru Camera Deputaţilor. Deci, indiferent dacă se va merge pe sistemul din 2008, sau (mai ales) pe un sistem uninominal pur, doar USL va obţine toate mandatele. Doar în situaţia unei participări reduse la vot în colegiile 4 şi 9, candidaţii USL deşi câştigă, nu adună 50%+ 1 vot şi numai dacă se merge pe sistemul din 2008, atunci fie în colegiul 4, fie în colegiul 9, un mandat va reveni prin redistribuire unui candidat PDL.
Cd 1: USL – 12.085 voturi; PDL – 5.342 voturi *
Cd 2: USL – 16.156 voturi; PDL –  4.905 voturi
Cd 3: USL – 15.632 voturi; PDL – 6.083 voturi
Cd 4: USL – 11.512 voturi; PDL –  6.597 voturi *
Cd 5: USL – 12.165 voturi; PDL –  4.246 voturi
Cd 6: USL – 15.023 voturi; PDL –  5.219 voturi
Cd 7: USL – 15.233 voturi; PDL –  7.839 voturi
Cd 8: USL – 10.597 voturi; PDL –  4.332 voturi
Cd 9: USL – 10.393 voturi; PDL –  7.983 voturi*

Nu vom avea parţiale în Piteşti, pe colegiul 4 Senat, în locul dr. Cinteză

Presa centrală s-a grăbit să anunţe că în urma vacantării oficiale a mandatului de senator din Colegiul 4, ar urma să se organizeze alegeri parţiale. Aşa ar fi normal, dar nu se va întâmpla aşa ceva. Conform unor surse din conducerea centrală a PDL, nici în Colegiul 4 Argeş şi nici în celelalte colegii vacante de la Cameră şi Senat nu se vor organiza alegeri parţiale. „Nu este momentul să riscăm acum cu parţiale. Cel puţin în Argeş, dl Cinteză a ieşit pe locul 2 în colegiu, iar acolo şi PSD şi PNL sunt foarte tari”, ne-a declarat sursa citată. Anul trecut, imediat după ce Mircea Cinteză a renunţat la mandat (reamintim, fostul senator a optat pentru o funcţie de conducere în Colegiul Medicilor) se părea că pentru a restabili majoritatea la Senat, PDL intenţiona să organizeze parţiale în S4 Argeş. Imediat după demisia din Senat, Mircea Citenză ne declara următoarele: „deja la sediul central a început un adevărat război pentru desemnarea candidatului. Va fi tot unul de la centru. Sunt mai mulţi lideri de opinie, fiecare cu favoritul lui. Nu-mi place ce se întâmplă”. Intrarea Opoziţiei în grevă parlamentară a dat însă peste cap calculele PDL, care a renunţat la organizarea parţialelor.
Lucian Gheorghiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii