Web Analytics
scris miercuri, 16.08.2023

Patru ani de suspendare, demitere, renunţare şi procese legate de Spitalul Câmpulung

Nimeni nu mai poate înțelege ce se întâmplă la Spitalul Municipal Câmpulung. Dincolo de deficitul de medici și de nemulțumirile pacienților, instabilitatea la nivelul conducerii este un factor care afectează activitatea unității medicale și, implicit, derularea procedurii de acreditare. Și nu se știe dacă o eventuală aplicare atentă asupra modului în care s-a organizat concursul pentru funcția de manager ar putea devoala o intenție de a pune bețe-n roatele Spitalului.

Patru ani de suspendare, demitere, renunţare şi procese legate de Spitalul Câmpulung

Finalizat cu succes pe 28 iulie, concursul pentru ocuparea funcției de manager la Spitalul Municipal Câmpulung a devenit caduc doar câteva zile mai târziu, după ce câștigătorul acestuia, juristul Petrina Florea, a renunțat la preluarea funcției. La mijloc s-au aflat și două intervenții ale PSD, organizațiile județeană și locală ale acestui partid cerând anularea concursului. Motivul invocat ținea de prevederile regulamentului de organizare și desfășurare a concursului, mai exact precizările impuse legal privitoare la componența comisiei de concurs. Aceasta trebuia să fie formată din președintele Consiliului de Administrație al Spitalului, lucru bifat, și de doi membri din cadrul CA-ului sau din afara acestuia, având în trecut calitatea de manager de spital sau de cadru didactic universitar în management sau sănătate publică. Ei bine, unul dintre membri nu a îndeplinit condițiile, așa că pesediștii au reacționat.

Citește și Încă un blocaj la Spitalul Câmpulung: activitate suspendată la Cardiologie

Consiliul de Administrație al Spitalului a reacționat și a răspuns PSD-ului că, citez, ”Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică la Spitalul Municipal Câmpulung este legal”. Un fapt de netăgăduit, că doar regulamentul era o copie a celui aprobat prin ordin de ministru! În plus, cei din conducerea Spitalului au indicat și respectarea legalității în privința componenței comisiei de concurs. Pentru a întări acest lucru, au oferit celor de la PSD și un punct de vedere al consilierului juridic angajat al Spitalului. Și nu este vorba despre Petrina Florea, cea care câștigase concursul, ci de Gabriel Vișoiu, în fapt jurist la Spitalul TBC și fost manager interimar acolo. Iar acesta a opinat că nu era nevoie de respectarea condițiilor de fost manager sau cadru didactic dacă cel din comisia de concurs este membru al Consiliului de Administrație. O asemenea interpretare demnă de interpretări nu a convins, iar dovada a fost că celălalt jurist, cel care obținuse funcția de manager prin concurs, a refuzat să preia conducerea Spitalului Municipal.

Citește și Un singur candidat pentru şefia Spitalului Câmpulung

Renunțare preventivă

Petrina Florea (foto) a explicat clar de ce nu a acceptat să devină manager plin al unității medicale muscelene. ”Nu doresc ca asupra mandatului meu să planeze niciun fel de suspiciuni legate de legalitatea derulării concursului”, a declarat aceasta. Altfel spus, nu a dorit să preia funcția și să se trezească peste câteva luni că intervine suspendarea, ca urmare a unei contestații sau a vreunui proces declanșat în legătură cu organizarea și desfășurarea concursului de manager.

Și a subliniat Petrina Florea faptul că va participa la un concurs viitor, cu condiția ca să existe un regulament întocmit de Consiliul de Administrație care să fie lipsit de orice vulnerabilitate. De fapt ideea este că regulamentul e OK, aplicarea lui oferă vulnerabilități concursului.

Urmează un alt concurs

În mod evident se va organiza un alt concurs la Spitalul Câmpulung. O spune chiar primărița Elena Lasconi care a fost prima înștiințată de renunțarea Petrinei Florea, în condițiile în care primarul este cel care emite dispoziția de numire în funcție a managerului de la spital. Lasconi insistă pe ideea respectării legii și își dorește ca la viitorul concurs să participe mai mulți candidați.

Citește și Încă un șoc pentru Spitalul Câmpulung!

Aproape zece schimbări la vârf în ultimii patru ani

O primă perioadă de interimat la conducerea Spitalului Municipal Câmpulung s-a încheiat la mijlocul lui 2019, atunci când Nicolae Alexe a fost declarat câștigător al concursului organizat pentru funcția de manager. Doar că acesta a rezistat în frunte doar până a început pandemia de Covid, fiind suspendat din funcție și înlocuit cu medicul Andrei Aron. Au fost declanșate procese, iar până la finalizarea acestora, rând pe rând s-au perindat la șefia Spitalului medicii Grigore Stănescu și Mădălin Iordache, cu scurte apariții ale fostului director financiar contabil Marinela Cristian. La început de 2022, juristul Petrina Florea a preluat conducerea, asta până când Alexe a revenit pe funcție. Și iar a fost ceva trecător pentru economistul câștigător al concursului din 2019. În martie 2023, Alexe a fost demis de către primărița Elena Lasconi. A urmat desfășurarea concursului, Petrina Florea a avut câștig de cauză și a renunțat la funcție. Deocamdată tot ea asigură conducerea interimară.
De menționat este și faptul că întreg Comitetul director al Spitalului Câmpulung este format din directori fără concurs.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Un alt scandal la Spitalul Câmpulung. Singurul medic diabetolog e pe picior de plecare

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Treaba asta cu concursul este ascundere dupa deget pentru ca daca cineva trebuie sa ajunga director acela va ajunge.Sunt nenumarate exemple.Cel mai corect ar fi ca primarul(in subordinea caruia este spitalul) sa numeasca un manager si sa raspunda pentru el.Este de asemenea legal sa se faca numiri, pentru ca orice conducator are dreptul sa-si aleaga o echipa cu care va lucra, dar va si raspunde solidar cu acea echipa.
    Primarul poate sa dea anunt de angajare si pe baza CV-ului si a experientei profesionale a candidatilor sa aleaga unul care sa fie manager.Degeaba dai examen si faci lucrare de nota 10 si explici niste principii manageriale, daca mai apoi faci exact opusul a ceea ce trebuie si nu mai poti fi miscat din functie pentru ca a-i dat concurs.Numindu-l oricand il poti revoca din functie daca greseste si este dovedit ca a gresit.
    Ar fi mai simplu si mai corect si atunci managerul ar fi responsabilizat sa nu greseasca, ca sa-si piarda functia si eventual sa fie anchetat.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *